Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Patikatulajdonos lehet az állam, béremelést kapnak az orvosok és ápolók

Az egészségügyi dolgozók idei béremelését és az új orvosi, szakdolgozói bértáblát is tartalmazza a szerdán megszavazott egészségügyi salátatörvény. Továbbá elővásárlási jogot adtak az államnak a nem gyógyszerészek által birtokolt patikákra. Az ellenzék szerint az intézkedés a trafikbotrányt idézi.

images

A tegnap 261 igen és 34 nem szavazat és 9 tartózkodás mellett elfogadott, tizenhárom jogszabályt módosító egészségügyi salátatörvény rendezi az orvosok és egészségügyi szakdolgozók béremelését, amelyre összesen 30 milliárd forint jut idén, fedezete pedig a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adójából befolyó összeg.

A béremelés januárig visszamenőleges, a szeptemberi fizetéssel kapják meg az érintettek.

Nyomon követhetőek lesznek az implantátumok

Az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló törvény rögzíti az implantátumregiszter létrehozását is. A rendelkezés célja, hogy a beültetett orvostechnikai eszközök a betegbiztonság érdekében nyomon követhetőek legyenek. A nyilvántartás a beteg adatain túl rögzíti a beültetés, eltávolítás vagy csere időpontját, annak okát, továbbá az implantátum nevét, típusát, gyártási tételszámát, a gyártó nevét, a forgalmazó nevét, székhelyét, akitől az implantátumot az egészségügyi szolgáltató beszerezte, a beültetést végző orvos nevét, pecsétszámát, valamint a beültetést végző egészségügyi szolgáltató nevét, működési engedélye számát.

A regiszterből a betegadatokat az utolsó adatrögzítéstől számított 50 év elteltével kell törölni.

A praxisokat is számon tartják ezután

Az egészségügyi munkaerő feltérképezéséhez szükséges intézkedésekről is rendelkezik az elfogadott jogszabály. A törvény felhatalmazza a kormányt, hogy hozza létre a praxiskezelőt, amely nyilvántartást vezet a praxisjogokról és a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetekről és gondoskodik azok meghirdetéséről, továbbá regisztrálja a praxisjogra vonatkozó adásvételeket is.

Gyermekvállalással kapcsolatos ellátások is módosulnak

A jogszabály rendelkezik a különböző pénzbeli ellátások megállapításának szabályairól is. E szerint a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj a jövedelem naptári napi átlagának 70 százaléka lehet. A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért jövedelem naptári napi átlaga alapján kell megállapítani. Az ennek kiszámítására vonatkozó részletes szabályokat kormányrendeletben állapítja meg.

Továbbá a törvény lehetőséget ad arra, hogy a szülő méltányossági táppénzt kapjon 12 éves vagy annál idősebb (de 18 évesnél fiatalabb) gyermeke kórházi kezelésének időtartamára, ha a gyermek mellett marad a kórházban.


A legvitatottabb pont: elővásárlási jog az államnak a patikákra

A patikatulajdonlást úgy rendezi a törvény, hogy ha a gyógyszerészek nem élnek a lehetőséggel, akkor az államé lehet a patikatulajdon elővásárlási joga. Giró-Szász András kormányszóvivő és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár nemrégiben jelentette be, hogy a kormány megtárgyalta és elfogadta a többségi gyógyszerészi tulajdon elérését segítő patikai hitelprogramról szóló előterjesztést.

A kormány előírta, hogy a már meglévő gyógyszertárakban a gyógyszerészi tulajdonhányadnak 2014. január 1-jéig meg kell haladnia a 25 százalékot, 2017. január 1-jéig pedig az 50 százalékot.

A törvény szerint közforgalmú gyógyszertárat működtető gazdasági társaság tulajdoni hányadának átruházása esetén elővásárlási jog illeti meg az érintett gazdasági társaságban tulajdoni hányaddal rendelkező gyógyszerészt, az érintett gazdasági társaság által működtetett közforgalmú gyógyszertárban munkaviszonnyal vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonnyal rendelkező gyógyszerészt, illetve bármely más gyógyszerészt vagy az államot - ebben a sorrendben.

Az érintetteknek az elővásárlási jog érvényesítésére a vételárról való értesüléstől számított 30 napon belül van lehetőségük. Ha erről nem nyilatkoznak, azt "úgy kell tekinteni, hogy nem kíván élni az elővásárlási jogával".

A gyógyszerészi tulajdoni hányad biztosítása érdekében az állam tulajdoni hányadának értékesítésére annak megszerzésétől számított három éven belül pályázatot kell kiírni, azonban itt már nem érvényesíthető az elővásárlási jog. A törvényben felhatalmazást kap a kormány arra, hogy az elővásárlási jogok gyakorlására, valamint a pályázat kiírására és lebonyolítására vonatkozó részletes szabályokat rendeletben állapítsa meg, s hogy kijelölje az állam elővásárlási jogát, illetve tulajdonosi jogait gyakorló szervet.

MSZP: több száz patika lehet az államé, a terv a trafikmutyit idézi

Az ellenzéki pártok amiatt aggódnak, hogy a törvénymódosítás több száz patikát játszhat át az állami cég kezére. Erről Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő beszélt sajtótájékoztatón.

A szocialista képviselő elmondta: korábban is kétségbe vonták, hogy a patikusok egyöntetű akarata lenne a többségi tulajdon megszerzése a gyógyszertárakban, ezért nem értettek egyet azzal, hogy ezt kötelezővé tegyék.

Időközben világossá vált, hogy a patikusok egy részének esze ágában sincs megvásárolni gyógyszertáruk tulajdonjogát, mivel az nem biztosít hasznot. Ezt látta be a kormány is, amikor úgy döntött: ahol a patikusok nem élnek elővásárlási jogukkal, ott az állam lesz a tulajdonos - folytatta.

Tukacs István szerint ez a megoldás nemcsak az iskolák és a kórházak államosítását idézi, hanem a dohányboltpályázatok ügyét is. Szerinte ugyanis előállhat az a helyzet, hogy az állam előbb megszerzi a patikák tulajdonjogát, majd a jó pénzt hozó gyógyszertárakat továbbadja fideszes kapcsolatokkal rendelkező üzemeltetőknek.

Az MSZP-s politikus azt mondta: az államosítás helyett segíteni kellett volna azokat a patikusokat, akik meg akarják vásárolni a számukra munkát adó gyógyszertárat, és "békén kellett volna hagyni" azokat, akik elégedettek a jelenlegi működési feltételekkel.

Az MTI kérdésére azt mondta: a csaknem háromezer patikából 600 olyan, amely önállóan nem vagy alig rentábilis.

Fidesz: nincs államosítási szándék, az ellátás stabilitása a cél

A Fidesz közleményben reagált a vádakra. Eszerint a kormány célja, hogy a betegek biztonságos és folyamatos ellátásának érdekében a patikák a magyar patikusoké legyenek, ne a multiké és ne is az államé.

A Fidesz szerint a Gyurcsány-Bajnai kormány liberalizációja következtében a gyógyszertárak egyre nagyobb köre került pénzügyi befektetők, köztük offshore cégek kezébe. 2010-re minden negyedik gyógyszertár veszteséges lett.

Éppen ezért indult a többségi gyógyszerészi tulajdon elérését segítő patikai hitelprogram és tőkeprogram is. Ha a gyógyszerészek nem élnek a vásárlási lehetőséggel, akkor az államé lehet a patikatulajdon elővásárlási joga, ez nem államosítási szándék, hanem az állam garanciális elemként léphet be, ideiglenesen, amíg a gyógyszerész tulajdont tud szerezni a patikában - ismertetik.

A közlemény szerint a 2330 közforgalmú gyógyszertár közül jelenleg 352-ben nincs meg az 50 százalékos gyógyszerészi tulajdon, 487 gyógyszertár esetében pedig még a 25 százalékos arányt sem érik el. A már meglévő gyógyszertárakban a gyógyszerészi tulajdonhányadnak 2014. január 1-jéig meg kell haladnia a 25 százalékot, 2017. január 1-jéig pedig az 50 százalékot.

A közforgalmú gyógyszertárat működtető gazdasági társaság tulajdoni hányadának átruházása esetén elővásárlási jog illeti meg az érintett gazdasági társaságban tulajdoni hányaddal rendelkező gyógyszerészt, a gyógyszertárban dolgozó gyógyszerészt, a működési nyilvántartásban szereplő gyógyszerészt vagy az államot, de ebben a sorrendben. Tehát mindezekből látszik, hogy az állami elővásárlási jog célja a gyógyszerészi tulajdonszerzés elősegítése - hangsúlyozza a Fidesz közleménye.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ezeken a helyszíneken ellenőriz a NAV június második felétől

A hónap második felétől is országszerte kell számítani az adóhatóság ellenőreire. Teljes cikk

Még mindig sokan mondanak le a nyaralásról

Nagyon vegyes a kép az utazási tervek terén. Összességében javult a középkorúak utazási helyzete, és akik terveznek nyaralást, azok többet... Teljes cikk

Jelentősen csökkent az innovációra felkészült vállalatok aránya 2022 óta

A globális nagyvállalatok minden eddiginél nagyobb arányban tartják kulcsfontosságúnak az innovációt a sikerhez, de az innovációra felkészült... Teljes cikk