kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

Tudod mit kell tenned, ha munkavállaló leszel?

Munkavállalói ismeretek tesztelésre szervezett tanulmányi versenyt a LIGA Szakszervezetek a szakképzési pillér keretében. Megszületett a végeredmény, a verseny folyamán pedig a diákok kompetenciái is fejlődtek, derül ki a szervezet közleményéből.

A LIGA Szakszervezetek TÁMOP-2.5.3.C-13/1-2013-0001 projektje szakképzési pillérének keretében fejlesztett Munkavállalói ismeretek című tananyag tesztelésének részeként tanulmányi versenyt szerveztünk. Nem titkolt célunk volt, hogy a tananyag népszerűsítésén túl lehetőséget teremtsünk a diákok tudásának további elmélyítésére és a tananyag tesztelése során megszerzett tudás gyakorlati ellenőrzésére is.

A kétfordulós versenyen a tananyag tesztelésében résztvevő iskolák diákjaiból álló 12 fős csapatok indulhattak. A verseny első fordulója - a 21. század igényeinek is megfelelően – elektronikus úton került lebonyolításra. A Budapesten megrendezése került második fordulóban pedig az online felületen legjobban teljesítő három csapat személyesen mérhette össze tudását.
A verseny feladatai – a tananyag tematikájához igazodva - módszertanilag széles spektrumot öleltek fel. Amíg az első fordulóban főként teszt jellegű feladatokat kellett a diákoknak megoldaniuk, addig a második fordulóban olyan gyakorlati jellegű, szituációs feladatok domináltak, mint például hivatalos levél elkészítése, állásinterjún való részvétel, különféle kommunikációs stílusok és karriercélok bemutatása, „villámkérdések”.

A tanulmányi verseny mindkét fordulójában születtek remek feladatmegoldások és nagyon szoros eredmények bizonyítják a tesztelésben résztvevő tanárok kiváló munkáját, a fiatalok felkészültségét, érdeklődését és nem utolsó sorban a projektünk keretében fejlesztett Munkavállalói ismeretek című tananyag létjogosultságát is a hazai közoktatásban.

A verseny végeredménye:

1. helyezett: Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola, Debrecen

2. helyezett: Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola és Kollégium, Győr

3. helyezett: Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium, Szombathely

A LIGA Szakszervezetek munkavállalói ismeretek címmel tananyagot fejlesztett szakiskolák számára, felismerve a munkaerőpiac szereplőinek kutatási adatokkal is alátámasztott igényét arra vonatkozóan, hogy a magyar pályakezdő fiatalok képzése során szükséges azon ismeretek, kompetenciák fejlesztése, melyek segíti a munkába állást és a munka világában való eligazodást, mivel a fiatalok munka világával kapcsolatosan hiányos ismeretekkel lépnek ki az iskolákból a munkaerőpiacra.

A tanulók a tantárgy segítségével önismeretre – kompetenciák felismerése, fejlesztése - tehetnek szert, mely elengedhetetlenül fontos a megfelelő munkakör megtalálásához adott szakmán belül. Megismerhetik a hatékony álláskeresési technikákat, ismereteket szerezhetnek az önéletrajz elkészítésével kapcsolatban. Tréning feladatok segítésével állásinterjús szituációkban sajátíthatják el a szükséges a praktikákat. A tankönyv részletesen bemutatja a foglalkoztatással kapcsolatos alapvető munkajogi ismereteket is, például a foglalkoztatási- és adófizetési formákat, továbbá általános pénzügyi ismerteket is ad.

A tananyag tesztelése 2015 februárjában indult el országszerte tíz szakiskolában, negyven pedagógus és 680 diák részvételével. A tankönyv és a munkafüzet mellett tíz szakmacsoport - agrár, könnyűipar, gépipar, államigazgatás, közgazdaságtan, művelődés, jóléti, kereskedelem, építőipar, technológia - részére készült specifikus oktatási- és módszertani segédlet. Továbbá tanári kézikönyv is segíti a tantárgyat oktató pedagógus munkáját.

"A munkáért!" című projekt 1,6 milliárd forint támogatással valósul meg az Új Széchenyi terv keretében. A projekt négy pillérre épül: az új Munka törvénykönyve munkaadói és munkavállalói hatásvizsgálata, a kollektív szerződések kötésének elősegítése tanácsadással, a vállalkozók képzése, illetve a munka világát érintő témákban a fiatalok felkészítése tananyaggal.

A projekt célja a szociális párbeszédben és konzultációban résztvevő szervezetek kapacitásának megerősítése és együttműködésének elősegítése annak érdekében, hogy hatékonyan és felkészülten tudják képviselni a munkavállalók és munkáltatók érdekeit, valamint képesek legyenek eredményesen becsatornázni véleményüket, javaslataikat a munkaügyi és szakpolitika alkotás folyamatába, illetve a döntéshozatalba.

A pályázat további célja a munkavállalók, munkáltatók és vállalkozók alkalmazkodóképességének növelése az új munkajogi szabályozás alkalmazásának vizsgálatán, munkavállalói ismeretek oktatásán, valamint naprakész vállalkozói ismeretek elérhetővé tételén és vállalkozói konzultációk megszervezésén keresztül.

A projekt konzorciumban valósul meg, a konzorcium vezetője a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA Szakszervezetek), a konzorciumi partnerek pedig a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ).

A projekt két éve alatt számos rendezvény, workshop és hivatalos tájékoztató keretén belül, folyamatosan tájékozódhat minden érdeklődő az elért eredményekről. A projekt záró dátuma 2015. augusztus 31-e.
  • 2023.11.30A megtartás az új toborzás! Kulcsember megtartó eszközök két órás ingyenes előadásra várja szeretettel a résztvevőket 2023. november 30-án 14 órától a szegedi Agóra Rendezvényközpontban a DKMT. Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agóra (6722 Szeged, Kálvária sugárút 23.)info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
KIM: A szakképzés valódi vonzereje a karrierlehetőség

Pölöskei Gáborné szerint ma már a kifejezetten jó tanulmányi eredményű diákok is egyre többen választják a szakképzést a gimnáziumok helyett. Teljes cikk

Ezeken a szakokon több százezres bérelőnyhöz is juthatnak a Corvinuson végzettek

A kilenc éve alapképzésben végzett diplomások közül a corvinusosok bruttó átlagbére a legmagasabb az országban. Kiemelkedik közülük például a... Teljes cikk

Ismét központi nyílt Napot tart a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

A pályaválasztók információt kaphatnak az Erasmus mobilitási programokról és a felvételi követelményekről is. Teljes cikk