Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 10 éve

Slágerszak helyett hiányszakma - fél év tanulás, biztos állás

images

images

A felvételi adatok szerint idén több mint 30 000 diák nem jutott be a felsőoktatásba. Ennek egyik oka, hogy a fiatalok többsége továbbra is előnyben részesíti az úgynevezett slágerszakokat, és nem veszi figyelembe, hogy ezekre nem csak bejutni nehezebb, de egy slágerszak elvégzése után a túlképzés miatt sokszor munkát is nehezen találnak.

Vannak azonban olyan hiányszakmák, amelyek esetében egy fél év alatt megszerezhető OKJ-s végzettséggel is könnyedén lehet állást találni. Bár az esetek többségében ez kevesebb juttatással is jár - például egy informatikai technikus a magyarországi fizetéseket monitorozó merces.hu adatai szerint mindössze 60 százalékát keresi meg a mérnöki fizetésnek -, mégis vannak kivételek. Bérszámfejtőként például havi bruttó 190 ezer forintos átlagfizetésre számíthatnak az álláskeresők.

"Egy bérszámfejtő vagy társadalombiztosítási ügyintéző rendkívül felelősségteljes munkát végez, hiszen egy kisebb hiba is jelentős bírságot vonhat maga után. Ma már a bérügyviteli munkatársaknak komplex tudással kell rendelkezniük, ezért a vállalatok megbecsülik a jó szakembereket" - adja meg a magyarázatot Németh Judit, a humáninformatikai megoldások területén piacvezető NEXON üzletágvezetője.

A szakértő azonban arra is figyelmeztet, hogy a szakirányú képesítés megszerzése mellett nem árt a gyakorlattal is tisztában lenni, így például egyre gyakoribb, hogy a munkáltatók az álláshirdetésekben megkövetelik az adott területen sztenderdnek számító szoftverek ismeretét. A NEXON éppen ezért azzal könnyíti meg a bér- és TB ügyintéző bizonyítványt frissen megszerzett hallgatók elhelyezkedését, hogy OKJ-s képzése mellé ingyenesen biztosít egy tanfolyamot, amelyen a hallgatók a legelterjedtebb bérügyviteli szoftver használatát sajátíthatják el - írják közleményükben a NEXON szakemberei.

http://kepzes.nexon.hu
Follow hrportal_hu on Twitter