Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Segély helyett egyre többen élnek közmunkából

Segély helyett egyre többen élnek munkából, a közfoglalkoztatási programnak köszönhetően egyre többen dolgoznak - mutatott rá Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Jövőre mintegy 70 milliárddal 340 milliárd forintra nő a közfoglalkoztatásra rendelkezésre álló forrás.

Kiemelte: jövőre mintegy 70 milliárddal nő a közfoglalkoztatásra rendelkezésre álló forrás.

Az államtitkár az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában úgy fogalmazott: egyre inkább működik a segély helyett munka elve. A közfoglalkoztatási programnak köszönhetően egyre több ember dolgozik és a saját becsületes munkájáért kapja a bérét.

Közölte: a közfoglalkoztatásban érintettek száma és a közfoglalkoztatás átlagos időtartama is jelentősen nőtt 2013 és 2014 között. A Belügyminisztérium adatai azt mutatják, hogy míg 2013-ban 314,6 ezren, addig 2014-ben már 366 ezren vettek részt közfoglalkoztatásban legalább egy napig, és a közfoglalkoztatás átlagos időtartama 5,16 hónapról 6,3 hónapra emelkedett. A közfoglalkoztatottak átlagos létszáma a 2013. évi 126 668 főről 2014-re 178 850-re emelkedett.

Hozzátette: a központi költségvetés 2014-ben is az egyes jövedelempótló támogatások kiegészítése költségvetési jogcím alatt tervezett forrásból biztosította az önkormányzatok által a szociális pénzbeli ellátásokra - például rendszeres szociális segélyre, foglalkoztatást helyettesítő támogatásra, lakásfenntartási támogatásra - ténylegesen kifizetett összegek után, azok meghatározott százaléka (80-100 százaléka) erejéig a keretet.

Hangsúlyozta: e jogcímnél a támogatásokat - az előző évek gyakorlatának megfelelően - tavaly is az önkormányzatok havi igénylései, tehát az adott hónapban ellátásra jogosultak tényleges kifizetési szükséglete alapján utalták ki.

Az egyes jövedelempótló támogatások kiegészítésére fel nem használt 28,5 milliárd forintot az állami és önkormányzati közfeladatok kiemelt területeire csoportosították át - jelezte.

Kitért arra is: a kormány célja, hogy 2018-ig fokozatosan megteremtse a teljes foglalkoztatottságot, a munkát végezni képes és dolgozni akarók részére ellátás helyett értékteremtő munkalehetőséget biztosítson.

Jövőre ezért a 2015. évihez képest is jelentősen, mintegy 70 milliárd forinttal - 270 milliárd forintról 340 milliárd forintra - emelkedik a közfoglalkoztatás céljára rendelkezésre álló forrás - rögzítette.

A kormány intézkedése lehetővé teszi, hogy a jövőben ne nőjenek fel úgy generációk, hogy nem látják a szüleiket munkába menni - összegzett Rétvári Bence.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter