Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 15 éve

Újra nő a kereslet a felsővezetők iránt

Hosszú idő óta először 2004-ben emelkedett világviszonylatban a vezetőkre vonatkozó keresések száma. 2003-hoz mérten tavaly 19,73 százalékkal több irányítói pozícióba kerestek megfelelő szakembert a cégek. Európában 36 százalékkal bővült a topvezetői álláspiac.

Az Association of Executive Search Consultants (AESC) a vonatkozó felmérés során 42 országban 1200 fejvadász cég képviselőjét kérdezte meg. A globális eredmények szerint 2000 óta először nőtt a kereslet az executive szintű szakemberek iránt. Észak-Amerika, Európa és Ázsia munkaerőpiacán hasonló mértékű álláspiaci bővülés jellemző a tanácsadó cég eredményei szerint.

A fejvadászok számára kedvező hír, hogy a felsővezetők megtalálásáért kapott fizetés a korábbi éveknél nagyobb mértékben nőtt: 2003-ról 2004-re mintegy 26 százalékkal emelkedett a személyzeti tanácsadók jogdíja. A cégek tehát mind nagyobb összegeket áldoznak arra, hogy a megfelelő tudással és képességekkel bíró emberek kerüljenek a kulcspozíciókba.

A pénzügyi szektorba tartozó cégek 23 százalékkal több executive pozíciót hirdettek meg, az iparvállalatok 19 százalékkal, a technológiai iparágban, a szolgáltatói szektorban pedig egyaránt 18 százalékkal több esetben kerestek több vezetőt.

A tapasztalt, felső szintű szakemberek iránt főleg 2004 utolsó negyedévében nőtt meg a cégek igénye: ekkor 27 százalékos bővülés volt jellemző a harmadik negyedévhez képest. A felsővezetői álláspiac jelenleg tapasztalható megélénkülése az AESC szakértői szerint a globális gazdaság stagnálásának végét jelenti. A magyar szakemberek számára is kedvező hír, hogy Európán belül 2004-ben igen komoly kereslet-növekedés volt megfigyelhető: 36 százalékkal több executive pozíciót hirdettek meg tavaly, mint egy évvel korábban. Ennél már csak Észak-Amerikában volt élénkebb az álláspiac bővülése, derül ki az Association of Executive Search Consultants elemzéséből.

Szabó Ágnes
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nem kell félni a Z-generációs munkavállalók alkalmazásától

Lazányi Kornélia, az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karának dékánja szerint a munkáltatóknak nem kell félniük a Z-generációs... Teljes cikk

Újratárgyalná a kétéves bérmegállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Újratárgyalná a tavaly megkötött kétéves bérmegállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), Kordás László elnök ezért kezdeményezte... Teljes cikk

Munkaerő-kölcsönző cégek csaltak el 1,6 milliárd forintot

Egy pécsi központú munkaerő-kölcsönző cégháló nem fizette be a közterheket több száz dolgozó után és a forgalmi adóval is trükközött, ezzel... Teljes cikk