Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Szili: Nem blöff a feltétel nélküli alapjövedelem

A javaslat értelmében gyerekek 25, felnőttek 50, várandós édesanyák pedig 75 ezer forintot, úgynevezett "létpénzt" kapnának havonta a Magyar Államkincstártól egyszerűen a "létezés jogán". A dolgozók bruttó bére ezzel csökkenne, de a munkáltatótól kapnák a létpénzt, ami nettóbér-növekedést és a munkaadói költségek csökkenését eredményezné.

Az MSZP szerint csökkentené a nyomort az alapjövedelem, és szóvivőjük arra is utalt, hogy nem meglepő, hogy a Fidesz a kormányváltás évében elutasítja a feltétel nélküli alapjövedelem programját, hiszen Orbán Viktor "egy jómódúakat támogató, az egyenlőtlenséget és a szegénységet növelő kormányt vezet". (A Fidesz által propagált "munka alapú társadalom" elképzelésével egyébként is alapvetően ellentétes, hogy egy alanyi jogon járó juttatást fizessenek.)

Braun Róbert, az MSZP választmányának tagja arra reagált, hogy a Hoppál Péter fideszes szóvivő veszélyes ötletelgetésnek nevezte a LÉT elnevezésű független szakértői munkacsoport elképzelését.

A szóvivő azt mondta: "a szocialisták nagyon veszélyes blöffbe kezdtek", beálltak egy "veszélyes ötletelgetés" mögé. Rámutatott, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem a tehetős embereknek ugyanúgy járna, mint a szegény sorban élőknek, és a munkavállalók is ugyanúgy megkapnák, mint akik nem dolgoznak.

Szakértők számítása szerint az ilyen alapellátás költsége elérhetné a tízezer milliárd forintot - közölte a kormánypárt szóvivője, hozzátéve, hogy ezért nagyon veszélyesnek tartják a költségvetésre nézve is.

A költségvetésre gyakorolt hatás egyébként valóban nem teljesen kidolgozott: ugyan sokat spórolna az állam a szociális ellátásokon és az ehhez tartozó adminisztráción azzal, hogy ezeket többnyire felváltaná a jóval egyszerűbb támogatási forma, de a LÉT számításai így is hagynak egy jókora lyukat a költségvetésben.

A szocialisták szerint a LÉT elképzelése, valamint a baloldal javaslatában szereplő jövedelemnövelő és munkaösztönző lépések a szegénység csökkentésének, a gyermekéhezés megakadályozásának leghatékonyabb programja lehet a rendszerváltás óta.

Európa fontolgatja a bevezetését

A Közösség a Társadalmi Igazságosságért (KTI) szerint nem blöff a programjukban is szereplő feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése. Szerintük az lehetőséget biztosítana Magyarországnak az európai trendekhez történő felzárkózáshoz.

Erről Szili Katalin, a párt elnöke, független országgyűlési képviselő beszélt hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A volt házelnök emlékeztetett arra, hogy kedden zárul a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésére irányuló európai aláírásgyűjtési kezdeményezés.

Hangsúlyozta, a feltétel nélküli alapjövedelem nem pénzosztogatás, európai szintű bevezetése annak belátása lenne, hogy a kontinens 30 millió munkanélküli polgárának létfeltételeit is biztosítani kell.

"Ha Európa lép, nekünk is foglalkoznunk kell ezzel a kérdéssel" - fogalmazott, hozzátéve: a feltétel nélküli alapjövedelem új szociális együttműködési formát jelentene egy emberségesebb és fenntarthatóbb társadalomban. Szili Katalin megjegyezte, átfogó vizsgálat előtt felelőtlenség lenne konkrét összegeket mondani a program költségéről.

Simon József, a KTI szóvivője aláhúzta, az új alapjövedelemnek számtalan előnye lenne, példaként említette a bürokrácia, valamint a megélhetési bűnözés látványos csökkenését, továbbá a helyi gazdaság élénkülését.

Szili Katalin szerint Magyarországon politikai és gazdasági innovációkra van szükség az új jövedelem bevezetéséhez, például sürgősen modernizálni kellene az eddig csak "toldozott-foltozott késő kádári szociális ellátórendszert".

"Írják alá az európai polgári kezdeményezést!"

Az Együtt-PM-es Szabó Rebeka az alapjövedelemről szóló európai polgári kezdeményezés aláírására buzdított közleményében. Szerinte így párbeszéd kezdődhet a szegénység felszámolásának módjairól, az Európai Unió intézményei pedig foglalkoznak majd a kezdeményezés lehetőségével és hatásaival.

A kezdeményezéshez ma éjfélig lehet csatlakozni.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nyitnak az üzletek - véget ért a kijárási korlátozás Budapesten is

Mától Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás, de egyes védelmi óvintézkedések továbbra is megmaradnak. Vidéken már a vendéglátóhelyek... Teljes cikk

A második csata a munkahelyek megvédése és visszaépítése lesz

A miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádió interjújában elmondta, hogy az első csata a járvány megfékezéséről szól, a második a munkahelyek megvédése lesz. Teljes cikk

Bodó Sándor: a cégek saját hatáskörben dönthetnek a munkahelyi munkavégzés újbóli bevezetéséről

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint az egészségügyi védekezés szempontjából a távmunka fenntartása javasolt. Teljes cikk