Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

"Tíz év kell Magyarország versenyképességének helyreállításához"

Tíz év kell Magyarország versenyképességének helyreállításához - mondta Nagy Andor KDNP-s képviselő, az Országgyűlés magyar-német baráti tagozatának elnöke a berlini magyar nagykövetség konferenciáján.

images

images

A német munkaerőpiac liberalizációja - egy év után című konferencián Nagy Andor elmondta: a 2010-es választáson szerzett kétharmados többség "az utolsó esély ennek a politikai nemzedéknek, hogy talpra állítsa az országot". Hozzátette: a versenyképesség helyreállításához tíz év biztosan kell; a kormány elkezdte a munkát, de "sok hibát is vétett", mindenekelőtt a külföldi partnerek és média tájékoztatását illetően.

A politikus szerint a választáson nem azért szereztek kétharmados többséget, mert "annyira jók voltak", hanem azért, mert az ország "torkig volt" a nyolc év szocialista kormányzással.

A kormányváltás időszakában Magyarország "a csőd szélén állt, majdnem úgy, mint Görögország", ugyanakkor az állampolgároktól már nem lehetett több áldozatokat kérni, ezért unortodox intézkedéseket kellett hozni - mondta a politikus.

A multinacionális vállalatokat és a bankokat tehermegosztásra kérték fel, ami üzleti érdekeket sértett, éppen úgy, mint a devizahitelekre vonatkozó szabályozás. Mindez heves bírálatokat váltott ki külföldön, és a kormány "elvesztette a médiacsatát", mert nem tájékoztatta időben a külföldi befektetőket és médiát - fejtette ki Nagy Andor.

A kormány új gazdasági modelljét bemutatva hangsúlyozta: a stabilitás kiemelt fontosságú, ezért a kormány mindenekelőtt a munkavállalók döntő többségét foglalkoztató és a hazai össztermék (GDP) 54 százalékát előállító kis- és középvállalati szektort kívánja erősíteni.

A "multinacionális cégek is nagyon fontosak, de a kormánynak a kis és közepes cégekre kell koncentrálnia, mert ők jelentik a jövőt" és a stabilitást - emelte ki Nagy Andor a mintegy 80 fős, többnyire német hallgatóság - köztük politikusok és gazdasági érdekképviseletek tisztségviselői - előtt.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter