Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Több tízezer magyar termelő mehet tönkre a járvány miatt

A németországi járvány a Szatmárból induló uborkaszállítmányokat is érinti, mivel azokat nem fogadják a nyugat-európai országok a csökkent igényszint miatt. Ha Magyarország nem tudja lekezelni az uborkatermelését, akkor tönkremegy a több tízezer termelő, és a feldolgozókat is súlyos kár érheti.

A német szövetségi kormány, valamint a tartományok illetékes miniszterei szerdán válságtanácskozást tartottak, amelyen részt vettek az illetékes intézetek, mindenekelőtt a Robert Koch országos járványügyi intézet vezetői, és jelen volt John Dalli, az Európai Unió egészségügyi biztosa is. A tanácskozás résztvevői elismerték, hogy a fertőzés terjedésével kapcsolatban nem sikerült semmi konkrétumot kideríteni.

A spanyol uborka után a növényi csíráról is csaknem teljes mértékben bebizonyosodott, hogy nem fertőzött EHEC-bélbaktériummal, így nagy valószínűség szerint nem felelős a járvány terjedéséért. Ennek ellenére Ilse Aigner mezőgazdasági miniszter ismét arra szólította fel a lakosságot, hogy az észak-németországi uborka, a paradicsom és a saláta mellett a növényi csírák fogyasztását is mellőzze.

Kelet-Magyarország egyik legnagyobb feldolgozóüzeme, a Szatmári Konzervgyár Kft. ügyvezetője szerint amennyiben nem áll helyre az export a következő héten, komoly bajba kerülhetnek a termelők és a feldolgozó cégek is. Szórádi Sándor szerdán az MTI-nek elmondta: az uborka a jelenlegi időjárási viszonyok között szinte rekordtermést ad naponta Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, amelyet egyrészt exporttal, másrészt konzervipari feldolgozással lehet levezetni. Hozzátette: mivel a kommunikáció uborkáról beszél általában, ezért a botrány áldozatául esett a nyers konzervuborka exportja és maga a konzerv is.

A tyukodi székhelyű konzervgyár vezetője szerint a legnagyobb kérdés most az, hogy az egyébként megnyugtató politikusi, illetve az Európai Unió által tett lépések milyen gyorsan fogják visszaállítani a fogyasztók bizalmát. Szórádi Sándor ugyanakkor hangsúlyozta: ha ez a hisztéria kitart június végéig, Magyarország nem fogja tudni lekezelni az uborkatermelését, s tönkremegy a több tízezer termelő, és a feldolgozókat is súlyos kár érheti. A termelők csak a jövő hét elején fognak igazán szembesülni a gondokkal. Amennyiben jövő hét közepéig nem áll helyre az export, vagy Németországban nem csillapodik a hisztéria, komoly helyzet fog előállni - hangsúlyozta az igazgató. Szerinte a megoldást a legyártott készletek állami felvásárlása jelentené.

A hazai tulajdonban lévő Szatmári Konzervgyár Kft. Kelet-Magyarország egyik legnagyobb zöldség- és gyümölcsfeldolgozó társasága, amely tavaly 4,5 milliárd forintos árbevételt realizált. A tyukodi üzem télen 150, nyáron pedig mintegy ötszáz embernek ad munkát, s 8500-8600 gazdasággal áll kapcsolatban.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
MSZP: elszegényedés vár a nyugdíjba vonulókra

Az MSZP szerint a nyugdíjak emelésekor a bérek növekedését is figyelembe kéne vennie a kormánynak. Teljes cikk

Ezeken a helyeken tart ellenőrzést a NAV a következő napokban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette, hogy hol fognak vizsgálódni az adóellenőrök augusztusban. Teljes cikk

320 ezres alapfizetéssel keres dolgozókat a BKV, végzettség sem kell

Ismét intenzív toborzási kampányba kezdett a BKV, utaskoordinátorokat keresnek - írja a Pénzcentrum. Teljes cikk