Megjelent: 8 hónapja

A Nyelvtudásért Egyesület szerint adatvédelmi törvényt és személyiségi jogokat sértenek az új felnőttképzési szabályok

Az egyesület közérdekű bejelentést tesz az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához.

A tanulók érzékeny személyes adatainak kezelésére kötelezik a Felnőttképzési törvény (FKTV) szeptember 1-jén életbe lépett új előírásai az erre felkészületlen oktatókat. Az új szabályok miatt a regisztrációra kötelezett vállalkozások és magántanárok legalapvetőbb személyes adatai pedig máris közszemlére kerültek, ami a Nyelvtudásért Egyesület álláspontja szerint súlyosan sérti mind a tanulók mind az egyéni vállalkozó magántanárok adatvédelmi és személyiségi jogait. Ezért az egyesület közérdekű bejelentést tesz az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához, és kezdeményezi a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál az FKTV adatvédelmi felülvizsgálatát.

A FKTV a képzést nyújtó valamennyi intézményt és magánszemélyt, így például a mintegy tízezer magántanárt is arra kötelezi, hogy kérje el, és nyolc éven keresztül kezelje az általa képzett kiskorú vagy felnőtt tanuló számos személyes adatát, köztük TAJ számát, adóazonosító jelét és iskolai végzettségét.

A Nyelvtudásért Egyesület álláspontja szerint az ilyen típusú érzékeny személyes adatok kezelésének kötelezettsége az adatkezelés céljával nem áll arányban és számos visszaélésre ad lehetőséget. Ilyen mennyiségű és érzékenységű személyes adat biztonságos kezeléséhez sem a képző intézmények sem a zömmel egyéni vállalkozóként működő magántanárok nem rendelkeznek a megfelelő ismeretekkel és tárgyi-informatikai eszközökkel.

A személyes adatok kezelésének veszélyeit jelzi, hogy a jogszabály végrehajtásáért felelős Innovációs és Technológia Minisztérium saját maga sem képes az alapvető adatvédelmi szabályokat betartására. A Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerben, a far.nive.hu weboldalon regisztrációra kötelezett magánszemély oktatók és szakértők neve mellett azok telefonszáma, emailcíme, anyja neve, születési helye és ideje illetve lakcíme, a publikus nyilvántartásban jelenleg bárki számára nyilvánosan megismerhető.

Nem kevésbé aggályos, hogy miközben a képzéseken részt vevő tanulók a tőlük kötelezően bekért érzékeny személyes adatok továbbítását megtilthatják, a Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszer ezt felülbírálja, így a tanfolyamok kötelező bejelentését az iskola vagy magántanár kizárólag a letiltott adatok átadásával tudja teljesíteni.

A regisztrációra kötelezett oktatóktól és tanulóktól bekért érzékeny személyes adatok ilyen módon történő kiszolgáltatása miatt magántanárok százai adják vissza vállalkozási engedélyüket, illetve szüneteltetik tevékenységüket.

Mivel az FKTV új előírásai súlyos adatvédelmi és személyiségi jogi aggályokat vetnek fel, a Nyelvtudásért Egyesület közérdekű bejelentést tesz az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához, továbbá kezdeményezi a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál az FKTV adatvédelmi felülvizsgálatát.
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nyitás a kereskedelemben: Egyik pillanatról a másikra hívták be a szabadságon tartott dolgozókat

Lázas telefonálgatás kezdődött egyes kereskedelmi egységeknél, miután a kormány kedden délután 5-kor jelentette be, hogy másnap kinyithatnak a... Teljes cikk

Elektronikus írásbeliség a munkajogban

A munkáltatók, különösen a multinacionális cégek részéről egyre nagyobb az igény arra, hogy a munkajogi relevanciájú irataikat - munkaszerződés,... Teljes cikk

Egyszerűsített foglalkoztatás bejelentése

Az egyszerűsített foglalkoztatás tényét, a munkaviszony létesítését a munkáltatónak be kell jelentenie. Ezt lehetősége van megtenni elektronikusan... Teljes cikk