Megjelent: 14 éve

Öt gyárát bezárja a Renault

Ötödével eshet vissza az autógyártók európai értékesítése, vélik a Renault vezetői. Ezért a francia cégnél 25 százalékkal csökkentik a termelést, többek között öt gyárukat időlegesen bezárnak.

A növekedés megtorpanása miatt az európai autópiac 20 százalékkal eshet vissza jövőre, a francia Renault autógyár becslése szerint. A Renault ezért a negyedik negyedévben 25 százalékkal csökkenti európai gyáraiban a termelést azért, hogy az év végére felhalmozott készlet az előző év végi mennyiséggel egyezzen meg, közölte a francia autógyár vezérigazgatója, Patrick Pélata a Le Parisien című párizsi napilapnak nyilatkozva hétfőn.

A Renault elsőként húzta meg a vészharangot, miután a gazdasági növekedés lassulása egyre mélyebben érinti az járműipart, és a jövő évi előrejelzések is egyre pesszimistábbak. A francia autógyártó már pénteken jelezte, hogy franciaországi és európai autógyárai közül ötöt időszakosan bezár az autópiac visszaesése miatt.

Valamennyi gyárunkban csökkentjük a termelést. A negyedik negyedévben 25 százalékkal csökkentjük a 2007-es év megfelelő időszakához képest - hangsúlyozta a vezérigazgató. Szerinte az autóeladások jövőre legalább 20 százalékkal fognak csökkenni, azokban a térségekben, ahol még nem is olyan régen 10-15 százalékos volt a növekedés. Az autógyár minden jövőre tervezett "nem elengedhetetlen" beruházását is elhalasztja, így például az Indában tervezett két új gyártósor helyett csak egyet indít be a cég.

A Renault szeptember végén hatezer fős önkéntes leépítést jelentett be. Eladásai októberben világszinten 14,1 százalékkal, Európában 16 százalékot estek vissza az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Christine Lagarde gazdasági miniszter egy rádióinterjúban úgy vélte, hogy mielőtt a kormányzat beavatkozna, európai szinten kell a járműipart támogató intézkedésekről dönteni.
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek