Megjelent: 7 éve

Orbán: Havi tízezer forintos bérkiegészítést kapnak a tiszthelyettesek

Huszonkilencezer tiszthelyettes kap március 1-jétől - az év elejéig visszamenőleg - havi tízezer forintos bérkiegészítést - jelentette be a kormány döntését a miniszterelnök a Belügyminisztérium évértékelő értekezletén kedden Budapesten.

Orbán Viktor azt mondta: sok rendőr nem keres eleget, a tiszthelyettesek béréből családos emberként alig lehet megélni. A pedagógusokéhoz hasonló életpályamodell és a tervezett, kedvezményes lakásprogram bevezetését ebben a ciklusban a gazdaság teljesítménye még nem tette lehetővé. "Ezeket persze a választások után meg fogjuk majd tenni" - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: addig is kellenek olyan lépések, amelyek kifejezik, hogy a magyar államnak szüksége van a rendőrök munkájára.

"Jelentem az országban rend van, szilárd a közrend és a közbiztonság" - ezzel kezdte Pintér Sándor belügyminiszter a tavalyi évre vonatkozó beszámolóját, aki a felügyelete alá tartozó 12 szervezet teljesítményéről csak jókat közölt.

A közfoglalkoztatásról beszélve a miniszter azt hangoztatta, hogy egészséges, munkaképes emberek nem élhetnek segélyből, és hogy a kormány az értékteremtő munkát preferálja. Míg 2013-ban 153 milliárd forintot költöttek a közfoglalkoztatási programra, idén 183 milliárdot szánnak rá; 2011-ben 35 ezer, idén január második hetében 213 ezer volt a programban résztvevők száma. "A terv az, hogy a közfoglalkoztatottak egyfajta szociális szövetkezetet alkotva magukat, és majd családjukat is ellássák, ennek elindítására 320 millió forintot biztosítanak" - tette hozzá.

Pintér Sándor hivatásos állományú szervezetek közül elsőként a legnagyobb számú testületet, a rendőrséget említette meg az évértékelőben. A korábban már különböző nyilatkozatokban, interjúkban elhangzottakat hozta fel a belügyér most is. Így azt, hogy 2010-ben a rendőrséget közbiztonsági deficittel vette át a kormány, 3500 rendőr hiányzott - főleg a kistelepüléseken -, ezért vettek fel az eltelt évek alatt 4200 embert. Természetesen elhangzott a rendőrőrsök megnyitása, és az is, hogy megnőtt a körzeti megbízottak száma, aminek köszönhetően minden településen, minden nap van egyenruhás.

A fejlesztések között megemlítette Pintér a bérelt autók lecserélését saját tulajdonú szolgálati járművekre. Példaként hozta fel, hogy a Készenléti Rendőrség embereit Mercedes-típusú kisbuszokkal szállítják. A BM első embere a legnagyobb eredménynek azt tartotta, hogy szemléletváltás történt a testületnél, és ma már szolgáltató rendőrségről beszélhetünk a korábbi uralkodó rendőrség helyett.

Ezután a börtönök kerültek terítékre. 2010-ben 15 ezer fogvatartott volt, tavaly 18 ezer, a büntetés-végrehajtási intézetek túltelítettsége pedig jelenleg 140 százalék. Emiatt új börtönök épülnek a jövőben, ezek tervei már elkészültek - közölte Pintér. Cél, hogy a társadalmat megszabadítsuk a bűnözőktől, de cél az is, hogy visszavezessük őket a társadalomba, ennek eszköze a munka. Azt szeretnék, ha a bűnözők eltartanák magukat: 2010-ben az élelmezésükhöz 10 százalékban járultak hozzá, tavaly már 75 százalékkal, és a börtönökben élők 75 százaléka dolgozik.

A katasztrófavédelem 2012. január 1-jével történő szervezeti átalakítása, amely a központosítást jelentette, szintén eredményes volt - tért a következő szervezet munkájának értékelése. A kialakított vészrendszer a napokban jelesre vizsgázott - emelte ki Pintér Sándor.

MTI/hvg.hu
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Padlómatricától a mobil appig - így oldják meg a boltok a létszámkorlátozást

A legtöbb, az elmúlt egy hónapban zárva tartott üzlet kinyitott, miután Magyarországon a beoltottak száma meghaladta a 2,5 milliót. A boltokban 10... Teljes cikk

Diákok bojkottálnák az április 19-i iskolanyitást

Az ADOM azt javasolja, hogy a középiskolákban továbbra is maradjon az online oktatás, amíg a tanárok teljes immunitása ki nem alakul, és az... Teljes cikk

Így lehet most ügyet intézni a NAV-nál

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) központi ügyfélszolgálatain, kirendeltségein és... Teljes cikk