Megjelent: 2 éve

A Nyelvtudásért Egyesület szerint adatvédelmi törvényt és személyiségi jogokat sértenek az új felnőttképzési szabályok

Az egyesület közérdekű bejelentést tesz az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához.

A tanulók érzékeny személyes adatainak kezelésére kötelezik a Felnőttképzési törvény (FKTV) szeptember 1-jén életbe lépett új előírásai az erre felkészületlen oktatókat. Az új szabályok miatt a regisztrációra kötelezett vállalkozások és magántanárok legalapvetőbb személyes adatai pedig máris közszemlére kerültek, ami a Nyelvtudásért Egyesület álláspontja szerint súlyosan sérti mind a tanulók mind az egyéni vállalkozó magántanárok adatvédelmi és személyiségi jogait. Ezért az egyesület közérdekű bejelentést tesz az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához, és kezdeményezi a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál az FKTV adatvédelmi felülvizsgálatát.

A FKTV a képzést nyújtó valamennyi intézményt és magánszemélyt, így például a mintegy tízezer magántanárt is arra kötelezi, hogy kérje el, és nyolc éven keresztül kezelje az általa képzett kiskorú vagy felnőtt tanuló számos személyes adatát, köztük TAJ számát, adóazonosító jelét és iskolai végzettségét.

A Nyelvtudásért Egyesület álláspontja szerint az ilyen típusú érzékeny személyes adatok kezelésének kötelezettsége az adatkezelés céljával nem áll arányban és számos visszaélésre ad lehetőséget. Ilyen mennyiségű és érzékenységű személyes adat biztonságos kezeléséhez sem a képző intézmények sem a zömmel egyéni vállalkozóként működő magántanárok nem rendelkeznek a megfelelő ismeretekkel és tárgyi-informatikai eszközökkel.

A személyes adatok kezelésének veszélyeit jelzi, hogy a jogszabály végrehajtásáért felelős Innovációs és Technológia Minisztérium saját maga sem képes az alapvető adatvédelmi szabályokat betartására. A Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerben, a far.nive.hu weboldalon regisztrációra kötelezett magánszemély oktatók és szakértők neve mellett azok telefonszáma, emailcíme, anyja neve, születési helye és ideje illetve lakcíme, a publikus nyilvántartásban jelenleg bárki számára nyilvánosan megismerhető.

Nem kevésbé aggályos, hogy miközben a képzéseken részt vevő tanulók a tőlük kötelezően bekért érzékeny személyes adatok továbbítását megtilthatják, a Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszer ezt felülbírálja, így a tanfolyamok kötelező bejelentését az iskola vagy magántanár kizárólag a letiltott adatok átadásával tudja teljesíteni.

A regisztrációra kötelezett oktatóktól és tanulóktól bekért érzékeny személyes adatok ilyen módon történő kiszolgáltatása miatt magántanárok százai adják vissza vállalkozási engedélyüket, illetve szüneteltetik tevékenységüket.

Mivel az FKTV új előírásai súlyos adatvédelmi és személyiségi jogi aggályokat vetnek fel, a Nyelvtudásért Egyesület közérdekű bejelentést tesz az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához, továbbá kezdeményezi a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál az FKTV adatvédelmi felülvizsgálatát.
  • 2022.05.27Lean Fórum – Digitális Transzformáció Konferencia A program kialakítás alatt. A képzésre jelentkezés a jegyek menüpont alatt, vagy a következő telefonszámon: 06-1-201-1237 Részletek Jegyek
  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Levonhat-e a munkabérből a munkáltató, ha követelése van?

Előfordul, hogy a munkáltatónak különböző okokból követelése van a munkavállaló felé. Gondoljunk csak például egy munkavállaló által a céges... Teljes cikk

Ezek a támogatások érintik az ukrajnai menekültek foglalkoztatását

Magyarország a munkáltatóknak nyújtott támogatással segíti az Ukrajna területéről menekültek magyarországi foglalkoztatását. A támogatást a... Teljes cikk

Munkajogi kisokos háborús helyzetben

A járványhelyzetből éppen kifelé araszoló munkáltatók az elmúlt napok, hetek háborús eseményei következtében új kihívásokkal szembesültek. A... Teljes cikk