kapubanner for mobile
Megjelent: 1 hónapja

Görögország bevezeti a hatnapos munkahetet

A munkaerőhiány enyhítésére a kormány hosszabb munkaidőt vezet be Görögországban. Egy új törvény lehetővé teszi a munkáltatók számára a hatnapos munkahét bevezetését - írja a Deutsche Welle.

Görögország bevezeti a hatnapos munkahetet-
images

images

Görögországban hivatalosan még mindig érvényben van a 40 órás munkahét, de a munkáltatóknak megengedett, hogy korlátozott ideig napi legfeljebb két órányi fizetetlen munkát kérjenek a dolgozóktól, cserébe több szabadidőért. Elméletileg ez a többletmunka önkéntes. A valóságban azonban számos vállalkozás és munkahely munkavállalói kénytelenek hosszabb munkaidőt ledolgozni anélkül, hogy bármilyen kompenzációt kapnának.

Ritkák a hatósági munkajogi ellenőrzések, szintén a munkaerőhiány miatt. 

A görögök dolgoznak a legtöbbet Európában

Bár a hatnapos munkahétről szóló új törvény július 1-jén lép hatályba, az EU statisztikai hivatala, az Eurostat szerint a görögök a heti 41 órás átlagos munkaidővel többet dolgoznak, mint az összes többi uniós polgár. Ráadásul a hosszú munkaidőért kapott fizetés európai összehasonlításban alacsony.

A havi 830 eurós (328 000 forint) minimálbérrel Görögország e tekintetben a 15. helyen áll az EU-ban. A vásárlóerőt tekintve pedig az utolsó előtti helyen áll Európában.

Július 1-jétől az iparban, a kiskereskedelemben, a mezőgazdaságban és egyes szolgáltatási ágazatokban dolgozóknak hatnapos munkahét szerint kell majd dolgozniuk, ha munkáltatójuk úgy dönt. A hatodik munkanapért a napi bér 40%-ának megfelelő pótlékot kell fizetni.

A vendéglátóipar nem tartozik e rendelet hatálya alá, mivel ebben a szektorban már 2023-ban eltörölték az ötnapos munkahetet.

Az ötnapos munkahét halála

Aris Kazakos, jogi szakértő szerint mivel a munkáltató élhet azzal a jogával, hogy a hét hatodik napján is munkába állítja a dolgozókat, a munkavállalók  nem tagadhatják meg a munkavégzést - mondja. Kazakos a kollektív bérmegállapodások mellett van, amelyeket azonban egyre inkább korlátoznak a kormány által elfogadott jogszabályok.

"Az egyéni tárgyalások során a munkáltató kezében van minden lap, és gyakorlatilag bármilyen feltételt diktálhat, kivéve a munkajogban előírt minimális jogokat" - mondja Kazakos, hozzátéve, hogy ha a törvények enyhülnek, még ezek a minimális védelmek is megszűnnek.

"Mivel a munkáltató olyan munkafeltételeket diktálhat, amelyek számára előnyösek, ez automatikusan azt jelenti, hogy a munkaügyek igazságtalan rendszerré válnak, mert a munkaügyi viszonyrendszerben bármi, ami csak az egyik félnek kedvez, soha nem lehet igazságos" - mondta a DW-nek.

A hatnapos munkahét bevezetésének hivatalos oka, hogy a görög munkaerőpiacon hiány van szakképzett munkaerőből. A törvény végső soron azt jelenti, hogy a túlórák olcsóbbá válnak a munkaadók számára, akiknek nem kell több alkalmazottat felvenniük.

A legtöbb európai országban a szakszervezetek a munkaidő rövidítését szorgalmazzák a bérek mérséklése nélkül. A cél többek között a foglalkoztatás növelése. Ezen logika szerint a 35 órás vagy négynapos munkahét korlátozza a túlórákat, és ezzel arra kényszeríti a munkaadókat, hogy további munkaerőt vegyenek fel. Emellett tanulmányok kimutatták, hogy ez a modell növeli a munkatársak termelékenységét és munkakedvét. A hatnapos munkahétre vonatkozó új görög szabályozás visszafordítja az idő kerekét - mondta Kazakos a DW-nek.

Figyelmeztet arra, hogy a hatnapos munkahét terhei növelik az ipari ágazatokban dolgozók veszélyeztetettségét. Görögországban már most is magas a munkahelyi balesetek száma. Összesen 179 munkavállaló vesztette életét munkahelyi balesetben 2023-ban, szemben az egy évvel korábbi 104-gyel.

A görögök külföldön keresnek munkát

Az alacsony bérekkel, a korlátozott karrierlehetőségekkel és az egyre hosszabb munkaidővel szembesülve, tisztességes díjazás nélkül sok görög külföldön keres munkát. Ráadásul egyre többen nem hajlandóak a turizmusban dolgozni, mivel sokan úgy látják, hogy az ágazatban uralkodó munkakörülmények a modern rabszolgasághoz hasonlítanak.

Több népszerű üdülőszigeten az idénymunkások már most is heti hét napot dolgoznak. Ráadásul sokan túlzsúfolt szállásokon élnek. Nem ritka, hogy tíz ember osztozik egyetlen lakó- és hálóhelyiségen. Nem csoda, hogy nagy a munkaerőhiány. 

Deutsche Welle

fotó: freepik

Jön a hatnapos munkahét, de csak a felsővezetőknek - olvassa el korábbi cikkünk! 

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kínában stagnált a munkanélküliség júniusban

Kínában lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség. Teljes cikk

Nőtt az EU népessége a bevándorlás miatt - Magyarország kivétel

A koronavírus-járvány hatása miatt 2020-ban és 2021-ben bekövetkezett csökkenés után az Európai Unió népessége tavaly már a második egymást... Teljes cikk

Több mint 11 éves mélypontra csökkent a munkanélküliség Törökországban

Törökországban az előző hónapban jegyzett 8,5 százalék után májusban 8,4 százalékra, 2012 novembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent a... Teljes cikk