Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Sztrájk bénítja Görögországot

Szerda reggel megkezdődtek a sztrájkok Görögországban, a kormány tervezett bérbefagyasztása és adóváltoztatásai ellen.

A sztrájk keretében több ezer közalkalmazott nem vette fel a munkát szerda reggel, ami hatással van több tucat állami intézmény és kórház működésére is.

A sztrájkhoz csatlakoztak a reptéri légiirányítók is, s emiatt megbénult a légi forgalom az athéni nemzetközi repülőtéren. Ezzel szemben zavartalanul működik az athéni tömegközlekedés, valamint a három görög állami csatorna is akadálytalanul sugározza adását.

A sztrájk mellett egy, főleg közalkalmazottakat tömörítő szakszervezet tüntetéseket is kilátásba helyezett Athén belvárosában, valamint Thesszalonikében. A legnagyobb görög szakszervezet, a GSEE február 24-re tervez országos sztrájkot a tervezett kormányzati reformok miatt.

A görög kormány kedden jelentette be, hogy az állami szektorban befagyasztja a béreket, valamint megreformálja a görög adórendszert annak érdekében, hogy növelje az állami bevételeket és csökkentse az államháztartás hiányát.

Görögország azért lényszerül megszorításokra, mert az Európai Unió és a nemzetközi pénzügyi piacok nagy nyomás alatt tartják annak érdekében, hogy csökkentse államháztartási deficitjét, amely az elmúlt évben a görög GDP 12,7 százalékára rúgott, négyszer akkorára, mint amit az unió megenged az eurózóna országainak.

A kedden bejelentett reformok hatására valamelyest gyengültek a görög adósságtörlesztési kockázattal kapcsolatos piaci aggályok, az e kockázatokra köthető határidős biztosítási csereügyletek (CDS) árazásából ítélve.


  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
EU-munkanélküliség: a várva várt csökkenés elmaradt

Februárban a várt csökkenés helyett a januári szinten maradt a munkanélküliségi ráta az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az... Teljes cikk

Munkanélküliség: tovább romlott a helyzet Romániában

A tavaly év végi 5,2 százalékról idén februárra 5,7 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta Romániában. A nőket itt is nagyobb arányban... Teljes cikk

Megemelik a minimálbért és növelik a legjobban keresők adókulcsát Új-Zélandon

Még tovább emelkedik az új-zélandi minimálbér, mely eddig is ott volt a legmagasabbak között. Teljes cikk