Megjelent: 12 éve

Sokszemközt - nyitott, csoportos coaching

A nyugat-európai országokban az utóbbi években jelentősen elterjedt a coaching egy speciális formája, amely szakít azzal a korábbi tabuval, amely szerint coaching csak négyszemközt lehetséges.

A tapasztalat egyértelműen azt mutatta, hogy vannak olyan témák, fejlesztendő területek, amelyeknél a coaching többszemközt nemcsak hogy lehetséges, hanem kimondottan előnyös is. Különösen akkor, ha a coaching résztvevői mindannyian más vállalattól, szervezettől jönnek, és hasonlóak a problémafelvetéseik, illetve a fejlesztendő területeik. A módszer alkalmazása azonban nagy gyakorlottságot és metodikai biztonságot követel a coachtól. A magyarországi ECA coachokat Dr. Bodó Péter, az Európai Coaching Szövetség Ausztriában élő alelnöke készíti fel a feladat professzionális szintű ellátására.

Miért terjedt el a csoportos coaching Nyugat-Európában?

Mindannyian érezzük annak igényét, hogy gondolatainkat, véleményünket másokkal megosszuk, különösen, ha egy-egy kérdésben elakadtunk, megrekedtünk. Ez természetes emberi törekvés. Nincs ez másképp vállalati, szervezeti viszonyok között sem. Értekezletek, munkatársi megbeszélések adnak ugyan lehetőséget vezetőknek és munkatársaknak, hogy megbeszéljék feladataikat, problémáikat, mégis gyakran érezhető, hogy ez a lehetőség csak korlátozott. Ennek több oka is van:

- egyrészt az értekezletek gyakran alacsony hatékonyságúak, és sokszor az egymás közötti konkurencia és hatalmi harc játékteréül szolgálnak
- másrészt sokszor hiányzik a konkrét feladatmegoldásokon túlmutató, a további - a tartós fejlődést elősegítő - kommunikációra fordítható idő
- további probléma, hogy a vezetők a mai versenyhelyzetben sokszor érzik úgy, hogy a vállalaton belüli kommunikáció során nem beszélhetnek nyíltan arról, hogy valamilyen kérdésben elakadtak, támogatásra volna szükségük, mert ezt könnyen gyengeségnek értelmezhetnék kollégáik, vezetőik. Ugyanakkor gyakran volna szükségük új impulzusokra, támogatásra kérdéseik megoldásában vagy személyes fejlődésükben.

A nyitott, csoportos coachingban a résztvevők kiváló lehetőséget kapnak hivatásbeli- és/vagy személyes céljaik tisztázására, megoldási alternatívák keresésére, erőforrásaik tudatosítására és fejlesztésére, és a szükséges lépések határozott megtételére.

Melyek azok a témák, amikor a coaching sokszemközt különösen hasznos?

A coaching csoportos formában különösen segít:

- az újraorientálódásban
- a változáskezelésben
- konkrét, személyre- és helyzetekre szabott személyes- vagy együttműködési kompetenciák fejlesztésében
- az interkulturális problémakezelésben
- a motiváció és elkötelezettség fokozásában
- az egészség- és életvezetés egyes - napjainkban különösen aktuális - kérdéseiben (pl.: work-life balance, mobbing, konfliktuskezelés, fokozott stresszhatások kezelése, az érzelmi intelligencia fokozása stb.)

Melyek a csoportos coaching konkrét előnyei?

1. Inspiráció és sokféle perspektíva

A csoportos coaching lényeges előnye - ahogy fentebb már szó volt róla -, hogy a csoportban történő munka során a résztvevők nemcsak a coach részéről kapnak értékes impulzusokat és visszajelzéseket, hanem a csoport többi tagjától is. Sokféle meglátásuk jelentősen megköny-nyíti a coachingban oly fontos perspektívaváltás lehetőségét is.

2. Gyakorlatorientáltság és metodikai sokszínűség

A csoportos coachingban gyakorlott coach figyelmesen ötvözi a coaching, a tréning és a moderáció eszközeit, miközben a coaching középpontjában mindenkor a résztvevő aktuális témája áll. A célelérést a coach professzionális moderációja, rövid tematikai imputjai, a csoporttársak visszajelzései és a tapasztalatokat és elhatározásokat elmélyítő kreatív gyakorlatok támogatják.

