Megjelent: 13 éve

Szigorúbb törvényi szabályozásra számíthatnak az ügyvédek

Az új ügyvédi törvénnyel jelentősen szigorítaná az ügyvéddé válás feltételeit a Magyar Ügyvédi Kamara. Ugyanakkor tovább bővítené az ügyvédi tevékenységek körét, sőt élethosszig való tanulásra kötelezné őket - számol be a Híradó.

Várhatóan év végéig elkészül a Magyar Ügyvédi Kamara új ügyvédi törvényének tervezete, amely szigorítaná az ügyvédképzés és az ügyvéddé válás feltételeit, valamint bővítené az ügyvédek által végezhető tevékenységek körét.

Bánáti János, a kamara elnöke szerint az "éhes ügyvéd" veszélyes, mert egy ügyfél megtartásáért vagy ez új megbízásáért könnyebben belemegy egy törvénytelen megoldásba. A kamara szándéka szerint az ügyvédek szélesebb körben kapnának lehetőséget hiteles okiratok szerkesztésére, így az ingatlan- és vagyonkezelésre, illetőleg a lobbizásra.

Amennyiben életbe lép a tervezet, a kamara írhatná elő, hogy milyen feltételeket kell teljesítenie annak az ügyvédnek vagy irodának, aki, illetve amely jelölteket óhajt fogadni. A változtatás célja, hogy a kezdő ügyvédek egy-két évig, míg a praxisuk kiépítésével foglalatoskodnak, ne oktathassanak ügyvédjelölteket, mivel nem tudnának kellő figyelmet fordítani rájuk.

A tervezetbe az élethosszig tartó tanulásra való kötelezettséget is beleírták az alkotók. Bánáti szerint ez úgy az ügyvédség, mint a megbízók javára válik. Természetesen nem akarják megfosztani tagságuktól a munkájukat 30-40 éve megbízóik megelégedésére végző ügyvédeket csak azért, mert nem vesznek részt a továbbképzéseken, de hosszabb távon igenis elképzelhető, hogy az önmagukat nem képző, semmiféle oktatási és tudományos tevékenységet nem folytató ügyvédek nevei szakmai alkalmatlanság címén törlésre kerülnek a kamarai tagok névsorából - fogalmazott a kamara elnöke.

Noha jogerős ítélet még nem született a Magyar Ügyvédi Kamara és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) között dúló, önreklám lehetőségét firtató jogvitában, Bánáti biztos abban, hogy a mai teljes tiltás nem tartható tovább.

Híradó / Népszabadság
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Százmilliárd forintra emelték a kkv-k számára elérhető fejlesztési keretet

Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások: a több mint kétszeres túljelentkezés miatt a kormány a... Teljes cikk

Szeptemberben 9 órakor kezdődhet az iskola

Csúsztatott, 9 órai iskolakezdést javasol a főváros a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés részeként - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Teljes cikk