Megjelent: 15 éve

Színészsztrájktól tartva előremenekül Hollywood

Az első negyedévben 11 százalékkal megugrott a készülő filmprodukciók száma Hollywoodban, mert a stúdiók megijedtek egy esetleg bekövetkező színészsztrájktól.

A növekedést a tavalyi év hasonló időszakához képest mérték - közölte pénteken a Los Angeles-i FilmL.A. filmügynökség. "A stúdiók szeretnék dobozban tudni a filmeket még június 30-a előtt", mert addigra derül ki, hogy vajon sikerül-e tető alá hozni a televíziós és filmszínészek új keretszerződését a producerekkel - nyilatkozta egy gazdasági szakértő.

A színészszakszervezet (SAG) és a producerek pénteken zártak egy tíznapos tárgyalási periódust, és az új hároméves szerződésről szóló egyeztetés a tervek szerint május 5-én folytatódik. A producerek mindenesetre óvatosabbak a forgatókönyvírók januárban végződött száznapos sztrájkja után, ami tetemes veszteséget okozott a helyi médiaiparban.

A FilmL.A. úgy értékelte, hogy a televíziófilmek gyártása a tavalyi kényszerű fordulatcsökkentés után lassan kezd talpra állni, de az előző évi teljesítménnyel összevetve márciusig még mindig csak 45 százalékos volt. A SAG legfontosabb követelése az internetre kerülő műsorok és filmek utáni kompenzáció növelése. Ezért harcoltak korábban az álomgyár szerzői is, akiknek végül sikerült kompromisszumos megoldást találni.


Internetes bevételekA színészek érdekképviselete csütörtökön tájékoztatta tagságát arról, hogy miért ilyen fontos ez a téma: 134 millió amerikai (minden négy internetezőből három) havonta néz online videókat. Számításaik szerint 2010-re a vezető száz médiavállalat évente 20,7 milliárd dolláros (közel 3,4 milliárd forint) jövedelemre tesz majd szert az internetes bevételekből. A hirdetők évente 2,9 milliárdot (470 milliárd forint) fektetnek majd be az online videós üzletbe. Összességében ez nagy lehetőségeket nyit meg a színészek előtt - érvelt a SAG vezetése.
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek