Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

OCÖ: családellenes a szociális törvényjavaslat

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Létminimum Alatt Élők Társasága is csatlakozik az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) által kezdeményezett társadalmi párbeszéd nyomán kidolgozandó szociális törvényjavaslat megszövegezéséhez.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke elmondta: a két civil szervezet vezetőségi tagja a roma érdekképviseleti szervezet budapesti székházában tartott tanácskozáson megállapodott az OCÖ elnökségével abban, hogy a családtámogatási rendszer és a közmunka, valamint a tartós foglalkoztatás biztosítására közösen kívánnak javaslatokat tenni a kormányzatnak.

Az OCÖ elnöke közölte: közös álláspontjuk, hogy a családi pótlék, a gyermekvédelmi támogatás, a gyes és a gyed rendszerének átalakítását csak abban az esetben támogatják, ha a javaslat nem lesz "családellenes". A sajtóban eddig megismertetett tervezetet ugyanis annak tartják.

A roma vezető az MTI-nek azt is elmondta: a jövő hét végén kétnapos tanácskozást tartanak az érintett civilszervezetek részvételével. Ezen átfogó javaslattervezetet állítanak össze, amelyet majd megyei fórumokon is megvitatnak.
Az országos önkormányzat és a hozzá csatlakozott szervezetek azt javasolják a kormányzatnak, hogy még a jövő hét elején tartsanak találkozót az illetékes szaktárcák vezetőivel, amelyen megvitathatják eddigi álláspontjukat.

Az állástalanok segítése érdekében a kormány három javaslattal alakítaná át a szociális támogatások rendszerét. A pénzügyi támogatások átalakításával arra ösztönözné az önkormányzatokat, hogy a rendelkezésre álló forrásokat segélyezés helyett közmunkaprogramokra fordítsák. A fiatal munkanélküliek csak akkor kaphatnának segélyt, ha képzésen vesznek részt;. A minimálbér és a segély legmagasabb összegét pedig távolítani kívánják egymástól, hogy az érintetteknek érdemesebb legyen inkább munkát vállalni, ahelyett, hogy segélyen élnének.

Az OCÖ elnöke a múlt héten azoknak a roma civil szervezeteknek a vezetőit hívta tanácskozásra, amelyek országosan száz főnél több jelöltet állítottak a 2006-os kisebbségi választáson. Ezen a fórumon olyan széles körű társadalmi párbeszédet indítottak a segélyezésről és a közmunkáról, amelynek végén őszig törvényjavaslatot készítenek, és azt átadják mind az öt parlamenti párt elnökeinek.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter