Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 10 éve

Össztűz alá kerültek a nemzetközi könyvvizsgálók

Két oldalról támadják a könyvvizsgálókat: egyrészről jobb színben szeretnék feltüntetni pénzügyeiket az ügyfelek, másrészről a piac is nyomást gyakorol rájuk hitelesebb beszámolókat várva. Sokan neheztelnek ugyanis ezen szakmát gyakorlókra amiatt, hogy nem voltak képesek a válság kirobbanása előtt a bankok könyveiben rejlő kockázatos eszközökről hiteles képet adni, adja hírül a Világgazdaság.

A hét elején egyeztető fórumot tartott a Magyar Könyvvizsgálói Kamara a húsz legnagyobb hazai könyvvizsgáló társaság részvételével. Itt több hozzászóló jelezte, a vállalkozások beszámolóinál megnőtt a "kozmetikázás" kockázata, amellyel a hitelképességük látszatát szeretnék fenntartani. Emiatt gyakoriak a nézeteltérések a beszámolót készítő vállalkozás és az azt véleményező könyvvizsgáló között, főként az olyan szubjektív tényezők megítélésében, mint például a követelések értékvesztése, illetve a folyamatban lévő pereik leendő kimenetele - áll a Világgazdaságban.

Mindeközben egyre erősebb össztűz alá kerülnek a nemzetközi könyvvizsgálók, mind hangosabban kritizálják ugyanis világszerte a „négy nagy” auditort - KPMG, Deloitte, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, - amiért nem voltak képesek a válság kirobbanása előtt a bankok könyveiben rejlő kockázatos eszközökről hiteles képet adni.

Világgazdaság
Follow hrportal_hu on Twitter