Megjelent: 13 éve

Több mint száz osztályvezetői státusz szűnt meg az agráriumban

Zajlik az államreform az agráriumban is. Ennek eredményeképpen több intézményt összevontak, bizonyos tevékenységeket kiszerveztek. Az átszervezéssel több mint száz osztályvezetői pozíció szűnt meg.

A mezőgazdasági szakigazgatás júniusig tartó átalakítása megtérül az államnak, s várhatóan többletbevételekkel számolhat az agrárigazgatás is - mondta a Napi Gazdaságnak Madari Jenő, az év elején alakult Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnöke.

Mint mondta, az államreform keretében alakították ki az új agrárigazgatási rendszert. Az agrártárca január elsejétől jogszabályalkotással, stratégiával és nemzetközi ügyekkel foglalkozik, míg az operatív irányítás az MSZH feladata lesz.

Madari Jenő elmondása szerint fő feladata, hogy kialakítsa az agrár-szakigazgatás új struktúráját, amelynek lényege az úgynevezett egyablakos ügyintézés, ahol a gazdálkodók helyben intézhetnek minden, számukra fontos ügyet. A végrehajtást a szakigazgatási hivatal 19 megyei főigazgatósága intézi. A következő szint az állam termelőket kiszolgáló rendszere 133 területi központtal. Egy körzetközpontban, például Kiskőrösön megtalálható lesz az általános agrár falugazdász hálózat, az állategészségüggyel foglalkozó körállatorvos vagy az erdészeti felügyelő, valamint a növény- és talajvédelmi felügyelő is - ismertette a szakember. Hozzátette: a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az uniós kifizetésekkel fog foglalkozni, illetve szervezetileg az ingatlan-nyilvántartás is elkülönül.

A hatékonyabb és olcsóbb szakigazgatási rendszert a párhuzamosságok megszüntetésével, bizonyos tevékenységek kiszervezésével kívánják megvalósítani - mondta Madari Jenő. Például takarmányvizsgálatot két intézmény is végzett, ezeket most összevonják. Eddig országosan 150-170 osztály működött a kilenc korábbi intézménynél, ez most 56-ra csökkent. Átszervezéssel több mint száz osztályvezetői pozíció szűnt meg. A volt osztályvezetők még fél évig ugyanazt a javadalmazást kapják, utána azonban kisebb lesz a fizetésük. A kormány által eldöntött átalakítás lehetőségként azt is tartalmazza, hogy bizonyos tevékenységek kiszervezésével csökkentsék a létszámot - ismertette Madari Jenő.


Napi Gazdaság


  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter