Megjelent: 11 éve

Több mint tízezren kerülhetnek utcára a Dunántúlon

Ha a pénzügyi és gazdasági válság továbbgyűrűzik, a következő három hónapban több mint tízezer dolgozó nézhet új állás után Dunántúlon, ráadásul úgy, hogy az elbocsátottak kétharmada egy fillér nélkül kerül utcára - idézi azt jelentést a Napi Gazdaság, amely a közelmúltban a térség kereskedelmi és iparkamaráinak, pénzintézeteinek, valamint az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) regionális igazgatóságainak, illetve több önkormányzat bevonásával készült.

Szalay Márton, az ÁFSZ, illetve a dunántúli önkormányzatok, iparkamarák és pénzintézetek által készített elemzés egyik szerkesztője a Napi Gazdaságnak elmondta, az általuk megkérdezett közel félezer munkáltató több mint 80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a jelenlegi tendenciákat figyelembe véve legkésőbb március közepéig kénytelen lesz csökkenteni a létszámot. Igaz, csoportos leépítést csak a munkaadók harmada tervez. Elbocsátásokra leginkább a kis- és középvállalkozások kényszerülnek, legalábbis a vizsgált tíz kkv-ból kilenc mondta azt, hogy leépítésre készül, szemben a nagyvállalatokkal, ahol csak kétharmados ez az arány.

A jelentés arra is kitér, hogy a költségvetési megszorítások következtében az önkormányzatok többsége is intézménybezárásokra és -összevonásokra kényszerül, ami szintén elbocsátásokat jelez előre. A válaszadó cégek csaknem fele vélte úgy, hogy elsősorban a bérelt, valamint határozott idejű szerződéssel foglalkoztatott és nyugdíj előtt álló dolgozóiktól kíván megválni. A legrosszabb helyzetben a Somogy, Zala és Vas megyei cégek vannak, legalábbis ezekben a térségekben negyven olyan cég van, amely úgy küldi el dolgozóit, hogy még az utolsó havi munkabért sem tudja kifizetni.

Kevesen gondoskodnak az elbocsátottakról

Tolnában az egyik ruhaipari vállalkozás néhány hónap alatt három telephelyének bezárásával úgy vált meg több mint kétszáz dolgozójától, hogy csoportos létszámleépítésre egyszer sem került sor. A felmérés készítői a több mint félezer közül mindössze negyven olyan céget találtak, amely az elbocsátásokat valamilyen pénzbeli elhelyezkedési támogatással "kompenzálja".

Az már a jelenleg ismert konkrét számok alapján is biztosra vehető, hogy a legtöbb dolgozótól a három nyugat-dunántúli megyéből válnak meg a vállalatok. A regionális munkaügyi központ legfrissebb adatai szerint a hónap elejétől több mint félezer dolgozótól váltak meg, s a bejelentett csoportos létszámleépítés keretében a közeljövőben legalább ezer álláshely megszűnésével kell számolni. A legnagyobb mértékű elbocsátások az elektronikai, a textil-, valamint az élelmiszeripar területén várhatók.

Sok a dolguk a munkaügyi szakembereknek

A térség munkaerőpiacán ráadásul egyre több olyan munkavállaló jelenik meg, aki korábban Ausztriában, illetve Szlovákiában dolgozott. A Közép-dunántúli Regionális Foglalkoztatási Szolgálat egyik vezető beosztású munkatársa szerint csupán az elmúlt néhány hétben több tucat olyan ügybe botlottak, amikor bejelentetlen munkavállaló került utcára. A munkaügyi szakembereknek az utóbbi időben az adja a legtöbb feladatot, hogy kitalálják, milyen jogcímen tudják a lehető leggyorsabban valamilyen segélyben részesíteni a bajba jutottakat. Mindemellett - amennyire lehet - próbálnak személyre szabott lehetőségeket kínálni a munkanélkülieknek.

Napi Gazdaság
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter