Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

OCÖ: családellenes a szociális törvényjavaslat

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Létminimum Alatt Élők Társasága is csatlakozik az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) által kezdeményezett társadalmi párbeszéd nyomán kidolgozandó szociális törvényjavaslat megszövegezéséhez.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke elmondta: a két civil szervezet vezetőségi tagja a roma érdekképviseleti szervezet budapesti székházában tartott tanácskozáson megállapodott az OCÖ elnökségével abban, hogy a családtámogatási rendszer és a közmunka, valamint a tartós foglalkoztatás biztosítására közösen kívánnak javaslatokat tenni a kormányzatnak.

Az OCÖ elnöke közölte: közös álláspontjuk, hogy a családi pótlék, a gyermekvédelmi támogatás, a gyes és a gyed rendszerének átalakítását csak abban az esetben támogatják, ha a javaslat nem lesz "családellenes". A sajtóban eddig megismertetett tervezetet ugyanis annak tartják.

A roma vezető az MTI-nek azt is elmondta: a jövő hét végén kétnapos tanácskozást tartanak az érintett civilszervezetek részvételével. Ezen átfogó javaslattervezetet állítanak össze, amelyet majd megyei fórumokon is megvitatnak.
Az országos önkormányzat és a hozzá csatlakozott szervezetek azt javasolják a kormányzatnak, hogy még a jövő hét elején tartsanak találkozót az illetékes szaktárcák vezetőivel, amelyen megvitathatják eddigi álláspontjukat.

Az állástalanok segítése érdekében a kormány három javaslattal alakítaná át a szociális támogatások rendszerét. A pénzügyi támogatások átalakításával arra ösztönözné az önkormányzatokat, hogy a rendelkezésre álló forrásokat segélyezés helyett közmunkaprogramokra fordítsák. A fiatal munkanélküliek csak akkor kaphatnának segélyt, ha képzésen vesznek részt;. A minimálbér és a segély legmagasabb összegét pedig távolítani kívánják egymástól, hogy az érintetteknek érdemesebb legyen inkább munkát vállalni, ahelyett, hogy segélyen élnének.

Az OCÖ elnöke a múlt héten azoknak a roma civil szervezeteknek a vezetőit hívta tanácskozásra, amelyek országosan száz főnél több jelöltet állítottak a 2006-os kisebbségi választáson. Ezen a fórumon olyan széles körű társadalmi párbeszédet indítottak a segélyezésről és a közmunkáról, amelynek végén őszig törvényjavaslatot készítenek, és azt átadják mind az öt parlamenti párt elnökeinek.
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek