Megjelent: 5 hónapja

A Nyelvtudásért Egyesület szerint adatvédelmi törvényt és személyiségi jogokat sértenek az új felnőttképzési szabályok

Az egyesület közérdekű bejelentést tesz az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához.

A tanulók érzékeny személyes adatainak kezelésére kötelezik a Felnőttképzési törvény (FKTV) szeptember 1-jén életbe lépett új előírásai az erre felkészületlen oktatókat. Az új szabályok miatt a regisztrációra kötelezett vállalkozások és magántanárok legalapvetőbb személyes adatai pedig máris közszemlére kerültek, ami a Nyelvtudásért Egyesület álláspontja szerint súlyosan sérti mind a tanulók mind az egyéni vállalkozó magántanárok adatvédelmi és személyiségi jogait. Ezért az egyesület közérdekű bejelentést tesz az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához, és kezdeményezi a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál az FKTV adatvédelmi felülvizsgálatát.

A FKTV a képzést nyújtó valamennyi intézményt és magánszemélyt, így például a mintegy tízezer magántanárt is arra kötelezi, hogy kérje el, és nyolc éven keresztül kezelje az általa képzett kiskorú vagy felnőtt tanuló számos személyes adatát, köztük TAJ számát, adóazonosító jelét és iskolai végzettségét.

A Nyelvtudásért Egyesület álláspontja szerint az ilyen típusú érzékeny személyes adatok kezelésének kötelezettsége az adatkezelés céljával nem áll arányban és számos visszaélésre ad lehetőséget. Ilyen mennyiségű és érzékenységű személyes adat biztonságos kezeléséhez sem a képző intézmények sem a zömmel egyéni vállalkozóként működő magántanárok nem rendelkeznek a megfelelő ismeretekkel és tárgyi-informatikai eszközökkel.

A személyes adatok kezelésének veszélyeit jelzi, hogy a jogszabály végrehajtásáért felelős Innovációs és Technológia Minisztérium saját maga sem képes az alapvető adatvédelmi szabályokat betartására. A Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerben, a far.nive.hu weboldalon regisztrációra kötelezett magánszemély oktatók és szakértők neve mellett azok telefonszáma, emailcíme, anyja neve, születési helye és ideje illetve lakcíme, a publikus nyilvántartásban jelenleg bárki számára nyilvánosan megismerhető.

Nem kevésbé aggályos, hogy miközben a képzéseken részt vevő tanulók a tőlük kötelezően bekért érzékeny személyes adatok továbbítását megtilthatják, a Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszer ezt felülbírálja, így a tanfolyamok kötelező bejelentését az iskola vagy magántanár kizárólag a letiltott adatok átadásával tudja teljesíteni.

A regisztrációra kötelezett oktatóktól és tanulóktól bekért érzékeny személyes adatok ilyen módon történő kiszolgáltatása miatt magántanárok százai adják vissza vállalkozási engedélyüket, illetve szüneteltetik tevékenységüket.

Mivel az FKTV új előírásai súlyos adatvédelmi és személyiségi jogi aggályokat vetnek fel, a Nyelvtudásért Egyesület közérdekű bejelentést tesz az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához, továbbá kezdeményezi a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál az FKTV adatvédelmi felülvizsgálatát.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kirúghatnak, ha nem oltatom be magam COVID ellen?

A vakcinagyártás és -engedélyezés is rohamléptékben halad előre, így hamarosan a munkáltatóknak már az oltásokkal kapcsolatos dilemmákkal kell... Teljes cikk

Mit jelent a távmunkavégzésről szóló új rendelet a munkáltatók számára?

Kölcsönös, írásbeli megálllapodásnak kell történnie a távmunkavégzésről munkáltató és munkavállaló között. A rendelet szerint a... Teljes cikk

Utazási korlátozás - kijárási korlátozás: mit lehet és mit nem?

Egyelőre december elejéig érvényben marad a határzár, mi a helyzet az üzleti és egyéb utazásokkal? Milyen szabályozás vonatkozik ezekre az utakra... Teljes cikk