Sztrájkveszély az Auchannál "/>
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

Sztrájkveszély az Auchannál

Sztrájkbizottság alakult az Auchan Magyarország hipermarketláncnál, hogy így kényszerítsék ki a bértárgyalást. A cég vezérigazgatója nem érti, hogy a szakszervezet immáron másodszorra miért a sajtót értesítette előbb az álláspontjáról, mint a céget.

Jean-Paul Filliat Auchan-vezér elmondta, hogy a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) elnökére, Sáling Józsefre hivatkozó Magyar Nemzetben olvashatták azokat a követeléseket, amelyeket csak hétfőn kaptak meg az érdekképviselettől. Sáling József ugyanakkor a Világgazdaságnak tagadta, hogy tájékoztatta volna a laptársat.

Az ötezer fős cégnél az üzemi tanács 1999 óta működik, a 2003 végén megalakult szakszervezetnek 220 tagja van. A vezérigazgató elmondta: februárban kezdték a konzultációkat az érdekképviseletekkel, hogy eleget tegyenek a törvényi kötelezettségeknek.

Az üzemi tanács elfogadta az általános, 2,7 százalékos béremelést, ehhez további 10 százalék differenciált növelés járulhat. A nyereségnövekedés bizonyos részét visszaosztják, s támogatják a dolgozói részvényvásárlást is. A KASZ észrevételeire írásban foglalták össze ajánlatukat, de közel két hétig hiába várták a választ. Ehelyett sztrájkbizottság alakult.

Sáling József szerint a 10 százalékos béremelés csak 600 embert érintett, s az Auchan nem volt hajlandó javítani ajánlatain, ezért akár egy héten belül, az egyeztetések alatt is lehet törvényes figyelmeztető sztrájk. A KASZ elnöke szerint az Auchannál már tavaly is kisebb volt a béremelés a szakmai átlagnál, elismerte ugyanakkor, hogy a bérszint meghaladja az ágazatra jellemző értéket. A dolgozók hidegétkezési utalványokat is követelnek az áruházakban felszolgált 160 forintos menü helyett.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Gál Judit a Danubius Hotels Group új marketing és kommunikációs igazgatója

A Danubius Hotels Group vezetősége új, marketing és kommunikációs igazgatói pozíciót hozott létre, amelyre Gál Juditot nevezték ki. A szakember... Teljes cikk

Munkaerőhiány miatt csúszik a Hankook rácalmási üzemének bővítése

A Világgazdaság információi szerint nem kezdődött meg a Hankook rácalmási gyárának bővítése, mert a dél-koreai tulajdonosok nem látják... Teljes cikk

100 munkahelyet hozott létre a Bridgestone Tatabányán

Új beruházásával 100 munkahelyet hozott létre tatabányai gumiabroncs gyárában a japán Bridgestone - írja az MTI. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek