Megjelent: 12 éve

Ombudsman: jogsértő a hazugságvizsgáló alkalmazása

A biztos állásfoglalását a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal főigazgatója kérte, mert egyre többször igényelnek engedélyt hazugságvizsgáló berendezések munkaügyi felhasználására.

Dr. Szabó Máté ombudsman válaszában kifejtette, hogy nem elegendő csak az érintett hozzájárulásának formai meglétét vizsgálni. A munkaügyi adatkezelések során figyelembe kell venni a célhoz kötött adatkezelés elvét is, és az adatkezelés a legkevésbé sértheti az munkavállaló személyiségi jogait. A hazugságvizsgáló, azaz a biológiai, neurofizikai reakcióvizsgáló eszközök alkalmazása viszont alapvetően sérti az érintettek személyiségi jogait, ugyanis őket az ilyen eszközök használata az eljárás alanyából annak tárgyává fokozza le. Az emberi méltóság, mint alkotmányos jog egyik leglényegesebb tartalmi eleme az, hogy az egyén a gondolatait, érzéseit mással szabadon megoszthatja. A hazugságvizsgáló eszközök alkalmazása ettől a jogától fosztaná meg a munkavállalót.

Az adatvédelmi biztos egy korábbi vizsgálata azzal az a megállapítással zárult, hogy a poligráf alkalmazása csak törvényben megfogalmazott alkotmányos garanciák mellett, és csak büntetőeljárás keretében fogadható el. Az eljárás célja ebben az esetben olyan általános társadalmi érdek, amely indokolja más alkotmányos jogok korlátozását. A munka világában azonban ilyen alkotmányos érdek nem fogalmazható meg. Az ombudsman tehát következetesen azt az álláspontot képviseli, hogy sérti a munkavállaló jogait, amennyiben vele szemben hazugságvizsgáló eszközt alkalmaznak.

Országos Sajtószolgálat
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter