kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Több mint tízezren kerülhetnek utcára a Dunántúlon

Ha a pénzügyi és gazdasági válság továbbgyűrűzik, a következő három hónapban több mint tízezer dolgozó nézhet új állás után Dunántúlon, ráadásul úgy, hogy az elbocsátottak kétharmada egy fillér nélkül kerül utcára - idézi azt jelentést a Napi Gazdaság, amely a közelmúltban a térség kereskedelmi és iparkamaráinak, pénzintézeteinek, valamint az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) regionális igazgatóságainak, illetve több önkormányzat bevonásával készült.

Szalay Márton, az ÁFSZ, illetve a dunántúli önkormányzatok, iparkamarák és pénzintézetek által készített elemzés egyik szerkesztője a Napi Gazdaságnak elmondta, az általuk megkérdezett közel félezer munkáltató több mint 80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a jelenlegi tendenciákat figyelembe véve legkésőbb március közepéig kénytelen lesz csökkenteni a létszámot. Igaz, csoportos leépítést csak a munkaadók harmada tervez. Elbocsátásokra leginkább a kis- és középvállalkozások kényszerülnek, legalábbis a vizsgált tíz kkv-ból kilenc mondta azt, hogy leépítésre készül, szemben a nagyvállalatokkal, ahol csak kétharmados ez az arány.

A jelentés arra is kitér, hogy a költségvetési megszorítások következtében az önkormányzatok többsége is intézménybezárásokra és -összevonásokra kényszerül, ami szintén elbocsátásokat jelez előre. A válaszadó cégek csaknem fele vélte úgy, hogy elsősorban a bérelt, valamint határozott idejű szerződéssel foglalkoztatott és nyugdíj előtt álló dolgozóiktól kíván megválni. A legrosszabb helyzetben a Somogy, Zala és Vas megyei cégek vannak, legalábbis ezekben a térségekben negyven olyan cég van, amely úgy küldi el dolgozóit, hogy még az utolsó havi munkabért sem tudja kifizetni.


Kevesen gondoskodnak az elbocsátottakrólTolnában az egyik ruhaipari vállalkozás néhány hónap alatt három telephelyének bezárásával úgy vált meg több mint kétszáz dolgozójától, hogy csoportos létszámleépítésre egyszer sem került sor. A felmérés készítői a több mint félezer közül mindössze negyven olyan céget találtak, amely az elbocsátásokat valamilyen pénzbeli elhelyezkedési támogatással "kompenzálja".

Az már a jelenleg ismert konkrét számok alapján is biztosra vehető, hogy a legtöbb dolgozótól a három nyugat-dunántúli megyéből válnak meg a vállalatok. A regionális munkaügyi központ legfrissebb adatai szerint a hónap elejétől több mint félezer dolgozótól váltak meg, s a bejelentett csoportos létszámleépítés keretében a közeljövőben legalább ezer álláshely megszűnésével kell számolni. A legnagyobb mértékű elbocsátások az elektronikai, a textil-, valamint az élelmiszeripar területén várhatók.


Sok a dolguk a munkaügyi szakembereknekA térség munkaerőpiacán ráadásul egyre több olyan munkavállaló jelenik meg, aki korábban Ausztriában, illetve Szlovákiában dolgozott. A Közép-dunántúli Regionális Foglalkoztatási Szolgálat egyik vezető beosztású munkatársa szerint csupán az elmúlt néhány hétben több tucat olyan ügybe botlottak, amikor bejelentetlen munkavállaló került utcára. A munkaügyi szakembereknek az utóbbi időben az adja a legtöbb feladatot, hogy kitalálják, milyen jogcímen tudják a lehető leggyorsabban valamilyen segélyben részesíteni a bajba jutottakat. Mindemellett - amennyire lehet - próbálnak személyre szabott lehetőségeket kínálni a munkanélkülieknek.

Napi Gazdaság
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
KSH: 9.9 százalékkal nőtt a reálkereset egy év alatt

A nettó kereset mediánértéke 340 700 forint volt. Teljes cikk

Szakemberhiány miatt szünetel több vizsgálat az Oroszlányi Szakrendelőben

A rendelőben több osztályon is szünetelni fog az ellátás az átmeneti szakemberhiány miatt. Teljes cikk

Egymilliós fizetésért keresnek szakácsot Budapestre

A hirdetés személyzeti étkezést és kedvezményes nyaralási lehetőségeket ígér leendő dolgozóinak. Teljes cikk