Megjelent: 13 éve

Takács Albertet kirúgta Gyurcsány

Bekövetkezett az idei év első minisztercseréje, Takács Albert igazságügyi és rendészeti minisztert menesztette a kormányfő. Az új tárcavezető Draskovics Tibor lesz.

A miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter, Draskovics Tibor vezeti hétfőtől az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot - jelentette be a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid kormányszóvivő elmondása szerint a személycserére azért van szükség, mert lezárult a Gyurcsány-kormány második ciklusának első fele. Daróczi elmondása szerint az egészségügyi reform megszavazásával lezárult egy szakasz, és a következő más szerkezetet igényel.

A csere Daróczi szavai szerint nem kormányváltás, hanem kormányszervezet-váltás. Az új rendszerben a "politikacsinálás közvetlenül a miniszterelnök alá tartozik majd", míg az igazgatási és a társadalmi kapcsolatokért a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter lesz majd felelős.

A kormányszóvivő szerint ebben a felállásban olyan emberre volt szükség, aki össze tudja fogni ezeket a különböző tevékenységeket. Daróczi elmondása szerint Gyurcsány Ferenc a továbbiakban nem számít Takács Albert munkájára.

Nem elég hatékony

Takács Albert munkájával már huzamosabb ideje elégedetlen volt a miniszterelnök, aki nem tartotta elég hatékonynak a törvényalkotási munkát. A személycseréről a kormányfő tájékoztatta az MSZP vezetését is.
A kormányfő a Miniszterelnöki Hivatal szerkezetén és a feladatok eddigi elosztásán is változtat, hiszen az itt folyó munkában Draskovics Tibornak kulcsszerepe volt.

Draskovics Tibor a második Gyurcsány-kormányban előbb kormánybiztosként az Államreform-bizottság alelnöke volt, majd tavaly júliustól a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszternek nevezte ki a kormányfő. Korábban Medgyessy Péter miniszterelnök kabinetfőnöke, majd abban a kormányban pénzügyminiszter is volt.

Volt ombudsman is

Takács Albertet Gyurcsány Ferenc nyolchónapnyi miniszterség után mentette fel tisztségéből. Az 53 éves jogász 2001 és 2007 között betöltötte az - azóta már megszűnt - állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese posztot.

Ombudsmanként több alkalommal fellépett a rendőri túlkapások ellen. Gyurcsány Ferenc 2007 júniusában nevezte ki rendészeti miniszterré.

Takács Albert nem adta fel a katedrát, tanszékvezető egyetemi docens a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara Alkotmányjogi Tanszékén, ezen kívül az ELTE ÁJK Alkotmányjog Tanszék és az ELTE BTK Politikaelméleti Tanszék meghívott előadója.

1990-től tanszékvezető főiskolai tanár a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Államigazgatási Karának Államigazgatási Tanszékén is. Oktatási területe a közigazgatási jog, az alkotmányjog és összehasonlító alkotmányjog és az Európa-jog.

  • 2021.05.12SAP Human Experience Summit Miért fontos, hogy a vállalatok a munkavállalókat helyezzék tevékenységük középpontjába? Hogyan növelhető a kollégák hatékonysága és elkötelezettsége egy világméretű járvány idején? Ezekre a kérdésekre is választ ad az SAP Human Experience Summit. A közép-kelet-európai régió HR-eseinek szóló rendezvény interaktív virtuális élményt kínál független és SAP szakértők előadásaival, valamint vállalatok vezetőinek kerekasztal-beszélgetéseivel. A konferencia ingyenes, csupán regisztálni kell. Csatlakozik? Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter