Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Szívesen látja a diplomás külföldieket Németország

A német kormány úgy döntött, hogy a korábbiakhoz képest nagyobb számban teszi lehetővé magasan képzett külföldiek bevándorlását, enyhítendő a német gazdaságot sújtó szakemberhiányon.

Az Angela Merkel vezette kormány szerdai ülésén hagyta jóvá az erről szóló két törvénymódosítást, amelyet még a parlamentnek is el kell fogadnia.

Az egyik változás az, hogy több mint 20 ezer euróval (86 400 euróról 63 600 euróra) csökkentenék a magasan képzett külföldi dolgozók éves jövedelmének alsó határát. A német vállalkozások panaszkodtak amiatt, hogy a túl magasan meghatározott minimumjövedelem miatt nincs elég mozgásterük, amikor új munkaerőt keresnek.

A másik intézkedés célja, hogy meghatározott esetekben megkönnyítsék a magasan képzett külföldi munkavállalóknak a tartózkodási engedély beszerzését.

Kifejezetten az új EU-tagállamok diplomásaira vonatkozik, hogy a berlini munkaügyi minisztérium eltörölte azt a szabályt, amely szerint meg kell vizsgálni, kik pályáznak az adott németországi munkahelyre. Eddig ugyanis egy új EU-tagállam állampolgára csak akkor kaphatott munkavállalási engedélyt, ha az adott állásra nem volt német állampolgárságú, illetve olyan jelentkező, aki valamelyik másik "régi" EU-tagállam állampolgára.

Az EU-n kívüli országok diplomásai szintén bejuthatnak a német munkaerőpiacra, esetükben azonban meg fogják vizsgálni, EU-állampolgár nem jelentkezett-e a kérdéses állásra.
Az új szabályok a tervek szerint a jövő év elejétől lépnek életbe.
A Német Ipari és Kereskedelmi Kamara (DIHK) becslése szerint az országnak évente mintegy 20 milliárd eurónyi veszteséget okoz a mérnökök, informatikusok hiánya.

Hartfried Wolff, az ellenzéki Szabad Demokrata Párt (FDP) bevándorlási ügyekkel foglalkozó szakértője azt vetette az új intézkedések kapcsán a kormány szemére, hogy a kabinetnek nincs elegendő bátorsága ahhoz, hogy bevezesse a bevándorlókat képzettség szerint rangsoroló pontrendszert. Mint mondta, egyetlen másik országban sem olyan alacsony a bevándorlók képzettsége, mint Németországban. Úgy vélte, ahhoz, hogy ki lehessen aknázni a bevándorlásban rejlő lehetőséget a gazdasági növekedésre, a nagykoalíciónak újra kell gondolnia bevándorlási politikáját.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Padlón a brit munkaerőpiac

Idén április és június között 220 ezer munkahely szűnt meg Nagy-Britanniában. 2009 május-júliusa óta nem vesztette el ennyi brit a munkáját... Teljes cikk

Túl jól sikerült a kurzarbeit Németországban

Jelenleg 5,6 millió német munkavállaló dolgozik részmunkaidőben, vagyis a járulékot fizető népesség 17 százaléka. A német gazdaság... Teljes cikk

Jövő nyárig otthonról dolgoznak a Facebook munkatársai, bónuszt is kapnak

A Google-höz hasonlóan a Facebook is úgy döntött, hosszabb távon elrendeli a távmunkát az irodáiban. Teljes cikk