Megjelent: 13 éve

Szövetkezet a megoldás mindenre?

Noha az idén már van lehetőség szociális szövetkezetek alakítására, eddig nem nagyon éltek vele az emberek. Pedig az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány a Munkaügyi Minisztériumnak köszönhetően mintegy 945 millió forinttal támogatja ezek alapítását - írja a Népszabadság.

Manapság számos magánóvoda, illetve családi napközi próbál felülemelkedni az állami szociális ellátórendszer hiányosságain, létrehozásuk és üzemeltetésük azonban hosszadalmas jogi procedúrákkal jár. Olaszországban erre már évek óta létezik megoldás: amennyiben nem sikerül a gyerekeknek helyet találni az óvodákban, összeáll hét-nyolc, nagyjából azonos korú gyereket nevelő család, és az egyik anyuka vállalja, hogy saját otthonában gondoskodik a többiekről is, amíg a szülők dolgoznak.

Ezeket a szövetkezeteket sok esetben az idősek gondozásába is bevonják, ami szintén többszörös haszonnal jár, hiszen a szövetkezetek tagjai - az önkormányzatok támogatásával - ellátják a nyugdíjasokat, megspórolva a helyhatóságnak a nyugdíjasotthonok fenntartási költségeit, másrészt a fiataloknak is munkát adnak. Az ilyesfajta egyesülések ráadásul egyéb közcélra is tökéletesen alkalmasak, Japánban például az állami tulajdonban lévő intézmények takarítását bízták a tartós munkanélküliekből álló szövetkezetekre. Pár év elteltével ezek önfenntartókká váltak, sőt, a meglévő állami megrendelések mellett a versenyszférából is szereztek megbízásokat.

Magyarországon a szociális szövetkezetek a többi közmunkaprogramban, közhasznú és közcélú munkákban, illetve a szociális földmunkaprogramban is részt vehetnek majd. Termelésre, értékesítésre, közösségi tevékenység lehetőségének megteremtésére egyaránt lehet szövetkezetet alapítani. A szervezetek idővel tovább bővíthetik tevékenységi körüket, mi több szövetkezeti szövetségekhez is csatlakozhatnak.

Mindezen előnyök mellett a szövetkezetek alapítására adókedvezménnyel is ösztönöz az állam: az adóévben képzett közösségi alap 6,5 százaléka adókedvezményként illeti meg a szövetkezeteket, ami az állami támogatások igénybevételekor csekély összegű támogatásnak minősülne.

Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány és a munkaügyi tárca áprilisban kötött megállapodása értelmében a következő öt évben 945 millió forint áll az alapítvány rendelkezésére, amelyből a szociális szövetkezetek alapítását és működését támogathatja. A program végére szeretnék elérni, hogy legalább ötven önfenntartóvá váló szövetkezet jöjjön létre.

Mivel pillanatnyilag teljesen ismeretlen ez a szövetkezettípus, első körben a leendő szövetkezőket segítő tanácsadók és mentorok képzésére koncentrál az OFA. A tanácsadók képzése augusztusban, a mentoroké pedig szeptemberben kezdődik, és decemberben ér véget. Az első, kifejezetten a szövetkezetalapítást támogató, többfordulós pályázatot várhatóan augusztusban hirdetik meg, ebben pedig már a frissen kiképzett tanácsadók közreműködésére is számítanak. Az első szövetkezetek alakítására jövő februártól számít az OFA - írja a Népszabadság.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter