Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Támogatják Bajnai intézkedéseit a munkaadók

Míg a szakszervezetek vezetői hétfőn élesen bírálták Bajnai Gordon tervezett gazdasági intézkedéseit, a munkaadók támogatják az új miniszterelnök válságkezelő lépéseit.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerint a Bajnai Gordon kormányfő által vasárnap bejelentett gazdasági intézkedések a gazdaság növekedési pályára állításához szükséges lépések. Hasonlóképpen vélekedett hétfőn kiadott közleményében a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) is, mivel a szervezet szerint a jelenlegi helyzetben a gazdaság stabilizálása érdekében elkerülhetetlenek a társadalmi feszültség fokozódásával is együtt járó kiadáscsökkentő lépések.

A BKIK támogatja a tervezett adóátcsoportosításokat, és a jövedéki adó, valamint az áfa emelését, ugyanakkor az utóbbiak növelését csak egy átmeneti időszakra tartja elfogadhatónak. A kamara támogatja a kormány azon kezdeményezéseit is, amelyek következtében 2010-ben megszűnne a tételes egészségügyi hozzájárulás, és csökkennének a munkáltatói járulékok. A kamara fontosnak tartaná emellett a nyugdíjrendszer átalakítását, valamint az oktatás, az egészségügy és az államigazgatás reformját.

Az MGYOSZ szintén egyetért a munkáltatói járulékok csökkentésével, illetve az adórendszer egyszerűsítését, a közszféra hatékonyabbá tételét, a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát erősítő és a célzottabb szociális rendszer kialakítását szolgáló lépésekkel.

Az MGYOSZ a jelenlegi kormányprogramban szereplő intézkedéseken túl az élőmunkára rakódó terhek, és az állami újraelosztás további mérséklését is szükségesnek tartja. Korábbi javaslatainak megfelelően támogatja a kedvezményes áfakulcs bevezetését, de fontosnak tartja az ide sorolt termékek és szolgáltatások körének (például turizmus) kiterjesztését az érintett ágazatok javaslatainak figyelembe vételével.

Az MGYOSZ szerint szintén kulcsfontosságú a gazdaság szereplői számára mielőbbi likviditás biztosítása részben a kereskedelmi, részben állami tulajdonú bankok révén. A szövetség a gazdaságélénkítés érdekében azt javasolja, hogy az EU-források a jelenleginél lényegesen nagyobb hányadát juttassák el a vállalkozásokhoz.

A bankok nyitottak minden javaslatra, ami a jelenlegi gondokat enyhítheti - mondta hétfőn Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója a kormányfő vasárnapi bejelentésére reagálva. A tanácsadó emlékeztetett: a bankok kezdettől támogatták azt a rendelkezést, amely állami készfizető kezességvállalás mellett kétéves türelmi időt adna azoknak a lakáshiteleseknek, akik a válság miatt munkanélkülivé váltak.

A lakáskölcsönökre vállalt állami kezességről szóló törvényt március 2-án fogadta el a parlament, de csak az Európai Bizottság jóváhagyását követő 15. napon lép hatályba. Bajnai Gordon bejelentése szerint a kormány meg akarja gyorsítani a szabályozás európai uniós jóváhagyását.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk