Megjelent: 10 éve

Sokszemközt - nyitott, csoportos coaching

A nyugat-európai országokban az utóbbi években jelentősen elterjedt a coaching egy speciális formája, amely szakít azzal a korábbi tabuval, amely szerint coaching csak négyszemközt lehetséges.

A tapasztalat egyértelműen azt mutatta, hogy vannak olyan témák, fejlesztendő területek, amelyeknél a coaching többszemközt nemcsak hogy lehetséges, hanem kimondottan előnyös is. Különösen akkor, ha a coaching résztvevői mindannyian más vállalattól, szervezettől jönnek, és hasonlóak a problémafelvetéseik, illetve a fejlesztendő területeik. A módszer alkalmazása azonban nagy gyakorlottságot és metodikai biztonságot követel a coachtól. A magyarországi ECA coachokat Dr. Bodó Péter, az Európai Coaching Szövetség Ausztriában élő alelnöke készíti fel a feladat professzionális szintű ellátására.

Miért terjedt el a csoportos coaching Nyugat-Európában?

Mindannyian érezzük annak igényét, hogy gondolatainkat, véleményünket másokkal megosszuk, különösen, ha egy-egy kérdésben elakadtunk, megrekedtünk. Ez természetes emberi törekvés. Nincs ez másképp vállalati, szervezeti viszonyok között sem. Értekezletek, munkatársi megbeszélések adnak ugyan lehetőséget vezetőknek és munkatársaknak, hogy megbeszéljék feladataikat, problémáikat, mégis gyakran érezhető, hogy ez a lehetőség csak korlátozott. Ennek több oka is van:

- egyrészt az értekezletek gyakran alacsony hatékonyságúak, és sokszor az egymás közötti konkurencia és hatalmi harc játékteréül szolgálnak
- másrészt sokszor hiányzik a konkrét feladatmegoldásokon túlmutató, a további - a tartós fejlődést elősegítő - kommunikációra fordítható idő
- további probléma, hogy a vezetők a mai versenyhelyzetben sokszor érzik úgy, hogy a vállalaton belüli kommunikáció során nem beszélhetnek nyíltan arról, hogy valamilyen kérdésben elakadtak, támogatásra volna szükségük, mert ezt könnyen gyengeségnek értelmezhetnék kollégáik, vezetőik. Ugyanakkor gyakran volna szükségük új impulzusokra, támogatásra kérdéseik megoldásában vagy személyes fejlődésükben.

A nyitott, csoportos coachingban a résztvevők kiváló lehetőséget kapnak hivatásbeli- és/vagy személyes céljaik tisztázására, megoldási alternatívák keresésére, erőforrásaik tudatosítására és fejlesztésére, és a szükséges lépések határozott megtételére.

Melyek azok a témák, amikor a coaching sokszemközt különösen hasznos?

A coaching csoportos formában különösen segít:

- az újraorientálódásban
- a változáskezelésben
- konkrét, személyre- és helyzetekre szabott személyes- vagy együttműködési kompetenciák fejlesztésében
- az interkulturális problémakezelésben
- a motiváció és elkötelezettség fokozásában
- az egészség- és életvezetés egyes - napjainkban különösen aktuális - kérdéseiben (pl.: work-life balance, mobbing, konfliktuskezelés, fokozott stresszhatások kezelése, az érzelmi intelligencia fokozása stb.)

Melyek a csoportos coaching konkrét előnyei?

1. Inspiráció és sokféle perspektíva

A csoportos coaching lényeges előnye - ahogy fentebb már szó volt róla -, hogy a csoportban történő munka során a résztvevők nemcsak a coach részéről kapnak értékes impulzusokat és visszajelzéseket, hanem a csoport többi tagjától is. Sokféle meglátásuk jelentősen megköny-nyíti a coachingban oly fontos perspektívaváltás lehetőségét is.

2. Gyakorlatorientáltság és metodikai sokszínűség

A csoportos coachingban gyakorlott coach figyelmesen ötvözi a coaching, a tréning és a moderáció eszközeit, miközben a coaching középpontjában mindenkor a résztvevő aktuális témája áll. A célelérést a coach professzionális moderációja, rövid tematikai imputjai, a csoporttársak visszajelzései és a tapasztalatokat és elhatározásokat elmélyítő kreatív gyakorlatok támogatják.

