Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Oktatási államtitkárság: teljes káoszt okoznának a PDSZ követelései

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatási államtitkársága szerint elfogadásuk esetén káoszt és exlex állapotot okoznának a köznevelés egész rendszerében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) követelései.

Az oktatási államtitkárság csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében közölte: a PDSZ által alakított sztrájkbizottsággal január 29. óta tartanak a tárgyalások.

Hozzátették: a PDSZ elnöke nemcsak a többi szakszervezettel kötött egyezséget rúgta fel, hanem január 29. óta folyamatosan megsérti az általa kezdeményezett, a minisztériummal közösen elfogadott nyilatkozattételi moratóriumot, és rendre olyan sajtónyilatkozatokat tesz, amelyekben előrevetíti a tárgyalások kudarcát.

Az oktatási államtitkárság szerint a PDSZ hozzáállása egyértelműen politikailag motivált, amit az is bizonyít, hogy az egyeztetéseken a PDSZ színeiben a Haza és Haladás Alapítványhoz, valamint a Demokratikus Koalícióhoz kötődő szakértők vesznek részt. Kitértek arra, hogy a PDSZ januárban együttműködési megállapodást kötött a Magyar Szolidaritás Mozgalommal, amely az Együtt 2014 Választási Mozgalom alapító tagja.

Az államtitkárság szerint a megkérdőjelezhető szavahihetőségen túl az irracionális, a köznevelés rendjét felborító, az iskolai élet szabályait ellehetetlenítő követelések nehezítik a megállapodás megszületését.

A tanítás nyugalmának biztosításáért az Emmi ennek ellenére továbbra is minden ésszerű lépést megtesz azért, hogy a PDSZ-szel is egyezségre jusson, de olyan feltételeket nem fogadhat el, amelyek veszélybe sodorják a magyar iskolarendszer működését, több mint egymillió iskolás gyermek tanításának, százhúszezer pedagógus munkavégzésének biztonságát - rögzítették.

A PDSZ január 22-én közölte, hogy megalakította önálló sztrájkbizottságát. Mendrey László, a szakszervezet elnöke a minisztériummal tárgyalásokat kezdeményező levélben egyebek mellett azt írta: a kormány kezdeményezze a nemzeti köznevelési, a szakképzési és a közoktatási intézmények állami fenntartásáról szóló törvény február 11-ével történő felfüggesztését.

A tárgyalási témák között említette, hogy az életpályamodell bevezetésének ne legyen következménye a munkaterhek növekedése és a létszámleépítés, továbbá a közszféra egészére vonatkozóan valósuljon meg a közalkalmazotti bértábla legalább 20 százalékos emelése. Az állam biztosítsa a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásában lévő intézmények és az önkormányzatokhoz visszakerülők feladatellátásának fedezetét, és az intézményvezetők kapják vissza "a közoktatási törvényben foglalt jogköreiket".

Az addigi sztrájkbizottságot alkotó három másik szakszervezettel ugyanezen a napon megállapodást írt alá a kormány nevében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és a tárca oktatási államtitkára, Hoffmann Rózsa. A dokumentumot a sztrájkbizottság részéről Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Somogyi László, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke és Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképző Szakszervezet elnöke írta alá.
  • 2021.10.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ingyenes pályázatíró tréning indult

Az első tréningre péntekig lehet jelentkezni - ismertette a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. Teljes cikk

Zala megyében robbant be legjobban az álláshirdetések száma

A meghirdetett állásokra érkezett pályázatok száma a 2019-es adatokhoz képest országos átlagban 3,3 százalékkal nőtt. Teljes cikk

Alkotmánybíróság: adható többletjog az oltottaknak

Az Ab megállapította, hogy az alaptörvény alapján veszélyhelyzet idején egyes alapvető jogok gyakorlása felfüggeszthető vagy az alaptörvényben... Teljes cikk