Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Tízezren helyezkedtek el Start kártyákkal

A hátrányos helyzetű és az alacsony iskolai végzettségű munkavállalók munkaerő-piaci elhelyezkedését segítő Start Plusz és Start Extra kártyák segítségével 10.600 ember vállalt munkát - mondta Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára. A Fidesz szerint viszont a kormány látszat gazdaságpolitikát folytat.

Simon Gábor elmondta, hogy reményeik szerint 2008 végére mintegy 18 ezer embernek sikerül munkát találnia a programok segítségével.

Az idén júniusig a gyes, gyed, gyet vagy ápolási díj megszűnését követően munkába visszatérni kívánók, a gyes mellett - a gyermek egy éves korát követően - munkát vállalók és a tartósan álláskeresők részére támogatást nyújtó Start plusz kártyát mintegy 13 ezren váltották ki. A tartósan álláskereső 50 év felettieket és az alacsony iskolai végzettségűeket támogató Start extra kártyát pedig 5.700-an igényelték.

Az államtitkár elmondta: számítások szerint Magyarországon mintegy 140 ezerre tehető azoknak a munkanélkülieknek a száma, akik jogosultak lennének kiváltani a Start extra kártyát és mintegy 145 ezer embernek lenne lehetősége a Start plusz kártya igénylésére.

A Start Plusz kártyával rendelkező munkavállalókat foglalkoztatva a munkaadó az első évben az alkalmazásában álló után fizetendő közterhek (3 százalék munkaadói- és 29 százalék tb járulék) helyett a bruttó bér 15 százalékát, a második évben pedig 25 százalékát kell befizetnie. Start Extra kártya esetében a munkaadó az első évben mentesül a munkavállaló után fizetendő közterhek alól, a második évben 15 százalékot kell befizetnie.

Simon Gábor hangsúlyozta: azért nagyon fontosak a hátrányos helyzetű munkavállalók elhelyezkedését segítő programok, mert Magyarországon nem keresettek a képzetlen, csupán alapfokú oktatásban részesített emberek. Amíg a munkanélküliségi ráta a teljes népességre vetítve 7,4 százalék, az alacsony iskolai végzettségűek esetében ez az arány 17,5 százalék.

Szentirmai Judit, a szociális tárca titkárságvezetője elmondta, hogy az első évben a két program keretében mintegy 1 milliárd forintot költöttek járulékokra, további 15,7 milliárd forint áll rendelkezésre az idei év végéig kiváltott kártyákkal kapcsolatos költségek fedezésére a programok végéig, 2010-ig.
Simon Gábor elmondta, hogy 2009-ben indítják a Start Régió kártyát, amely a leghátrányosabb helyzetű térségek munkavállalóit hivatott segíteni.


Fidesz: Csak látszatintézkedéseket hoz a kormányA kormány alkalmatlan gazdaságpolitikája miatt nem jönnek létre új munkahelyek, sőt egyre több az állástalan Magyarországon - közölte Bernáth Ildikó kedden az MTI-vel. A fideszes politikus Simon Gábor Start kártyáról tartott tájékoztatására reagált. A kisebbségi kormány az adófizetők pénzét is felhasználva látszatintézkedésekkel és propagandával próbálja átverni az embereket - fogalmazott közleményében Bernáth Ildikó.

A Fidesz országgyűlési képviselője úgy véli, Gyurcsány Ferenc kizárólag a hatalma megtartásával van elfoglalva, a gazdasági és a politikai válsággal nem tud mit kezdeni, a munkanélküliek száma pedig folyamatosan növekszik. Gyurcsány Ferenc a hibás az ország leszakadásáért és azért, hogy emberek százezreinek nem jut munkahely - hangsúlyozta Bernáth Ildikó.
  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek