Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Thaiföldi úttal próbálta megvesztegetni a munkaügyi felügyelőket

Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla kedden jogerősen annak a cégvezetőnek a büntetését, akit korábban egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtottak, amiért thaiföldi nyaralással próbált megvesztegetni munkaügyi felügyelőket.

A táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa megalapozottnak találta az ügyben elsőfokon eljáró Tolna Megyei Bíróság határozatát, és a 26 éves kunmadarasi férfit vesztegetésben mondta ki bűnösnek.

A vádlott által vezetett cég 2009 novemberében az M6-os autópályán végzett munkát, amikor munkaügyi felügyelők érkeztek a helyszínre. Az ellenőrzéskor megállapították: tíz munkavállaló írásos munkaszerződés és szabályosan kitöltött alkalmi munkavállalói könyv nélkül dolgozik.

A tanúmeghallgatások közben a helyszínre érkező cégvezető kérlelni kezdte az ellenőröket, hogy ne folytassák le az eljárást, s azt tudakolta, "nem lehetne-e más módon elintézni az ügyet". Azt is felajánlotta, hogy mindkét felügyelőt befizeti a párjával együtt egy thaiföldi nyaralásra.

Az ellenőrök ezt visszautasítva felhívták a vádlott figyelmét a jogellenes magatartására. A cégvezető látta, hogy próbálkozása nem vezet eredményre, ezért észrevételi jogával élve azt rögzítette a jegyzőkönyvben, hogy a felügyelők csak az ellenőrzés végén mutatták fel igazolványukat, a kiskönyveket pedig saját maguk vették ki az ott parkoló gépkocsiból.

A hatóság képviselői értesítették irodavezetőjüket, majd távoztak a helyszínről. A cégre később kétmillió forint munkaügyi bírságot szabtak ki, vezetője ellen pedig vesztegetés miatt eljárás indult.  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter