Megjelent: 15 éve

Új karrier építhető a régi cégnél

Értékesítőből marketinges, marketingesből pénzügyes, gépészmérnökből HR-es. Nem kell feltétlenül otthagyni a munkahelyet, ha pályát akarunk módosítani. A nagy cégek egy része felismerte, akkor tartható meg hosszú távon az értékes munkaerő, ha a cégen belüli váltást is lehetővé teszi számára.

Tapasztalat nélkül új céghez teljesen más munkakörbe szinte lehetetlen bejutni. Szinte bizonyos, hogy nem adnak esélyt egy olyan pályázónak, aki soha egy percet sem dolgozott azon a területen" - magyarázza Cservenyák Tamás, karriertanácsadó a DBM Magyarország ügyvezető partnere. Nagyobb az esély a gördülékeny szakmaváltásra, ha nagy cégnél dolgozunk. A belső váltás a multik HR-eszköztárának szerves része. A GE csoporthoz tartozó Budapest Banknál például évente az alkalmazottak közel 10 százaléka (300 fő) kerül cégen belül más munkakörbe.


A munkavállaló és a munkaadó is nyerhet veleA belső váltással a munkaadó és a dolgozó is csak nyerhet - véli Medvey Leila, a Budapest Bank HR menedzsere. Az alkalmazott azért, mert nem kell új munkáltatót keresni magának, nem kell bajlódnia a beilleszkedéssel. Emellett az elvárások és a lehetőségek sem érik meglepetésként. Mivel már évek óta a cégnél dolgozik, fel tudja mérni, milyen teljesítményt várnak tőle, és azt is tudja, hogy mindezért mire számíthat. "A vállalat pedig azért nyer, mert így egyrészt meg tudja tartani a tehetséges kollégákat, másrészt pedig mivel egy már jól ismert ember tölti be a pozíciót, így elhárul az a veszély, hogy két hónap múlva kiderül: a jelölt mégsem alkalmas a munkakör ellátására" - mondja az amerikai GE csoporthoz tartozó pénzintézet munkatársa.


Intranetes hálózaton lehet jelentkezniA belső kiválasztás általában minden cégnél ugyanúgy zajlik, mint a külső. A dolgozók a vállalat intranet rendszerében böngészhetnek az ajánlatok között, ahová minden nyitott munkakör felkerül. "Egy belső állásportálon pályázhatnak a váltani kívánó alkalmazottak önéletrajzuk elküldésével. Amennyiben megfelelőnek találjuk a jelöltet, behívjuk egy interjúra, ahol elsősorban arról kell meggyőznie minket, hogy meg tudná-e állni a helyét az új területen" - mondta el Kőnig Róbert, a Pannon HR-vezérigazgató helyettese.

A Budapest Banknál a jelentkezés menete hasonló. "A sikeres pályázáshoz az önéletrajzon kívül két dolog szükséges. Egyrészt a dolgozóknak értesíteniük kell közvetlen felettesüket a jelentkezés tényéről, másrészt megfelelő teljesítményi mutatókat kell produkálniuk. Ezt követően a két osztály vezetője egyeztet a jelölt alkalmasságáról, majd a munkatársnak - ugyanúgy mint bárki másnak - részt kell vennie egy vagy két interjún. A helyzet velük kapcsolatban egyszerűbb: részletesebb személyiségrajz áll rendelkezésünkre, és az sem kérdés, hogy vajon sikerül-e beilleszkednie a vállalati kultúrába. Ez elég nagy előnyt jelent" - mondta el Medvey Leila.


Ahol könnyű a váltás: értékesítésből marketingbeLegkönnyebben a HR-es, a marketinges, az értékesítői és a logisztikai munkakörökbe válthatnak a szakemberek. "A tapasztalatok azt bizonyítják: egy értékesítőből például kiváló marketinges válhat, hiszen rendelkezik a kellő ügyféltapasztalattal, ismeri az eladás nehézségeit. Arra is volt példa, hogy egy korábban asszisztensként dolgozó alkalmazott beszerzőként folytatta tovább. Egy vállalati hitelezéssel foglalkozó kollégánk pedig egy felsőfokú képzést követően a HR osztályra került mint kommunikációs szakember" - tájékoztatott a Budapest Bank HR menedzsere.


Mérnöki munkakörök: szakirányú diploma kellNincs minden terület között átjárás. Egy gépészmérnöki pozíciót például szakirányú diploma nélkül még egy belső munkatárs sem nyerhet el. Nincs ez másként a legtöbb informatikai és pénzügyi pozícióval sem. Persze vannak kivételek. Kőnig Róbert például arról számolt be, egy marketinges kollégájukat a pénzügyi osztály csábította el. "Elemző típus volt, jól tudott fogalmazni, ideális volt a kontrolleri pozíció betöltésére" - magyarázta Kőnig Róbert. Fordítva viszont könnyebb a váltás: mérnökökből némi humán vénával könnyen lehetnek HR-esek.

Oroszi Babett
  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek