Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Újabb pénzek a becsődölt Pápai Hús beszállítóinak

Huszonnyolc beszállító kap további kárpótlást a Pápai Hús 1913 Kft. csődjének kárvallottjai közül.

A de minimis (csekély összegű) kereten felüli tartozások rendezésére 400 millió forint kifizetéséről ír alá szerződéseket a Pápai Hús 1913 Kft. károsult élőállat-beszállítóival a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - jelentette be Győrffy Balázs, a kamara elnöke a pápai gyárban tartott sajtótájékoztatóján szombaton.

Hozzátette: a kiegészítő juttatás igénybevételére az jogosult, aki a Pápai Hús 1913. Kft. élőállat-beszállítói által igénybe vehető de minimis támogatásban részesült és azt meghaladó mértékű követeléssel rendelkezik.

A kiegészítő juttatás mértéke a visszaigazolt követelés de minimis támogatással csökkentett összege, a felmérések szerint a mostani juttatásban 28 beszállító részesülhet - mondta a kamarai elnök.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a szerződésben megjelölt összegeket december végéig fizeti ki.

Győrffy Balázs tájékoztatása szerint a minisztérium egy rendeletben jelölte ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát arra, hogy december 2-ig úgynevezett engedményezési szerződéseket kössön a Pápai Hús 1913 Kft. károsult élőállat-beszállítóival.

Kiemelte: a NAK mindössze eljáró szervezet, a kifizetések lebonyolításban és behajtásában segít, a 400 millió forintos keretösszeget a szaktárca biztosítja a Pápai Húsnak korábban beszállító sertéstartók kifizetésére, tehát az nem a kamarai tagdíjakból történik.

A megkötött engedményezési szerződések szerint a Pápai Hús károsult élőállat-beszállítói a követelésük teljes összegét a kamarára engedményezik; ez azt jelenti, hogy a követelés jogosultjának a helyébe a kamara lép – magyarázta az elnök.

Szólt arról is: a kamarának feltett szándéka nyomon követni a sertésáfa-csökkentés hatásait, hiszen a pozitív tapasztalatok alátámaszthatják a 27 százalékos áfa esetleges későbbi mérséklését más termékek esetében is, ami hosszú távon megoldást jelenthet a hasonló jellegű problémákra.

Hangsúlyozta: nem várható, hogy egyszerre hirtelen minden alapvető élelmiszer átkerüljön az alacsonyabb áfakulcsba, de lépésenként mindenképpen az lenne a célravezető a NAK szerint.

Uszoky András, a csődeljárás alatt álló Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezető igazgatója az MTI kérdésére azt mondta: január 31-ig van határidő arra, hogy a csődegyeztetési eljárásban új, "mindenki számára megfelelő megtérülési szintet" biztosító ajánlatot dolgozzon ki.

Hozzáfűzte: a cég még decemberben szeretne csődegyezségi tárgyalást tartani. Úgy vélte, sikerül megegyezésre jutni a beszállítókkal, a cég elkerüli a csődöt, s normális üzemmódban visszatérhet a piacra.

A gyár termeléséről azt mondta: tudnának dupla kapacitással is dolgozni, de a decemberi bérek kifizetése prioritást élvez minden más pénzmozgással szemben.

Hangsúlyozta: kinevezése, az idén május óta a kft. minden tartozását rövid határidővel rendezi, nem halmoz fel tartozást.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az Eventrend Group bérli tovább a Spoon étteremhajót

Az Eventrend Group égisze alatt folytatja augusztus 20-tól Budapest emblematikus rendezvény- és étteremhajója, a Spoon the Boat. Teljes cikk

Orvosi eszközöket gyártó üzem létesül Gödöllőn

A Samyang Biopharm 8,6 milliárd forintos beruházással orvosi eszközöket gyártó üzemet hoz létre Gödöllőn, amely első körben 55 munkahelyet... Teljes cikk

Ingyen nyaraltat 3200 egyszülős és nagycsaládot a Mészáros Csoport

Ingyenes, egyhetes nyaralást biztosít a Mészáros Csoport 3200 nagycsaládnak és egyszülős családnak Zalakaroson, Gyulán és a Balaton-parton,... Teljes cikk