Megjelent: 11 éve

Össztűz alá kerültek a nemzetközi könyvvizsgálók

Két oldalról támadják a könyvvizsgálókat: egyrészről jobb színben szeretnék feltüntetni pénzügyeiket az ügyfelek, másrészről a piac is nyomást gyakorol rájuk hitelesebb beszámolókat várva. Sokan neheztelnek ugyanis ezen szakmát gyakorlókra amiatt, hogy nem voltak képesek a válság kirobbanása előtt a bankok könyveiben rejlő kockázatos eszközökről hiteles képet adni, adja hírül a Világgazdaság.

A hét elején egyeztető fórumot tartott a Magyar Könyvvizsgálói Kamara a húsz legnagyobb hazai könyvvizsgáló társaság részvételével. Itt több hozzászóló jelezte, a vállalkozások beszámolóinál megnőtt a "kozmetikázás" kockázata, amellyel a hitelképességük látszatát szeretnék fenntartani. Emiatt gyakoriak a nézeteltérések a beszámolót készítő vállalkozás és az azt véleményező könyvvizsgáló között, főként az olyan szubjektív tényezők megítélésében, mint például a követelések értékvesztése, illetve a folyamatban lévő pereik leendő kimenetele - áll a Világgazdaságban.

Mindeközben egyre erősebb össztűz alá kerülnek a nemzetközi könyvvizsgálók, mind hangosabban kritizálják ugyanis világszerte a „négy nagy” auditort - KPMG, Deloitte, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, - amiért nem voltak képesek a válság kirobbanása előtt a bankok könyveiben rejlő kockázatos eszközökről hiteles képet adni.

Világgazdaság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter