Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 3 éve

Parragh: Németországban nehéz a bevándorlók munkaerőként alkalmazása

Németországban a kezdeti eufóriát, miszerint a migránsokkal megoldható a német gazdaság munkaerő gondja, felváltotta a kiábrándulás, az országba újonnan érkező bevándorlók esetében sem a motiváció, sem a szaktudás, sem a nyelvtudás nincs rendben - erről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszélt az M1 aktuális csatornán.

Parragh László mindezt arra reagálva fejtette ki, hogy német kollégája, Dieter Kempf, a német iparszövetség elnöke a múlt vasárnapi német lapokban megjelent interjújában rámutatott, hogy a német gazdaság alapjában véve kész lenne a bevándorlók alkalmazására, a gyakorlatban ez azonban sokkal nehezebb ügynek bizonyul.

Az MKIK elnöke szerint a bevándorlóknak csak a töredéke tudott elhelyezkedni Németországban, ez ténylegesen csak néhány száz főt jelent. Az, hogy egy, az országba érkezett bevándorló milyen munkát végez nem közömbös. Nem mindegy ugyanis, hogy alkalmi munkában füvet nyír, vagy be tud illeszkedni egy gyár életébe, munkájába és oda tud állni a szalag mellé és kiszolgálja a munkaadó elvárásait - mondta Parragh.

Hozzátette: a munkaadók egy része eufórikus állapotban volt, amikor elindult a bevándorlás. A nagy cégek vezetői azt nyilatkozták: ez megoldja a munkaerő problémáikat. Most pedig azzal szembesülnek, hogy ez nem így van, és az államháztartás költségeit is nagyon megnöveli ez a folyamat. Most azon gondolkodnak a német gazdaság szereplői, hogy miként tovább. Várható, hogy a gondokat a politikának kell majd megoldania. Például a migránsok elhelyezését, lakhatását, hosszú távon ugyanis nem lehet őket táborokban tartani - fogalmazott az MKIK elnöke.

MTI
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter