Színlelt szerződések: könyörtelen lesz az Apeh "/>
Megjelent: 14 éve

Színlelt szerződések: könyörtelen lesz az Apeh

Míg egyesek szerint ideje volt "nekimenni" a színlelt szerződéseknek, mások az amúgy is mostoha sorsú mikro és kis vállalkozások elleni merényletnek érzik a szigorúbb ellenőrzéseket. A június végi türelmi idő után az Apeh nem akar többé méltányos lenni, a cégek ügyvédek segítségét kérik, miközben a fél országról - legyen szó az állami- vagy a magánszféráról - elhangzik, hogy csaló. Mfor.hu körkép.

"A maximális szankciót fogjuk alkalmazni, a méltányosságnak a továbbiakban nincs helye, ugyanis a moratóriumot már több alkalommal meghosszabbította a parlament, 2,5 év elegendő kellett volna legyen a jogszerű helyzet létrehozására" - nyilatkozta az mfor.hu-nak Juhász István, az Apeh szakmai elnökhelyettese. Nem részesülnek kedvezményes elbánásban a kórházak és azok a cégek sem, amelyeknél az adóellenőrzés előtt, de a türelmi idő lejártát követően számolják fel a színlelt szerződéseket.

A cégek HR-esei hónapok óta készültek a törvényszerű foglalkoztatásra, tüzetesen átvizsgálták a szerződéseket, illetve sok esetben külső tanácsadót is megbíztak a veszélyforrások felmérésére. Az mfor.hu által megkeresett ügyvédi iroda szakértője elmondta, több milliárdos forgalmú bankok, biztosítók és kereskedelmi cégek is kérték a segítségüket a szerződéseik legalizálásával kapcsolatban.

Ritkán alkalmazták a vállalkozókat

Az esetek mintegy 70 százalékában az ügyvédi iroda talált kivetnivalót a papírokban, előfordult, hogy a vállalat működési rendszerén is változtatni kellett. A legtöbbször azonban elegendő volt a szöveg módosítása, ritkábban alkalmi jogviszonyt vezettek be. Ha már nagyon "szorult a hurok", csak akkor alkalmazták a vállalkozót. "Sok olyan esettel találkoztunk, ahol indokolatlan lett volna a vállalkozói szerződés megszűntetése, mivel a jogviszony nem járulékelkerülési szándékkal jött létre" - mondta a szakértő.

Érdekes például a biztosítók esete, akik közül sokan kiegészítő jövedelemforrásként, nem munkaviszonyban folytatják ezt a tevékenységet. "Amennyiben rajtuk is elverik a port, Magyarországon szinte egyedülállóan veszik üldözőbe ezt a szakmát, s ez külföldi fióktelepek létesítéséhez, egyéb trükkökhöz vezethet" - véli a lapunk által megszólaltatott szakértő.


Dupla költség
Amennyiben a színlelt szerződést felfedik egy cégnél, az öt évre visszamenőlegesen kifizetendő járulékokkal, a bírsággal és a késedelmi pótlékkal együtt egy adott munkavállaló átlagosan kétszer annyiba fog kerülni egy cégnek, mintha törvényszerűen foglalkoztatta volna a dolgozót. Nincs keret a járulékokra

"A kis cégek közül sokan most is úgy gondolják, hogy ráérnek akkor lépni, ha sor kerül adórevízióra vagy egy ismerős bajba került" - így fogalmazott az mfor.hu-nak egy munkajogász. Szerinte amennyiben a vállalkozók széles köre hajlandó lenne felvenni a dolgozókat, az állami kassza bevételei valóban gyarapodnának, de félő, hogy elég kiterjedt körben egyszerűen nincs meg a keret erre.

Nem csak a magánszférában, általában is igaz, hogy a munkáltatók megpróbálják a dolgozó fizetésén megspórolni a plusz terhet, épp emiatt nem fogadta el sok orvos az alkalmazotti státust. "Mindent meg lehet kerülni, az a kérdés, milyen áron, illetve érdemes-e energiát fordítani a további színlelésre?" - így fogalmazott lapunknak egy névtelenül nyilatkozó vállalkozó.

Nem büntetni, ösztönözni kellene

"A munkahelyek kétharmadát biztosító mikro és kis vállalkozásokat nem szankcionálni, hanem ösztönözi kellene a kifehéredésre" - hangoztatja az érdekképviselet véleményét Vadász György, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökhelyettese. Az evát 20 százalékról 25-re növelték, e helyett 8-10 százalékra kellett volna csökkenteni Vadász szerint, illetve fontos lenne a kedvezőbb adókulcs elterjesztése szélesebb körben. Pozitívan hatna a nehéz helyzetben lévő kkv-szektorra, ha hozzáférhetővé tennék az ekhót például a pályakezdők és nehezen elhelyezkedők számára is. Az elnökhelyettes úgy véli az ország érdeke az lenne, hogy a kkv-k ne szoruljanak állami segítségre, hanem - még ha szerény összegekkel is - járuljanak hozzá a költségvetéshez.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek