Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Szakiskolai tanulmányi ösztöndíjat vezetne be az MSZP

A szakiskolai tanulmányi ösztöndíj-támogatás lehetőségét is megteremtené az a törvénymódosítási javaslat, amelyet szocialista képviselők nyújtottak be az Országgyűlés elé.

Az előterjesztők nevében Gúr Nándor (MSZP) hétfői expozéjában elmondta: a javaslat legfontosabb elemei a munkaerőpiachoz való alkalmazkodás kérdéseit tárgyalják.

A szakképzési hozzájárulással kapcsolatban kifejtette: egyre többen élnek azzal, hogy olyan képzési lehetőségeket vesznek igénybe a saját vállalkozásuk keretein belül, amelyek nagymértékben segítik a gazdasági társaság fejlődési lehetőségeit. Hozzátette, a törvény a hozzájárulás visszaigényelhetőségét is szabályozná.

A szakiskolai tanulmányi ösztöndíjjal összefüggésben a szocialista politikus úgy vélekedett, ez a legfontosabb pontja indítványuknak, hiszen látható, hogy a mai munkaerőpiacon ott a legszűkebb keresztmetszet, ahol szakiskolai, szakmunkás-iskolai képzés folyik, vagyis ott, ahol kézzelfogható manuális tevékenységet folytatnak.

Gúr Nándor hangsúlyozta, hogy a munkaerőpiac a recesszió ellenére is képes új munkaerő fogadására bizonyos szakterületeken. Ezért kiemelten fontos - folytatta -, hogy a regionális képzési bizottságokkal együttműködve, a hiányszakmák kijelölése mellett bevezessék a szakiskolai tanulmányi ösztöndíjat.

A javaslat szól arról is, hogy tisztázottá váljanak a decentralizált keretből nyújtható támogatások nem szabályozott lehetőségei - fűzte hozzá a képviselő. Korózs Lajos, a szociális és munkaügyi tárca államtitkára közölte: a kormány támogatja a javaslatot.
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk