Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Szűcs Erika: Ösztönözni kell a legális munkavállalást

Megfelelő érdekeltségi és ösztönzőrendszer kell ahhoz, hogy legálisan vállaljanak munkát, akik ma nem ebből élnek - hangoztatta az új szociális és munkaügyi miniszter. A KDNP szerint "ez csak mese. Egy újabb százegyedik program."

Szűcs Erika közölte, százezrek élnek úgy, hogy csak kivesznek a társadalmi jövedelmekből, de azokhoz már nem tesznek hozzá semmit. Mint mondta, ez azért is problémát jelent, mert ez a fajta életforma ma már hagyományossá válhat a családokban.
Mint elmondta, a mai Magyarországon a politikai közbeszéd a munkahelyteremtésről beszél, ugyanakkor figyelmen kívül hagyja a "foglalkoztathatóság" kérdését, vagyis az alulképzettséget.

El akarja érni, a társadalom nézzen szembe azzal a problémával, hogy "a munkaerő-tartaléka nehezen mozgósítható egy korszerű, fejlett gazdaság megvalósítására" - hangoztatta. Ezzel utalt arra, hogy a jelenlegi, mintegy 440 ezer regisztrált munkanélküli közül 230 ezernek legfeljebb 8 általános iskolai végzettsége van, és ez is szerepet játszik abban, hogy nem tud elhelyezkedni.
Szűcs Erika azt mondta, legfontosabb miniszteri feladatának és felelősségének az "út a munkához" program menedzselését, eredményes célba juttatását tartja.

A hátrányos helyzetben élőkre utalva úgy vélte, közös társadalmi felelősség, hogy a mai fiatal nemzedék ne ugyanúgy éljen, ahogy a szüleik. "Védjük meg attól, hogy belenőjön és beleragadjon a reménytelenségbe és a szegénységbe, hogy fokozódjon a szembenállás a társadalom szerencsésebb és hátrányosabb helyzetű része között" - fogalmazott a politikus.

Tárcája élén határozottan képviselni fogja a területi különbségek miatt a pozitív diszkrimináció szükségességét - mondta, jelezve: a területi különbségek még mindig növekednek, és ez már nemcsak a jövedelmekben jelenik meg, hanem a szociális szolgáltatások minőségében, kiterjedtségében, elérhetőségében is.

Újságírói kérdésre megerősítette, változtatna a távoltartás intézményének (az erőszaktevő családtag eltávolítása) törvényben elfogadott formáján. Úgy fogalmazott: azt újra elő kell venni, különösen akkor, ha komolyan akarják venni a nők helyzetének a javítását.

"Ez csak egy mese. Egy újabb százegyedik program" - közölte a KDNP szakpolitikusa az MTI-vel Szűcs Erika sajtótájékoztatójára reagálva.
A KDNP nem szavaz bizalmat az új miniszternek. Soltész Miklós indoklásként hozzátette: Szűcs Erika politikai munkatárs, "Gyurcsány Ferenc közvetlen politikai munkatársa".
Soltész Miklós hangsúlyozta: a KDNP szerint a szocialisták eddig sem tudták megoldani a szociális problémákat, az elmúlt hat évben még súlyosabbá vált a mélyszegénységben élők helyzete. Éppen ezért a probléma gyökere ma már az a szocialista párt, és maga Gyurcsány Ferenc - vélekedett az ellenzéki politikus.

Mint mondta, a mélyszegénységben élőkön az utóbbi években több program, törvényjavaslat, országgyűlési határozati javaslat is próbált valamilyen módon segíteni, de a kormányzati lépések mindig az elfogadott dokumentumok irányvonalával ellenkező irányba mutattak. Soltész Miklós erre példaként az iskolák bezárását, ezen belül szakképző iskolák megszüntetését, a kistelepülési közlekedési helyzetének ellehetetlenítését említette, illetve azt, hogy az egészségügyben végrehajtott rombolás mind-mind a szegénységben élőket sújtotta.

Egyetlen figyelemre méltó dolog zajlik a napokban - mondta Soltész Miklós -, mégpedig az, hogy a kormányoldal beismerte a Fidesz-KDNP által korábban mondottak helyességét, miszerint a szociális segély nem járhat automatikusan, azért valamit nyújtani kell, valamint, hogy a bérjövedelmek és a segélyből szerzett jövedelmek között nagyságrendi különbségnek kell lenni ahhoz, hogy a foglalkoztatási problémákat elkezdhessék megoldani.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Bevetették magukat az önkormányzatok a munkahelyek és a munkavállalók védelméért

Padlóra ragasztható matricákkal segítik Budapesten, hogy az élelmiszerboltokban a vásárlók megfelelő távolságot tartsanak egymástól a... Teljes cikk

Nem csökkenti a produktivitást a home office

Egy norvég kutatás szerint nem csökkenti a csapatmunka produktivitását az otthoni munkavégzés, sőt, egyes esetekben még hatékonyabb is lehet. Teljes cikk

Soha nem látott szintre nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma az USA-ban

Hárommillió fölé emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban a múlt héten az új... Teljes cikk