Megjelent: 11 éve

Schmitt Pál lesz az államfő

Saját emberére bízza a köztársaság vezetését Orbán Viktor. Az épp nyaraló miniszterelnök megüzente: Schmitt Pált látná szívesen a Sándor-palotában.

Schmitt Pál házelnököt javasolta államfőjelöltnek Orbán Viktor pártelnök a Fidesz-KDNP-frakciónak.

Szijjártó Péter azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök a jelölésről szóló levelet eljuttatta Lázár János és Harrach Péter frakcióvezetőknek, és arra kérte őket, hogy a frakciószövetség csütörtök délutáni ülésén ismertessék annak tartalmát a képviselőkkel.

A bejelentést megelőzően a miniszterelnök szóvivője közölte: Orbán Viktor a döntés előtt konzultált a Fidesz országos elnökségével, megbeszélést folytatott a lehetséges jelöltekkel, és a Fidesz-KDNP-frakciószövetség elnökségével.

Schmitt jelölése nem meglepő, ahogy az sem lenne az, ha az új államfő kitöltené az ötéves mandátumát. Régóta keringő pletykák szerint Orbán Viktor távlati elképzelése az, hogy egy aktívabb, több közjogi hatalmat kapó köztársasági elnökként fejezné be politikusi pályafutását. Igaz, előbb kormányfőként megteremtené ennek a feltételeit, így egy időre szükség van egy hozzá lojális államfőre.

Úgy hírlik, Schmitt helyét a parlament elnöki székében Kövér László veheti át.

Schmitt Pál megörült

Schmitt Pál örömmel fogadta el Orbán Viktor felkérését, de ezen kívül csak annyit mondott hogy csütörtökön délután a Fidesz-KDNP-frakciószövetség előtt ismerteti az elnöki munkáról alkotott nézeteit, felkészülését, terveit.

A KDNP "emberközelinek" látja Schmittet

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakcióvezetője szerint Schmitt Pál alkalmas köztársasági elnöknek, hiszen dinamikus, képes egységet teremteni és kompromisszumképes.

"A köztársasági elnökkel szemben az a határozott elvárás, hogy a nemzet egységét képes legyen megjeleníteni, és az eddigi életútjának legyen olyan - akár politikán kívüli - teljesítménye, ami alkalmassá teszi e feladat ellátására" - mondta Harrach Péter ennek kapcsán.

"Az utóbbi két köztársasági elnök a tudomány világából jött, "súlyos egyéniségek" voltak. Schmitt Pál inkább a gyakorlat világából érkezik, ami egyfajta emberközeli pozicíó" - tette hozzá a KDNP-s politikus, aki arról is beszámolt, hogy végleges álláspontjukat a csütörtöki közös frakcióülésen alakítják ki.

Az Astoria hoteltől a Sándor palotáig

Schmitt Pál 1942-ben született Budapesten; országosan ismertségét sportkarrierjének köszönheti: párbajtőrvívóként csapatban kétszeres olimpiai bajnok (1968, 1972).
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
  • 2021.02.23 Adatvédelmi tisztviselő képzés Megújult blended képzésünk során a jogi háttér áttekintése mellett gyakorlati példák, megtörtént esetek és a résztvevők által hozott problémák közös elemzése segíti a szabályok értelmezését először e-learning, majd egy online konzultációs nap keretein belül. Részletek Jegyek
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Új vezető kerül a Roche budapesti irodájának élére

Martin Kikstein váltja a Roche Szolgáltató (Európa) Kft. december végén távozott ügyvezetőjét, Eve Badert. Teljes cikk

Vezérigazgató-helyettest vált a Vodafone

Március végén távozik a Vodafone Magyarországtól Király István, a szakembert a vállalati szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettesi... Teljes cikk

Globális területért felelős vezető lett Gauder Milán a Mastercardnál

Magyar szakembert, Gauder Milánt nevezték ki a Mastercard globális kártyaelfogadásért felelős vezetőjének. Teljes cikk