Megjelent: 8 éve

Több mint 82 ezer érettségi bizonyítványt osztottak ki júniusban

Idén júniusban 82 172 érettségi bizonyítványt és 16 887 tanúsítványt osztottak ki. Az államtitkárság tavalyi ígéretéhez mérten szigorít a követelményeken: az őszi érettségi időszakban húsz helyett 25 százalék lesz a teljesítendő minimum a diákok számára.

Az idei érettségi vizsgaidőszak átlaga 3,62 lett, ami csekély változást jelent a tavalyi 3,65-höz képest. Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár tavaly hangsúlyozta, a hazánkban az elégségeshez szükséges húsz százalék az Európában teljesítendő ötvenhez képest túl alacsony,így ősszel már 25 százalék lesz a minimum követelmény.

Az Oktatási Hivatal honlapján közzétett adatok szerint az összes vizsgatárgy eredményét összesítve középszinten az érettségizők 17 százaléka a negyven és ötven százalék között teljesített, emelt szinten pedig a legtöbben, több mint húsz százalék hetven és nyolcvan százalék közötti vizsgát tett. A kötelező vizsgatárgyak többségének szóbeli vizsgáin egyébként magasabb százalékos eredményt értek el a tanulók, mint az írásbeli dolgozat során.

A kötelező érettségi tantárgyak átlaga általában minden évben 3-4 egész között változik, idén sem történt ez másként. A 2011. évi május-júniusi vizsgaidőszakhoz képest alig változott a magyar nyelv és irodalom, illetve a történelem (idén 3,48 és 3,56), valamint növekedett a matematika átlaga (2,99). A százalékos eltérés azonban csekély a tavalyi vizsgaeredmények átlagához képest: 0-1 százalék között mozog. A gimnáziumi és a szakközépiskolai átlageredményeket összevetve középszinten a magyar nyelv és irodalom, a történelem és a matematika tantárgyakból körülbelül tíz százalékkal teljesítettek jobban a gimnazisták. Hasonlóak az arányok a természettudományos tárgyakból, míg az angol és a német nyelv tekintetében magasabb, 15 százalék körüli a különbség. Emelt szinten mindössze egy-két százalékos eltéréseket mutatnak a két iskolatípus adatai, ennek oka, hogy mindkét iskolatípusból csak a legkiválóbbak választják ezeket a vizsgákat.

A 136 250 vizsgázó számára 81 tételkészítő bizottság állította össze a feladatokat, és 3 616 vizsgabizottság előtt adtak számot tudásukról. Több mint tízezren tettek szintemelő vizsgát, nyolcezer felett volt azoknak a száma, akik ismétlő vizsgát tettek, és 3 924 érettségiző választotta a kiegészítő vizsgát. Az "új" vizsgafajták közül azonban idén is az előrehozott érettségi volt a leggyakoribb, amelynek lehetőségével csaknem 55 ezer diák élt.

Középszinten a legtöbben, 10 485-en angol nyelvből próbálkoztak a kötelező idő előtt vizsgát tenni, amit az informatika, a földrajz és a német követ a népszerűségi listán. A kötelező vizsgatárgyakból tantárgyanként körülbelül 2500-3800 diák vette igénybe az előrehozott érettségi lehetőségét. Az emelt szinten előbb vizsgázók száma - vizsgarendszer előírásaiból adódóan - természetesen jóval kevesebb: idén itt is az angol vezetett 626 fővel, míg az ezt követő vizsgatárgyakból, németből, testnevelésből, kémiából próbálkozók száma száz-kétszáz fő között mozgott.

Az írásbeli vizsgát követő tanulói észrevételeket tartalmazó beadványok száma a tavalyi arányokat mutatta átlagban 11 százalékát tette ki a dolgozatoknak. Történelemből érkezett a legtöbb észrevétel, de ez is csak a dolgozatok alig 15 százalékát érintette. A bírálatok eredményei kapcsán szintén nem történt jelentős változás: magasabb pontszámot a beadványt írok hetvenegy százalékának, alacsonyabb pontokat pedig 1,8 százaléknak ítéltek, míg körülbelül 27 százaléknál maradt meg a kérelem előtti eredmény.

Edupress.hu
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Újabb tananyagok segítik a digitális oktatást

A HiperSuli programjában résztvevő iskolák tanárai akkreditált tanártovábbképzésben részesülhetnek. Teljes cikk

Pedagógusok állása is veszélybe került a koronavírus miatt

Több intézményből is megbízási szerződéssel foglalkoztatott pedagógusokat küldtek el azonnali hatállyal. Teljes cikk

A Diákhitel Központ törlesztési moratóriumot hirdetett

A törlesztési kötelezettség felfüggesztése március 19-én automatikusan hatályba lépett. Teljes cikk