Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Tízezren helyezkedtek el Start kártyákkal

Simon Gábor elmondta, hogy reményeik szerint 2008 végére mintegy 18 ezer embernek sikerül munkát találnia a programok segítségével.

Az idén júniusig a gyes, gyed, gyet vagy ápolási díj megszűnését követően munkába visszatérni kívánók, a gyes mellett - a gyermek egy éves korát követően - munkát vállalók és a tartósan álláskeresők részére támogatást nyújtó Start plusz kártyát mintegy 13 ezren váltották ki. A tartósan álláskereső 50 év felettieket és az alacsony iskolai végzettségűeket támogató Start extra kártyát pedig 5.700-an igényelték.

Az államtitkár elmondta: számítások szerint Magyarországon mintegy 140 ezerre tehető azoknak a munkanélkülieknek a száma, akik jogosultak lennének kiváltani a Start extra kártyát és mintegy 145 ezer embernek lenne lehetősége a Start plusz kártya igénylésére.

A Start Plusz kártyával rendelkező munkavállalókat foglalkoztatva a munkaadó az első évben az alkalmazásában álló után fizetendő közterhek (3 százalék munkaadói- és 29 százalék tb járulék) helyett a bruttó bér 15 százalékát, a második évben pedig 25 százalékát kell befizetnie. Start Extra kártya esetében a munkaadó az első évben mentesül a munkavállaló után fizetendő közterhek alól, a második évben 15 százalékot kell befizetnie.

Simon Gábor hangsúlyozta: azért nagyon fontosak a hátrányos helyzetű munkavállalók elhelyezkedését segítő programok, mert Magyarországon nem keresettek a képzetlen, csupán alapfokú oktatásban részesített emberek. Amíg a munkanélküliségi ráta a teljes népességre vetítve 7,4 százalék, az alacsony iskolai végzettségűek esetében ez az arány 17,5 százalék.

Szentirmai Judit, a szociális tárca titkárságvezetője elmondta, hogy az első évben a két program keretében mintegy 1 milliárd forintot költöttek járulékokra, további 15,7 milliárd forint áll rendelkezésre az idei év végéig kiváltott kártyákkal kapcsolatos költségek fedezésére a programok végéig, 2010-ig.
Simon Gábor elmondta, hogy 2009-ben indítják a Start Régió kártyát, amely a leghátrányosabb helyzetű térségek munkavállalóit hivatott segíteni.

Fidesz: Csak látszatintézkedéseket hoz a kormány

A kormány alkalmatlan gazdaságpolitikája miatt nem jönnek létre új munkahelyek, sőt egyre több az állástalan Magyarországon - közölte Bernáth Ildikó kedden az MTI-vel. A fideszes politikus Simon Gábor Start kártyáról tartott tájékoztatására reagált. A kisebbségi kormány az adófizetők pénzét is felhasználva látszatintézkedésekkel és propagandával próbálja átverni az embereket - fogalmazott közleményében Bernáth Ildikó.

A Fidesz országgyűlési képviselője úgy véli, Gyurcsány Ferenc kizárólag a hatalma megtartásával van elfoglalva, a gazdasági és a politikai válsággal nem tud mit kezdeni, a munkanélküliek száma pedig folyamatosan növekszik. Gyurcsány Ferenc a hibás az ország leszakadásáért és azért, hogy emberek százezreinek nem jut munkahely - hangsúlyozta Bernáth Ildikó.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk