Megjelent: 2 éve

Szociális alapból kaphatnak 50-250 ezer forintos támogatást a rászoruló magyar írók

A járványhelyzet a könyvpiacot is érintette, ezért sok író még nehezebb helyzetbe került. Rajtuk segítene a Szépírók Társasága.

Szociális alapot hozott létre a Szépírók Társasága, hogy anyagilag támogassa azokat az írókat, akik leginkább rászorulnak - írja az Index.

Korábban is nélkülöző írótársaink megsegítésének igényét a járványhelyzet és az ezzel együtt megjelenő gazdasági válság felerősítette: nemcsak az irodalmi estek, közönségtalálkozók, könyvbemutatók, fesztiválok elmaradása okozott olykor drámai jövedelemkiesést egyes tagjainknak - a válság a könyvpiacra is jelentős negatív hatással van, így az innen elérhető bevételek nagy része is eltűnt. Mindezek eredményeként még inkább nyilvánvalóvá vált, hogy sok alkotóművész milyen komoly, nehezen elhárítható anyagi kiszolgáltatottságban él” - áll a közleményben. A Szépíró Alapot a Szépírók Társaságága és a Summa Artium közösen üzemelteti. Az alapból a Társaság rászoruló tagjai részesülhetnek, pályázati kiírás keretében benyújtott kérelem alapján, amelyeket az e célra felállított szociális munkacsoport bírál el.

Nem is feltétlenül teljesen jövedelem nélküli tagokra kell gondolnunk, hanem akár olyanokra, akiknek nagyon alacsony, nyolcvan-százezer forintos nyugdíjuk van, amit eddig ki tudtak egészíteni egy-egy író-olvasó találkozó vagy felolvasóest honoráriumával, és az ezekért kapott 50 ezer forint számottevő kiegészítést jelentett. Most azonban semmi ilyen kiegészítő jövedelem nincs” - mondta Szkárosi Endre, a Szépírók Társaságának elnöke.

A társaság az írók szociális támogatását kizárólag adományokból tudja fenntartani, ugyanis költségvetési támogatást nem kap, pályázatokból tartja fenn magát. A támogatást öt év alatt maximum háromszor lehetne igényelni, és az adott író helyzetét, körülményeit figyelembe véve 50 és 250 ezer forint közti összeget ítélhetnek meg számára. Szkárosi szerint a bő 400 tagjuk közül 50-60-an igénylik majd a segítséget. Az íróknak be kell majd számolniuk az anyagi körülményeikről, az alapján bírálják majd el, mekkora összegre jogosultak. A Szépírók Társasága a weboldalukon közzétett bankszámlaszámra várja az adományokat.

Index.hu
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
KSH: 16 ezerrel nőtt a külföldön dolgozók létszáma

Októberben a munkanélküliek száma 176 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékos volt. Teljes cikk

Izer Norbert: 97 ezer cég spórolhatna jövőre kisvállalati adóval

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára szerint a kiva népszerűsége nő a leggyorsabban. Teljes cikk

Magyar fiatal a Volkswagen Konszern legjobbjai között

A Volkswagen Konszern nemzetközi szakmunkástanuló versenyének idei díjazottja az Audi Hungaria munkatársa, Rácz Alexandra. Teljes cikk