Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Soltész Miklós: Tízezerrel több megváltozott munkaképességű dolgozhat

Tízezerrel több megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak Magyarországon a kormányváltás óta - mondta Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár az országos rendezvénnyé vált Segítő vásár második állomásán, Balatonfüreden kedden tartott sajtótájékoztatón.

images

Az államtitkár szerint a siker elsődleges oka, hogy a cégeknek nyújtott támogatási rendszert megújították, így az egyszerű, világos és átlátható lett. Az országban 320 ilyen szervezet van, és ugyanazt a támogatást kapják mindenhol. A második ok a tavaly bevezetett rehabilitációs kártya, a harmadik pedig a szociális foglalkoztató intézmény, ahol lehetőség van arra, hogy intézményen belül foglalkoztassanak fogyatékkal élő embereket - sorolta.

A sikerhez hozzájárult a piac bővülése is, egyre többen vásárolják a megváltozott munkaképességűek által készített termékeket mondta. Emlékeztetett arra, hogy a segítő vásárlás védjegyének használatára 20 cég regisztráltatta magát.

Az államtitkár a Segítő Vásárra zöldségeket hozott a Heves megyei Karácsondról, ahol többhektáros területen gazdálkodnak együtt egészségesek és autisták.

A három állami támogatási forma közül a tavaly bevezetett rehabilitációs kártyáról Fülöp Attila család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón azt mondta, a kedvezmény olyan cégekre vonatkozik, amelyek kisebb létszámban alkalmaznak megváltozott munkaképességű embereket. Nekik a munkabér után fizetendő szociális hozzájárulási adót nem kell megfizetniük. Tavaly óta így már több mint 18 ezer ember után 4800 cég veszi igénybe ezt a kedvezményt - tette hozzá.

Végh Katalin a Salva Vita Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta: a Segítő Vásár 2010-óta létezik, eleinte évente egyszer, Budapesten, karácsonykor mutatták be a megváltozott munkaképességű emberek által készített termékeket; idén országossá nőtte ki magát, és hat vidéki állomáshelyen mutatkozik be, olyan helyeken, ahol megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak. Az ezeken a munkahelyeken dolgozók képesek olyan jó minőségű terméket előállítani, amelyekre kereslet is van - hangsúlyozta.

Fontosnak nevezte a rendezvénysorozatot, amellyel felhívják a figyelmet a termékekre, és állandó kapcsolat alakulhat ki az előállítók és fogyasztók között.

Az első Segítő vásár idén Debrecenben volt, és a sorozat Budapesten fejeződik be karácsonykor.

Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere arról beszélt, hogy városukban is vannak olyan szervezetek, amelyek megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak, így naponta szembesül a problémáikkal, például azzal, hogy nekik is kemény piaci versenyben kell helytállniuk.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Padlómatricától a mobil appig - így oldják meg a boltok a létszámkorlátozást

A legtöbb, az elmúlt egy hónapban zárva tartott üzlet kinyitott, miután Magyarországon a beoltottak száma meghaladta a 2,5 milliót. A boltokban 10... Teljes cikk

Diákok bojkottálnák az április 19-i iskolanyitást

Az ADOM azt javasolja, hogy a középiskolákban továbbra is maradjon az online oktatás, amíg a tanárok teljes immunitása ki nem alakul, és az... Teljes cikk

Így lehet most ügyet intézni a NAV-nál

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) központi ügyfélszolgálatain, kirendeltségein és... Teljes cikk