Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 7 éve

Parlament előtt a szakképzésekről szóló előterjesztés

Megkezdődött a parlamentben a szakképzésekről szóló vita. A javítóvizsgákon részszakképesítést szerezhetne a rendes vizsgán megbukó diák, valamint a tanulószerződésben ezentúl fel kell majd tüntetni, hogy a gyakorlati hely kizárólag tanműhely-e, vagy egyéb tevékenységet is folytat - írja a Magyar Nemzet.

Az előterjesztés szerint a diákok a szakmai gyakorlattal összefüggő juttatást csak bankszámlára kaphatnák, így a szerződésen fel kellene tüntetni a számlaszámot, de ha a tanuló nem rendelkezik bankszámlával, a szülőknek is utalhatnák a pénzt.

Az a diák, aki megbukott, az ismételt év első félévében a juttatásnak csak a felét kaphatná meg. A tanulószerződésben ezentúl fel kell majd tüntetni, hogy a gyakorlati hely kizárólag tanműhely-e, vagy egyéb tevékenységet is folytat, mert a jövőben a 9. évfolyamos diákok is köthetnének tanulószerződést, de csak olyan helyeken, amelyek kizárólag tanműhelyként üzemelnek.
A tanulóval nem lehetne szerződést kötni a gyakorlat egy részére, hanem minden esetben a komplex szakmai vizsga teljes gyakorlati részére kellene felkészíteni.

Bevezetnék a szintvizsgát is, de csak annak lenne kötelező, aki nappali munkarendben tanul és még nem érettségizett. A szintvizsga célja, hogy felmérjék, mennyire sikerült a diáknak elsajátítani a munkájához szükséges kompetenciákat.

Magyar Nemzet/www.edupress.hu
Follow hrportal_hu on Twitter