3. Nagyobb motiváció az elhatározások megvalósítására

A coaching sikere végsősoron azon mérhető, hogy a kliens mennyire képes az elhatározott változtatásokat a gyakorlatban megvalósítani. A csoportos coachingban ehhez kiváló támogatást ad a csoport motiváló ereje is, amelyet tudatosan hasznosítunk.

4. Alacsonyabb költségek

Napjainkban egyre jelentősebb kérdés a költséghatékonyság. Tekintettel arra, hogy a csoportos coaching költségei megoszlanak a résztvevők között, az egy résztvevőre eső költség jelentősen alacsonyabb az egyéni coaching költségeihez képest.

Kik a résztvevői a csoportos coachingnak, és hány fő vegyen részt?

A csoportok összeállításánál fontos, hogy a résztvevők hasonló fejlődési szinten legyenek, és tematikailag is azonos kérdéskört célozzanak meg. A résztvevők ilyenkor - miközben saját témájukon dolgoznak -, mintegy co-coachokként támogatják a folyamatot azzal, hogy saját látásmódjukkal megsokszorozzák a coach perspektívaváltó hatását, ami pedig a coaching egyik alapeleme.

A résztvevők:

- különböző szakmai felelősséggel megbízott vezetők és szakemberek (pl.: HR- és kommunikációs vezetők, értékesítési- és marketing-, termelési-, logisztikai- stb. vezetők)
- újonnan kinevezett vezetők
- interkulturális környezetben dolgozók
- változásmenedzseléssel megbízott vezetők
- projekt-feladatokat ellátó felelős személyek
- Work-Life Balance problémákkal érintettek
- motivációs- vagy érzelmi hullámvölgyben lévők
-új életszakasz vagy feladat előtt állók (pl.: újonnan kinevezett vezetők, nyugdíjazás előtt állók, outplacement intézkedéssel érintettek stb...)

Hány fő vegyen részt, és milyen tapasztalatokkal, tudással kell a coachnak rendelkeznie?

A csoportlétszám csoportonként minimum 3, maximum 8 fő, optimális, ha 5-en vannak a résztvevők. Komoly szakmai kihívás is, hogy a coach csoportos coachingban eredeti szerepén túlmenően néha moderátorként, néha trénerként, néha szakmai imput-adóként is jelen van, ami nagy gyakorlottságot, emberismeretet és a csoportos coaching metodikájának és struktúrájának elsajátítását követeli meg a coachtól. Ez utóbbit a módszert alkalmazó- és az Európai Coaching Szövetségnél bejegyzett coachok az ECA képző intézeténél szerzik meg, és így "SOKSZEMKÖZT módszerben autorizált" coachokká válnak.

Jelentkezés a csoportos coaching programra: http://www.bodo-coaching.eu

Rendezvény:az érdeklődők bővebbet megtudhatnak a HR Network 2010. december 9-i találkozóján, amelyre egy e-mail küldésével lehet jelentkezni a [email protected] e-mail címre. A rendezvényen való részvétel ingyenes.

Dr. Bodó Péter
Az Európai Coaching Szövetség alelnöke


  • 2022.12.01CX-Ray hálózatelemzés online workshop Szeretnéd tudni, hogy kik a véleményvezérek, mentorok, talentek, szakértők, információforrások, kiégés szélén állók, elkötelezettek, elszigeteltek vagy potenciális vezetők a szervezetben? Részletek Jegyek
  • 2022.12.01CX-Ray elégedettség felmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Bizonytalanságtűrés a változásban

Átalakulóban lévő világunk kiszámíthatatlanságával, történelmi változásaival csoport és egyén szintjén is a fokozott, tartós terhelés és... Teljes cikk

Kishitűek a magyarok - Indul az Országos Önbizalomnövelde Program

Az Országos Önbizalomnövelde Program közel 100 önkéntes Önbizalom nagykövettel azt tűzte ki célként, hogy 3 éven belül a magyar átlag... Teljes cikk

Viselkedésváltozás? Viselkedéstervezés. - Hogyan tervezzük tudatosan szervezeti szinten?

Mit tegyünk, hogy az alkalmazott tényleg felvegye a védőkesztyűt? Ne nyissa meg az adathalász linket? Hogyan vegyük rá, hogy viselkedését,... Teljes cikk