3. Nagyobb motiváció az elhatározások megvalósítására

A coaching sikere végsősoron azon mérhető, hogy a kliens mennyire képes az elhatározott változtatásokat a gyakorlatban megvalósítani. A csoportos coachingban ehhez kiváló támogatást ad a csoport motiváló ereje is, amelyet tudatosan hasznosítunk.

4. Alacsonyabb költségek

Napjainkban egyre jelentősebb kérdés a költséghatékonyság. Tekintettel arra, hogy a csoportos coaching költségei megoszlanak a résztvevők között, az egy résztvevőre eső költség jelentősen alacsonyabb az egyéni coaching költségeihez képest.

Kik a résztvevői a csoportos coachingnak, és hány fő vegyen részt?

A csoportok összeállításánál fontos, hogy a résztvevők hasonló fejlődési szinten legyenek, és tematikailag is azonos kérdéskört célozzanak meg. A résztvevők ilyenkor - miközben saját témájukon dolgoznak -, mintegy co-coachokként támogatják a folyamatot azzal, hogy saját látásmódjukkal megsokszorozzák a coach perspektívaváltó hatását, ami pedig a coaching egyik alapeleme.

A résztvevők:

- különböző szakmai felelősséggel megbízott vezetők és szakemberek (pl.: HR- és kommunikációs vezetők, értékesítési- és marketing-, termelési-, logisztikai- stb. vezetők)
- újonnan kinevezett vezetők
- interkulturális környezetben dolgozók
- változásmenedzseléssel megbízott vezetők
- projekt-feladatokat ellátó felelős személyek
- Work-Life Balance problémákkal érintettek
- motivációs- vagy érzelmi hullámvölgyben lévők
-új életszakasz vagy feladat előtt állók (pl.: újonnan kinevezett vezetők, nyugdíjazás előtt állók, outplacement intézkedéssel érintettek stb...)

Hány fő vegyen részt, és milyen tapasztalatokkal, tudással kell a coachnak rendelkeznie?

A csoportlétszám csoportonként minimum 3, maximum 8 fő, optimális, ha 5-en vannak a résztvevők. Komoly szakmai kihívás is, hogy a coach csoportos coachingban eredeti szerepén túlmenően néha moderátorként, néha trénerként, néha szakmai imput-adóként is jelen van, ami nagy gyakorlottságot, emberismeretet és a csoportos coaching metodikájának és struktúrájának elsajátítását követeli meg a coachtól. Ez utóbbit a módszert alkalmazó- és az Európai Coaching Szövetségnél bejegyzett coachok az ECA képző intézeténél szerzik meg, és így "SOKSZEMKÖZT módszerben autorizált" coachokká válnak.

Jelentkezés a csoportos coaching programra: http://www.bodo-coaching.eu

Rendezvény:az érdeklődők bővebbet megtudhatnak a HR Network 2010. december 9-i találkozóján, amelyre egy e-mail küldésével lehet jelentkezni a drbodo@bodo-training.hu e-mail címre. A rendezvényen való részvétel ingyenes.

Dr. Bodó Péter
Az Európai Coaching Szövetség alelnöke


  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Áldás és átok is lehet az új varázsszó

Az új varázsszó az agilitás. Ám erősen hierarchikus, döntésképtelen cégeknél az agilis működésre átállás inkább bajt okoz. Szakterületek... Teljes cikk

7 tipp, hogy újra megtaláljuk az értelmet a munkánkban

Jelen helyzetben, amikor sok a bizonytalanság, gyakran másoktól távol, esetleg magányosan végezzük a munkánkat, eltávolodunk a csapattól, értelmét... Teljes cikk

Újévi fogadalmak előtt

Mindenki arról ír és beszél, hogy ebben az évben az elfogadást és az elengedést tanuljuk meg, de vegyük észre, hogy ezeket a magas... Teljes cikk