Megjelent: 6 éve

Orbán: Havi tízezer forintos bérkiegészítést kapnak a tiszthelyettesek

Huszonkilencezer tiszthelyettes kap március 1-jétől - az év elejéig visszamenőleg - havi tízezer forintos bérkiegészítést - jelentette be a kormány döntését a miniszterelnök a Belügyminisztérium évértékelő értekezletén kedden Budapesten.

Orbán Viktor azt mondta: sok rendőr nem keres eleget, a tiszthelyettesek béréből családos emberként alig lehet megélni. A pedagógusokéhoz hasonló életpályamodell és a tervezett, kedvezményes lakásprogram bevezetését ebben a ciklusban a gazdaság teljesítménye még nem tette lehetővé. "Ezeket persze a választások után meg fogjuk majd tenni" - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: addig is kellenek olyan lépések, amelyek kifejezik, hogy a magyar államnak szüksége van a rendőrök munkájára.

"Jelentem az országban rend van, szilárd a közrend és a közbiztonság" - ezzel kezdte Pintér Sándor belügyminiszter a tavalyi évre vonatkozó beszámolóját, aki a felügyelete alá tartozó 12 szervezet teljesítményéről csak jókat közölt.

A közfoglalkoztatásról beszélve a miniszter azt hangoztatta, hogy egészséges, munkaképes emberek nem élhetnek segélyből, és hogy a kormány az értékteremtő munkát preferálja. Míg 2013-ban 153 milliárd forintot költöttek a közfoglalkoztatási programra, idén 183 milliárdot szánnak rá; 2011-ben 35 ezer, idén január második hetében 213 ezer volt a programban résztvevők száma. "A terv az, hogy a közfoglalkoztatottak egyfajta szociális szövetkezetet alkotva magukat, és majd családjukat is ellássák, ennek elindítására 320 millió forintot biztosítanak" - tette hozzá.

Pintér Sándor hivatásos állományú szervezetek közül elsőként a legnagyobb számú testületet, a rendőrséget említette meg az évértékelőben. A korábban már különböző nyilatkozatokban, interjúkban elhangzottakat hozta fel a belügyér most is. Így azt, hogy 2010-ben a rendőrséget közbiztonsági deficittel vette át a kormány, 3500 rendőr hiányzott - főleg a kistelepüléseken -, ezért vettek fel az eltelt évek alatt 4200 embert. Természetesen elhangzott a rendőrőrsök megnyitása, és az is, hogy megnőtt a körzeti megbízottak száma, aminek köszönhetően minden településen, minden nap van egyenruhás.

A fejlesztések között megemlítette Pintér a bérelt autók lecserélését saját tulajdonú szolgálati járművekre. Példaként hozta fel, hogy a Készenléti Rendőrség embereit Mercedes-típusú kisbuszokkal szállítják. A BM első embere a legnagyobb eredménynek azt tartotta, hogy szemléletváltás történt a testületnél, és ma már szolgáltató rendőrségről beszélhetünk a korábbi uralkodó rendőrség helyett.

Ezután a börtönök kerültek terítékre. 2010-ben 15 ezer fogvatartott volt, tavaly 18 ezer, a büntetés-végrehajtási intézetek túltelítettsége pedig jelenleg 140 százalék. Emiatt új börtönök épülnek a jövőben, ezek tervei már elkészültek - közölte Pintér. Cél, hogy a társadalmat megszabadítsuk a bűnözőktől, de cél az is, hogy visszavezessük őket a társadalomba, ennek eszköze a munka. Azt szeretnék, ha a bűnözők eltartanák magukat: 2010-ben az élelmezésükhöz 10 százalékban járultak hozzá, tavaly már 75 százalékkal, és a börtönökben élők 75 százaléka dolgozik.

A katasztrófavédelem 2012. január 1-jével történő szervezeti átalakítása, amely a központosítást jelentette, szintén eredményes volt - tért a következő szervezet munkájának értékelése. A kialakított vészrendszer a napokban jelesre vizsgázott - emelte ki Pintér Sándor.

MTI/hvg.hu
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk