Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Raiffeisen: bátorság vagy bukás a maradás?

A Der Standard című osztrák liberális lap a Raiffeisen osztrák bankcsoportról közölt kommentárt online kiadásában, kiemelve, hogy a magyarországi leánybank értékesítésének leállítása a bank balul kiütött lépései sorába illeszkedik.

A lap szerzője, Andreas Schnauder a Bakisorozat a Raiffeisennél című írásában kifejtette, hogy a Raiffeisen "birodalom" nem csupán gazdasági gondokkal küzd, hanem az utóbbi hónapokban "példátlan tájékoztatáspolitikai bakisorozatot mutatott be, amelynek az eddigi csúcspontja szerda este volt, amikor a magyar bank értékesítését kínos zűrzavar után le kellett fújni".

"Különösen pikáns botlás" volt, amikor a csoport felső-ausztriai tagjának vezetője kártérítési igényt nyújtott be a társaság tulajdonában álló biztosítóhoz, miután téli útviszonyok közepette totálkárosra törte nyári gumival futó Porschéjét - emelte ki a szerző. Megjegyezte, hogy a Raiffeisen Bank International korábbi vezérigazgatója, Herbert Stepic "offshore-ügyei" és bónuszai is megviselték "a keresztény-polgári táborban mélyen gyökerező" kapcsolatokkal rendelkező bankcsoportot. A "Raiffeisen-főnökök kapzsiságát egyáltalán nem fogadja jól" a konzervatív, polgári keresztény bázis - tette hozzá.

A kínos afférok egymást követik a sajtóban, ami megfigyelők szerint világos jele annak, hogy az osztrák pénzügyi "szektorban nagy a kuszaság". Stepic utódja, Karl Sevelda novemberben hitet tett a magyar leánybank mellet, két nap múlva viszont arra kényszerült, hogy hivatalosan bejelentse a veszteséges érdekeltség lehetséges értékesítését. Az pedig "nemcsak pénzügyileg fájdalmas, hanem a menedzsment hitelességét is kikezdi", hogy a magyar Raiffeisen-leányt mindössze egy euróért akarták eladni és végül le kellett fújni az üzletet - írta a Der Standard kommentátora.


A Fitch szerint nehéz elhagyni MagyarországotPozitív fejlemény a tőkeemelés a Raiffeisen Bank International adósosztályzata számára, de aránytalanul nagy közép- és kelet-európai kitettsége miatt a bank továbbra is igen érzékeny a térség negatív fejleményeire - írták a Fitch Ratings hitelminősítő elemzői a hét végén.

Előzőleg a Raiffeisen 2,0-2,25 milliárd eurós, fél év alatt végrehajtandó tőkeemelést jelentette be, amikor közölte, hogy nem adja el magyar leánybankját.

A térség legtöbb országa javul néhány rossz év után, de a gazdaság gyógyulása még nem látszik Magyarországon és Romániában, ahol a bankszektor kilátásai változatlanul negatívak - írták a Fitch szakértői.

"Úgy véljük (a magyar leánybank megtartása) rávilágít arra a bonyolult politikai és szabályozási helyzetre, amely megnehezíti a külföldi bankok számára a távozást Magyarországról, ahol unortodox kormányintézkedések, például büntető mértékű bankadók csökkentik a megtérülést. Ezek a bonyodalmak és régi eredetű problémák, amilyen a rossz adósságok megoldatlan ügye és az anyabanki finanszírozásra való rászorultság, kényessé teszik egy helyi egység eladását. Mindazonáltal, más növekedési lehetőség híján, egyes magyar tulajdonú bankok érdeklődhetnek piaci részesedés vásárlása iránt, főleg, mert a kormány szeretné növelni a hazai tulajdont a nagyrészt külföldi hitelintézetek kezében lévő szektorban" - olvasható a Fitch közleményében.

A hitelminősítő elemzői szerint Magyarország bizonyára továbbra is lehúzza a Raiffeisen eredményességét, de csoportszinten a magyarországi tevékenység aránya viszonylag kicsi. A Raiffeisen Bank International csökkenteni tervezi kitettségét az olyan nehéz piacokon, mint Szlovénia, Magyarország és Ukrajna, és megfontolja egységek értékesítését, de továbbra is erősen összpontosít Közép- és Kelet-Európára - írták a Fitch szakértői, hozzátéve, hogy a közép- és kelet-európai országok többségének gazdasági javulása támogatni fogja a Raiffeisen teljesítményét már középtávon, és több lábra állítja a bankot, amely jobbára csak orosz leánybankjától várhatott eredményt a térségben az elmúlt években.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
WhatsAppot használtak, kirúgták őket

A Wall Street-i vállalatok egyre erőteljesebben lépnek fel az olyan kommunikációs csatornákkal szemben, amelyeket nem tudnak ellenőrizni. Most két... Teljes cikk

Újabb légitársaság kényszerül óriási elbocsátásra

Munkahelyei csaknem negyedének - összesen 8500 pozíciónak - megszüntetését, valamint egyik regionális ágának felszámolását jelentette be a Cathay... Teljes cikk

Kutatás-fejlesztési központot épít Budapesten a Huawei

A Huawei új kutatás-fejlesztési (k+f) központot hoz létre Budapesten - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat... Teljes cikk