Megjelent: 2 hónapja

A Nyelvtudásért Egyesület szerint adatvédelmi törvényt és személyiségi jogokat sértenek az új felnőttképzési szabályok

Az egyesület közérdekű bejelentést tesz az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához.

A tanulók érzékeny személyes adatainak kezelésére kötelezik a Felnőttképzési törvény (FKTV) szeptember 1-jén életbe lépett új előírásai az erre felkészületlen oktatókat. Az új szabályok miatt a regisztrációra kötelezett vállalkozások és magántanárok legalapvetőbb személyes adatai pedig máris közszemlére kerültek, ami a Nyelvtudásért Egyesület álláspontja szerint súlyosan sérti mind a tanulók mind az egyéni vállalkozó magántanárok adatvédelmi és személyiségi jogait. Ezért az egyesület közérdekű bejelentést tesz az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához, és kezdeményezi a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál az FKTV adatvédelmi felülvizsgálatát.

A FKTV a képzést nyújtó valamennyi intézményt és magánszemélyt, így például a mintegy tízezer magántanárt is arra kötelezi, hogy kérje el, és nyolc éven keresztül kezelje az általa képzett kiskorú vagy felnőtt tanuló számos személyes adatát, köztük TAJ számát, adóazonosító jelét és iskolai végzettségét.

A Nyelvtudásért Egyesület álláspontja szerint az ilyen típusú érzékeny személyes adatok kezelésének kötelezettsége az adatkezelés céljával nem áll arányban és számos visszaélésre ad lehetőséget. Ilyen mennyiségű és érzékenységű személyes adat biztonságos kezeléséhez sem a képző intézmények sem a zömmel egyéni vállalkozóként működő magántanárok nem rendelkeznek a megfelelő ismeretekkel és tárgyi-informatikai eszközökkel.

A személyes adatok kezelésének veszélyeit jelzi, hogy a jogszabály végrehajtásáért felelős Innovációs és Technológia Minisztérium saját maga sem képes az alapvető adatvédelmi szabályokat betartására. A Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerben, a far.nive.hu weboldalon regisztrációra kötelezett magánszemély oktatók és szakértők neve mellett azok telefonszáma, emailcíme, anyja neve, születési helye és ideje illetve lakcíme, a publikus nyilvántartásban jelenleg bárki számára nyilvánosan megismerhető.

Nem kevésbé aggályos, hogy miközben a képzéseken részt vevő tanulók a tőlük kötelezően bekért érzékeny személyes adatok továbbítását megtilthatják, a Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszer ezt felülbírálja, így a tanfolyamok kötelező bejelentését az iskola vagy magántanár kizárólag a letiltott adatok átadásával tudja teljesíteni.

A regisztrációra kötelezett oktatóktól és tanulóktól bekért érzékeny személyes adatok ilyen módon történő kiszolgáltatása miatt magántanárok százai adják vissza vállalkozási engedélyüket, illetve szüneteltetik tevékenységüket.

Mivel az FKTV új előírásai súlyos adatvédelmi és személyiségi jogi aggályokat vetnek fel, a Nyelvtudásért Egyesület közérdekű bejelentést tesz az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához, továbbá kezdeményezi a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál az FKTV adatvédelmi felülvizsgálatát.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mit nem kérdezhet meg a munkaadó állásinterjún?

Mennyi ideig tárolható az önéletrajz? Hogyan és kit szondáztathatok? Céges buliról készíthetek fotót? Mi legyen a korábbi kolléga email címével?... Teljes cikk

Joggal való visszaélés: így nem rendelhetnek be szabadságról

Bizonyára sokan szembesültek már azzal, hogy bizonyos dolgok, bár igazságtalanok, a törvény betűje szerint mégsem minősülnek jogszerűtlennek.... Teljes cikk

A munkavállaló azonnali hatályú felmondása - Távozás egyik napról a másikra

Gábor hosszú évek óta ugyanannál a cégnél dolgozott, azonban tizenkét év elteltével mintha kihúzták volna a lába alól a talajt - a márciusi... Teljes cikk