Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Raiffeisen: bátorság vagy bukás a maradás?

A Der Standard című osztrák liberális lap a Raiffeisen osztrák bankcsoportról közölt kommentárt online kiadásában, kiemelve, hogy a magyarországi leánybank értékesítésének leállítása a bank balul kiütött lépései sorába illeszkedik.

A lap szerzője, Andreas Schnauder a Bakisorozat a Raiffeisennél című írásában kifejtette, hogy a Raiffeisen "birodalom" nem csupán gazdasági gondokkal küzd, hanem az utóbbi hónapokban "példátlan tájékoztatáspolitikai bakisorozatot mutatott be, amelynek az eddigi csúcspontja szerda este volt, amikor a magyar bank értékesítését kínos zűrzavar után le kellett fújni".

"Különösen pikáns botlás" volt, amikor a csoport felső-ausztriai tagjának vezetője kártérítési igényt nyújtott be a társaság tulajdonában álló biztosítóhoz, miután téli útviszonyok közepette totálkárosra törte nyári gumival futó Porschéjét - emelte ki a szerző. Megjegyezte, hogy a Raiffeisen Bank International korábbi vezérigazgatója, Herbert Stepic "offshore-ügyei" és bónuszai is megviselték "a keresztény-polgári táborban mélyen gyökerező" kapcsolatokkal rendelkező bankcsoportot. A "Raiffeisen-főnökök kapzsiságát egyáltalán nem fogadja jól" a konzervatív, polgári keresztény bázis - tette hozzá.

A kínos afférok egymást követik a sajtóban, ami megfigyelők szerint világos jele annak, hogy az osztrák pénzügyi "szektorban nagy a kuszaság". Stepic utódja, Karl Sevelda novemberben hitet tett a magyar leánybank mellet, két nap múlva viszont arra kényszerült, hogy hivatalosan bejelentse a veszteséges érdekeltség lehetséges értékesítését. Az pedig "nemcsak pénzügyileg fájdalmas, hanem a menedzsment hitelességét is kikezdi", hogy a magyar Raiffeisen-leányt mindössze egy euróért akarták eladni és végül le kellett fújni az üzletet - írta a Der Standard kommentátora.


A Fitch szerint nehéz elhagyni MagyarországotPozitív fejlemény a tőkeemelés a Raiffeisen Bank International adósosztályzata számára, de aránytalanul nagy közép- és kelet-európai kitettsége miatt a bank továbbra is igen érzékeny a térség negatív fejleményeire - írták a Fitch Ratings hitelminősítő elemzői a hét végén.

Előzőleg a Raiffeisen 2,0-2,25 milliárd eurós, fél év alatt végrehajtandó tőkeemelést jelentette be, amikor közölte, hogy nem adja el magyar leánybankját.

A térség legtöbb országa javul néhány rossz év után, de a gazdaság gyógyulása még nem látszik Magyarországon és Romániában, ahol a bankszektor kilátásai változatlanul negatívak - írták a Fitch szakértői.

"Úgy véljük (a magyar leánybank megtartása) rávilágít arra a bonyolult politikai és szabályozási helyzetre, amely megnehezíti a külföldi bankok számára a távozást Magyarországról, ahol unortodox kormányintézkedések, például büntető mértékű bankadók csökkentik a megtérülést. Ezek a bonyodalmak és régi eredetű problémák, amilyen a rossz adósságok megoldatlan ügye és az anyabanki finanszírozásra való rászorultság, kényessé teszik egy helyi egység eladását. Mindazonáltal, más növekedési lehetőség híján, egyes magyar tulajdonú bankok érdeklődhetnek piaci részesedés vásárlása iránt, főleg, mert a kormány szeretné növelni a hazai tulajdont a nagyrészt külföldi hitelintézetek kezében lévő szektorban" - olvasható a Fitch közleményében.

A hitelminősítő elemzői szerint Magyarország bizonyára továbbra is lehúzza a Raiffeisen eredményességét, de csoportszinten a magyarországi tevékenység aránya viszonylag kicsi. A Raiffeisen Bank International csökkenteni tervezi kitettségét az olyan nehéz piacokon, mint Szlovénia, Magyarország és Ukrajna, és megfontolja egységek értékesítését, de továbbra is erősen összpontosít Közép- és Kelet-Európára - írták a Fitch szakértői, hozzátéve, hogy a közép- és kelet-európai országok többségének gazdasági javulása támogatni fogja a Raiffeisen teljesítményét már középtávon, és több lábra állítja a bankot, amely jobbára csak orosz leánybankjától várhatott eredményt a térségben az elmúlt években.
  • 2021.05.12SAP Human Experience Summit Miért fontos, hogy a vállalatok a munkavállalókat helyezzék tevékenységük középpontjába? Hogyan növelhető a kollégák hatékonysága és elkötelezettsége egy világméretű járvány idején? Ezekre a kérdésekre is választ ad az SAP Human Experience Summit. A közép-kelet-európai régió HR-eseinek szóló rendezvény interaktív virtuális élményt kínál független és SAP szakértők előadásaival, valamint vállalatok vezetőinek kerekasztal-beszélgetéseivel. A konferencia ingyenes, csupán regisztálni kell. Csatlakozik? Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Duális képzési programot indít Magyarországon a Gebrüder Weiss

Több milliárd forintos beruházásokkal fejleszti tevékenységét Magyarországon az osztrák Gebrüder Weiss (GW) szállítmányozó és logisztikai cég,... Teljes cikk

Vállalati részvényeket kaptak a Masterplast munkatársai

Összesen közel 177 ezer részvényt ruházott át a cég alkalmazottaira. Teljes cikk

Gigaberuházást valósít meg a Flextronics Zalaegerszegen és Sárváron

Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást... Teljes cikk