Megjelent: 7 éve

Parlament előtt a szakképzésekről szóló előterjesztés

Megkezdődött a parlamentben a szakképzésekről szóló vita. A javítóvizsgákon részszakképesítést szerezhetne a rendes vizsgán megbukó diák, valamint a tanulószerződésben ezentúl fel kell majd tüntetni, hogy a gyakorlati hely kizárólag tanműhely-e, vagy egyéb tevékenységet is folytat - írja a Magyar Nemzet.

Az előterjesztés szerint a diákok a szakmai gyakorlattal összefüggő juttatást csak bankszámlára kaphatnák, így a szerződésen fel kellene tüntetni a számlaszámot, de ha a tanuló nem rendelkezik bankszámlával, a szülőknek is utalhatnák a pénzt.

Az a diák, aki megbukott, az ismételt év első félévében a juttatásnak csak a felét kaphatná meg. A tanulószerződésben ezentúl fel kell majd tüntetni, hogy a gyakorlati hely kizárólag tanműhely-e, vagy egyéb tevékenységet is folytat, mert a jövőben a 9. évfolyamos diákok is köthetnének tanulószerződést, de csak olyan helyeken, amelyek kizárólag tanműhelyként üzemelnek.
A tanulóval nem lehetne szerződést kötni a gyakorlat egy részére, hanem minden esetben a komplex szakmai vizsga teljes gyakorlati részére kellene felkészíteni.

Bevezetnék a szintvizsgát is, de csak annak lenne kötelező, aki nappali munkarendben tanul és még nem érettségizett. A szintvizsga célja, hogy felmérjék, mennyire sikerült a diáknak elsajátítani a munkájához szükséges kompetenciákat.

Magyar Nemzet/www.edupress.hu
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több millió forintos fizetésekkel csábítják külföldre a magyar orvosokat

Az álláshirdetések szerint Svájcban havi 4,7 millió forintot is megkereshet egy orvos. Teljes cikk

100 ezer forintos adókedvezményt vehetnek igénybe a krónikus betegek

Havi 8050 forintos adókedvezmény jár a krónikus betegségben szenvedőknek - mondta Bajusz Dániel ügyvéd. Teljes cikk

A közszolgáltató cégek ultimátumot adtak a kormánynak, sztrájk is jöhet

A közszolgáltató cégek szakszervezetei sztrájkra is készek, ha nem kezdődnek el a bértárgyalások - írja a Népszava. Teljes cikk