Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Soltész Miklós: Tízezerrel több megváltozott munkaképességű dolgozhat

Tízezerrel több megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak Magyarországon a kormányváltás óta - mondta Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár az országos rendezvénnyé vált Segítő vásár második állomásán, Balatonfüreden kedden tartott sajtótájékoztatón.

images

Az államtitkár szerint a siker elsődleges oka, hogy a cégeknek nyújtott támogatási rendszert megújították, így az egyszerű, világos és átlátható lett. Az országban 320 ilyen szervezet van, és ugyanazt a támogatást kapják mindenhol. A második ok a tavaly bevezetett rehabilitációs kártya, a harmadik pedig a szociális foglalkoztató intézmény, ahol lehetőség van arra, hogy intézményen belül foglalkoztassanak fogyatékkal élő embereket - sorolta.

A sikerhez hozzájárult a piac bővülése is, egyre többen vásárolják a megváltozott munkaképességűek által készített termékeket mondta. Emlékeztetett arra, hogy a segítő vásárlás védjegyének használatára 20 cég regisztráltatta magát.

Az államtitkár a Segítő Vásárra zöldségeket hozott a Heves megyei Karácsondról, ahol többhektáros területen gazdálkodnak együtt egészségesek és autisták.

A három állami támogatási forma közül a tavaly bevezetett rehabilitációs kártyáról Fülöp Attila család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón azt mondta, a kedvezmény olyan cégekre vonatkozik, amelyek kisebb létszámban alkalmaznak megváltozott munkaképességű embereket. Nekik a munkabér után fizetendő szociális hozzájárulási adót nem kell megfizetniük. Tavaly óta így már több mint 18 ezer ember után 4800 cég veszi igénybe ezt a kedvezményt - tette hozzá.

Végh Katalin a Salva Vita Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta: a Segítő Vásár 2010-óta létezik, eleinte évente egyszer, Budapesten, karácsonykor mutatták be a megváltozott munkaképességű emberek által készített termékeket; idén országossá nőtte ki magát, és hat vidéki állomáshelyen mutatkozik be, olyan helyeken, ahol megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak. Az ezeken a munkahelyeken dolgozók képesek olyan jó minőségű terméket előállítani, amelyekre kereslet is van - hangsúlyozta.

Fontosnak nevezte a rendezvénysorozatot, amellyel felhívják a figyelmet a termékekre, és állandó kapcsolat alakulhat ki az előállítók és fogyasztók között.

Az első Segítő vásár idén Debrecenben volt, és a sorozat Budapesten fejeződik be karácsonykor.

Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere arról beszélt, hogy városukban is vannak olyan szervezetek, amelyek megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak, így naponta szembesül a problémáikkal, például azzal, hogy nekik is kemény piaci versenyben kell helytállniuk.
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Magyar Kórházszövetség elnöke: a dolgozók egy részén csak most jön ki a fáradtság

Ficzere Andrea szerint kiemelten fontos az egészségügyi dolgozók pszichés támogatása. Teljes cikk

Hol várhatóak NAV-ellenőrzések a következő hetekben?

A NAV ellenőrei cukrászdákban, fagylaltozókban, zöldség- és gyümölcskereskedőknél is végeznek majd ellenőrzéseket a következő időszakban. Teljes cikk

Hiába az enyhítés, akár az edzőtermek 30 százaléka is csődbe mehet

A Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségének főtitkára szerint öt–tíz százalék között van azoknak a termeknek a száma, amelyek nem nyitottak ki... Teljes cikk