Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

Szívesen látja a diplomás külföldieket Németország

A német kormány úgy döntött, hogy a korábbiakhoz képest nagyobb számban teszi lehetővé magasan képzett külföldiek bevándorlását, enyhítendő a német gazdaságot sújtó szakemberhiányon.

images

Az Angela Merkel vezette kormány szerdai ülésén hagyta jóvá az erről szóló két törvénymódosítást, amelyet még a parlamentnek is el kell fogadnia.

Az egyik változás az, hogy több mint 20 ezer euróval (86 400 euróról 63 600 euróra) csökkentenék a magasan képzett külföldi dolgozók éves jövedelmének alsó határát. A német vállalkozások panaszkodtak amiatt, hogy a túl magasan meghatározott minimumjövedelem miatt nincs elég mozgásterük, amikor új munkaerőt keresnek.

A másik intézkedés célja, hogy meghatározott esetekben megkönnyítsék a magasan képzett külföldi munkavállalóknak a tartózkodási engedély beszerzését.

Kifejezetten az új EU-tagállamok diplomásaira vonatkozik, hogy a berlini munkaügyi minisztérium eltörölte azt a szabályt, amely szerint meg kell vizsgálni, kik pályáznak az adott németországi munkahelyre. Eddig ugyanis egy új EU-tagállam állampolgára csak akkor kaphatott munkavállalási engedélyt, ha az adott állásra nem volt német állampolgárságú, illetve olyan jelentkező, aki valamelyik másik "régi" EU-tagállam állampolgára.

Az EU-n kívüli országok diplomásai szintén bejuthatnak a német munkaerőpiacra, esetükben azonban meg fogják vizsgálni, EU-állampolgár nem jelentkezett-e a kérdéses állásra.
Az új szabályok a tervek szerint a jövő év elejétől lépnek életbe.
A Német Ipari és Kereskedelmi Kamara (DIHK) becslése szerint az országnak évente mintegy 20 milliárd eurónyi veszteséget okoz a mérnökök, informatikusok hiánya.

Hartfried Wolff, az ellenzéki Szabad Demokrata Párt (FDP) bevándorlási ügyekkel foglalkozó szakértője azt vetette az új intézkedések kapcsán a kormány szemére, hogy a kabinetnek nincs elegendő bátorsága ahhoz, hogy bevezesse a bevándorlókat képzettség szerint rangsoroló pontrendszert. Mint mondta, egyetlen másik országban sem olyan alacsony a bevándorlók képzettsége, mint Németországban. Úgy vélte, ahhoz, hogy ki lehessen aknázni a bevándorlásban rejlő lehetőséget a gazdasági növekedésre, a nagykoalíciónak újra kell gondolnia bevándorlási politikáját.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Újabb videójátékgyártó jelentett be leépítést

Nem az Electronic Arts az első techcég, ami az elbocsátások mellett döntött, egy elemzés szerint tavaly több mint 160 ezer állás szűnt meg az ágazatban. Teljes cikk

Németországban nőtt a munkanélküliség februárban

A munkanélküliségi ráta 5,8 százalékról 5,9 százalékra emelkedett. Teljes cikk

Gazdasági elemzés: a migráció hosszabb távon nem tudja megoldani Hollandia munkaerőhiányát

Az országban évek óta több az üres álláshely, mint az álláskereső. Teljes cikk