Nyugdíjak adóztatása és áfaemelés jöhet "/>
Megjelent: 12 éve

Nyugdíjak adóztatása és áfaemelés jöhet

Az áfaemelési javaslatot reális pályának, a nyugdíjak megadóztatását lehetséges gondolkodási iránynak nevezte Veres János pénzügyminiszter a Magyar Távirati Irodának (MTI) adott interjújában.

A Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK) javaslataira reagált Veres János pénzügyminiszter tegnap az állami hírügynökségnek. A politikus "irányaiban figyelemre méltónak" nevezte a GVK elképzeléseit, hozzátéve, hogy a kormány is ebben a gondolatkörben fogalmazza meg a saját javaslatait.

Bruttósított nyugdíjak

A GVK áfát illető elképzeléseiről a miniszter azt mondta, hogy a "javaslat reális pálya lehet". "A kormánynak komolyan meg kell fontolnia mint lehetőséget, semmiképpen nem kell kapásból elvetni" - fűzte hozzá, megemlítve, hogy ki kell számolni milyen inflációs- és teherátrendező hatással járna a módosítás.

A nyugdíjbruttósítás nem új keletű javaslat, a szakmában több mint 12 éve jelen van, és a nyugdíjreform 97-es időszakának döntéseiben is benne volt, ezért ezt is egy lehetséges gondolkodási iránynak nevezte a pénzügyminiszter – olvasható az MTI közleményben.

(A GVK javaslata szerint az adóztatás úgy történne, hogy a nyugdíjakat először „felbruttósítanák” oly módon, hogy a nettó összeg megegyezzen a jelenleg folyósított összeggel.)

Ingatlanadó és/vagy áfaemelés?

Két részletesebb szakértői adóreform-javaslat látott napvilágot a közelmúltban: a GVK javaslata, illetve azt megelőzően a Kopint- Tárki Rt. tanulmánya. A két javaslat közötti fő különbség abban állt, hogy amíg a GVK a járulékcsökkkentés fő fedezeteként az áfa növelését (illetve a hatást ellensúlyozandó bizonyos temék-, szolgáltatáskörökben csökkentést), illetve a jövedéki adók emelését jelölte meg, addig a Kopint-Tárki Rt. tanulmánya az ingatlanadós bevételeket (s az áfához nem nyúltak volna). A GVK viszont elvetné az ingatlanadót. A pénzügyminiszter jelenlegi nyilatkozatából kitűnik, nem idegen a kormányzattól az áfaemelés gondolata, ugyanakkor nem nyilatkozott semmit az ingatlanadóval kapcsolatban.

A pénzügyminiszter a távirati irodának azt is elmondta: a GVK javaslatával szemben a járulékok 8-10 százalékpontnál kisebb csökkentésre lát csak lehetőséget. Az adókedvezmények megszüntetésére vonatkozó javaslattal a politikus egyetértett. "Úgy látom, hogy ma egyetlen olyan adókedvezmény van, amelyet folyamatosan fenn kell tartani Magyarországon, ez a beruházási adókedvezmény" - hangsúlyozta.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek