Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Számlakötelessé tenné a képviselői költségtérítést az MSZP

Számlakötelessé tenné a képviselői költségtérítést az MSZP elnöksége - közölte Ujhelyi István, a párt alelnöke hétfőn az MTI-vel.

Ujhelyi István, az MSZP alelnöke elmondta: a testület azt kéri a szocialista frakciótól, hogy nyújtson be ilyen értelmű törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. Az MSZP országos elnöksége vasárnap késő este vitatta meg ezt a kérdést. A népszavazási kezdeményezéstől függetlenül, de annak céljával összhangban javasoljuk, hogy a parlamenti képviselők, csakúgy, mint a többi állampolgár, minden elszámolható költségükről hozzanak számlát - közölte Ujhelyi István. A képviselők költségtérítésével összefüggő népszavazáshoz összegyűjtött aláírások ellenőrzését február 13-án rendelte el az Országos Választási Bizottság. A referendumot kezdeményező Seres Mária a következő kérdést fogalmazta meg: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?".

Ujhelyi István azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök múlt héten bejelentett javaslatai között nemcsak a kisebb létszámú és így olcsóbb parlament, hanem az átláthatóbb képviselői költségtérítések megvalósítása is szerepelt. Arra utalva, hogy az MDF a múlt héten benyújtott egy előterjesztés a parlamentnek a kérdés rendezésére, a képviselő elmondta, nem presztízskérdés a számukra, kinek a javaslatára fogadja el a jogszabályt az Országgyűlés. Az MSZP szívesen kapcsolódik az ellenzéki párt javaslatához, de azon, álláspontja szerint, egy-két ponton változtatni kell - közölte a politikus.

Hock Zoltán, az MDF országgyűlési képviselője pártja előterjesztésről múlt pénteken azt mondta, hogy az országgyűlési képviselők, a polgármesterek, valamint az önkormányzati képviselők költségtérítése az általános szabályok szerinti személyi jövedelemadó-kulcs szerint lenne adóköteles jövedelem. A javaslat szerint arra lehetőség lenne, hogy az országos és a helyi politikusok - a törvény adta keretek között - költségeiket számlával igazoltan levonhassák adóalapjukból.

Kérdésre válaszolva Ujhelyi István közölte: olyan jogszabályt kell elfogadni, amely megfelel a népszavazás céljának, és szükségtelenné teszi annak elrendelését. Az MSZP alelnöke elmondta: miután megkeresték, ő is aláírta a népszavazási kezdeményezést, mert egyetért a javaslattal. Szavai szerint a mai országgyűlési képviselők örökölték a rendszert, de a jogos társadalmi ellenérzés rajtuk csapódik le.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter