Megjelent: 15 éve

Újra nő a kereslet a felsővezetők iránt

Hosszú idő óta először 2004-ben emelkedett világviszonylatban a vezetőkre vonatkozó keresések száma. 2003-hoz mérten tavaly 19,73 százalékkal több irányítói pozícióba kerestek megfelelő szakembert a cégek. Európában 36 százalékkal bővült a topvezetői álláspiac.

Az Association of Executive Search Consultants (AESC) a vonatkozó felmérés során 42 országban 1200 fejvadász cég képviselőjét kérdezte meg. A globális eredmények szerint 2000 óta először nőtt a kereslet az executive szintű szakemberek iránt. Észak-Amerika, Európa és Ázsia munkaerőpiacán hasonló mértékű álláspiaci bővülés jellemző a tanácsadó cég eredményei szerint.

A fejvadászok számára kedvező hír, hogy a felsővezetők megtalálásáért kapott fizetés a korábbi éveknél nagyobb mértékben nőtt: 2003-ról 2004-re mintegy 26 százalékkal emelkedett a személyzeti tanácsadók jogdíja. A cégek tehát mind nagyobb összegeket áldoznak arra, hogy a megfelelő tudással és képességekkel bíró emberek kerüljenek a kulcspozíciókba.

A pénzügyi szektorba tartozó cégek 23 százalékkal több executive pozíciót hirdettek meg, az iparvállalatok 19 százalékkal, a technológiai iparágban, a szolgáltatói szektorban pedig egyaránt 18 százalékkal több esetben kerestek több vezetőt.

A tapasztalt, felső szintű szakemberek iránt főleg 2004 utolsó negyedévében nőtt meg a cégek igénye: ekkor 27 százalékos bővülés volt jellemző a harmadik negyedévhez képest. A felsővezetői álláspiac jelenleg tapasztalható megélénkülése az AESC szakértői szerint a globális gazdaság stagnálásának végét jelenti. A magyar szakemberek számára is kedvező hír, hogy Európán belül 2004-ben igen komoly kereslet-növekedés volt megfigyelhető: 36 százalékkal több executive pozíciót hirdettek meg tavaly, mint egy évvel korábban. Ennél már csak Észak-Amerikában volt élénkebb az álláspiac bővülése, derül ki az Association of Executive Search Consultants elemzéséből.

Szabó Ágnes
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter