Megjelent: 7 éve

Parlament előtt a szakképzésekről szóló előterjesztés

Megkezdődött a parlamentben a szakképzésekről szóló vita. A javítóvizsgákon részszakképesítést szerezhetne a rendes vizsgán megbukó diák, valamint a tanulószerződésben ezentúl fel kell majd tüntetni, hogy a gyakorlati hely kizárólag tanműhely-e, vagy egyéb tevékenységet is folytat - írja a Magyar Nemzet.

Az előterjesztés szerint a diákok a szakmai gyakorlattal összefüggő juttatást csak bankszámlára kaphatnák, így a szerződésen fel kellene tüntetni a számlaszámot, de ha a tanuló nem rendelkezik bankszámlával, a szülőknek is utalhatnák a pénzt.

Az a diák, aki megbukott, az ismételt év első félévében a juttatásnak csak a felét kaphatná meg. A tanulószerződésben ezentúl fel kell majd tüntetni, hogy a gyakorlati hely kizárólag tanműhely-e, vagy egyéb tevékenységet is folytat, mert a jövőben a 9. évfolyamos diákok is köthetnének tanulószerződést, de csak olyan helyeken, amelyek kizárólag tanműhelyként üzemelnek.
A tanulóval nem lehetne szerződést kötni a gyakorlat egy részére, hanem minden esetben a komplex szakmai vizsga teljes gyakorlati részére kellene felkészíteni.

Bevezetnék a szintvizsgát is, de csak annak lenne kötelező, aki nappali munkarendben tanul és még nem érettségizett. A szintvizsga célja, hogy felmérjék, mennyire sikerült a diáknak elsajátítani a munkájához szükséges kompetenciákat.

Magyar Nemzet/www.edupress.hu
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter