kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

A Nyelvtudásért Egyesület szerint adatvédelmi törvényt és személyiségi jogokat sértenek az új felnőttképzési szabályok

Az egyesület közérdekű bejelentést tesz az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához.

A tanulók érzékeny személyes adatainak kezelésére kötelezik a Felnőttképzési törvény (FKTV) szeptember 1-jén életbe lépett új előírásai az erre felkészületlen oktatókat. Az új szabályok miatt a regisztrációra kötelezett vállalkozások és magántanárok legalapvetőbb személyes adatai pedig máris közszemlére kerültek, ami a Nyelvtudásért Egyesület álláspontja szerint súlyosan sérti mind a tanulók mind az egyéni vállalkozó magántanárok adatvédelmi és személyiségi jogait. Ezért az egyesület közérdekű bejelentést tesz az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához, és kezdeményezi a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál az FKTV adatvédelmi felülvizsgálatát.

A FKTV a képzést nyújtó valamennyi intézményt és magánszemélyt, így például a mintegy tízezer magántanárt is arra kötelezi, hogy kérje el, és nyolc éven keresztül kezelje az általa képzett kiskorú vagy felnőtt tanuló számos személyes adatát, köztük TAJ számát, adóazonosító jelét és iskolai végzettségét.

A Nyelvtudásért Egyesület álláspontja szerint az ilyen típusú érzékeny személyes adatok kezelésének kötelezettsége az adatkezelés céljával nem áll arányban és számos visszaélésre ad lehetőséget. Ilyen mennyiségű és érzékenységű személyes adat biztonságos kezeléséhez sem a képző intézmények sem a zömmel egyéni vállalkozóként működő magántanárok nem rendelkeznek a megfelelő ismeretekkel és tárgyi-informatikai eszközökkel.

A személyes adatok kezelésének veszélyeit jelzi, hogy a jogszabály végrehajtásáért felelős Innovációs és Technológia Minisztérium saját maga sem képes az alapvető adatvédelmi szabályokat betartására. A Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerben, a far.nive.hu weboldalon regisztrációra kötelezett magánszemély oktatók és szakértők neve mellett azok telefonszáma, emailcíme, anyja neve, születési helye és ideje illetve lakcíme, a publikus nyilvántartásban jelenleg bárki számára nyilvánosan megismerhető.

Nem kevésbé aggályos, hogy miközben a képzéseken részt vevő tanulók a tőlük kötelezően bekért érzékeny személyes adatok továbbítását megtilthatják, a Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszer ezt felülbírálja, így a tanfolyamok kötelező bejelentését az iskola vagy magántanár kizárólag a letiltott adatok átadásával tudja teljesíteni.

A regisztrációra kötelezett oktatóktól és tanulóktól bekért érzékeny személyes adatok ilyen módon történő kiszolgáltatása miatt magántanárok százai adják vissza vállalkozási engedélyüket, illetve szüneteltetik tevékenységüket.

Mivel az FKTV új előírásai súlyos adatvédelmi és személyiségi jogi aggályokat vetnek fel, a Nyelvtudásért Egyesület közérdekű bejelentést tesz az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához, továbbá kezdeményezi a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál az FKTV adatvédelmi felülvizsgálatát.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk

Ilyen szabályokkal hozhatóak be vendégmunkások

Február 29-én jelent meg az új idegenrendészeti törvény végrehajtási rendelete. A törvénnyel együtt pedig már egyre tisztább a kép, hogyan... Teljes cikk