Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Újra utcára vonultak a román postások

Elmaradt juttatásaikért és a tervezett elbocsátások ellen tüntettek csütörtökön a postások Romániában.

A február 12-i bukaresti postástüntetés után csütörtökön az ország tucatnyi megyeszékhelyén vonultak a kormánybiztosi (prefektusi) hivatalok elé a postás szakszervezetek, amelyek a vállalat privatizációjával sem értenek egyet. A tüntetők közül sokan maszkot viseltek: így tiltakoztak az ellen, hogy korábbi akciójuk után a vállalat vezetése állítólag nem követeléseikkel foglalkozott, hanem fegyelmi vizsgálatot indított a demonstrálók ellen.

A posta bukaresti központi épületénél lezajlott csütörtöki demonstráción a szakszervezeti vezetők az ellen is szót emeletek, hogy a Román Postát "kísérleti nyúlnak" használják. Azt követelik, halasszák el a vállalat magánosítását, amíg az európai posták legalább egynegyedét nem privatizálták, hogy Románia mások tapasztalatait felhasználva hozhassa meg a stratégiai döntéseket.

A szakszervezetek úgy tudják, a városi postahivatalokból 1800 alkalmazottat készül idén elbocsátani a vállalat, a vidéki fiókok közül pedig 1300-at felszámolnak. A Román Posta jelenleg 7100 fiókkal rendelkezik országszerte, alkalmazottainak száma eléri a 32 ezret. A vállalatnak összesen 556,9 millió lej (127,4 millió euró) adóssága volt 2011 végén. A román állam jelenleg 75 százalékos részvénycsomagot birtokol a vállalatban.

A román kormány vállalta a veszteségesen működő állami vállalatok privatizációját, ami az egyik meghatározó feltétele annak, hogy Románia sikeresen lezárja az idén a Nemzetközi Valutaalappal 2011-ben megkötött elővigyázatossági hitelmegállapodását. A városonként 50-100 résztvevővel lezajlott csütörtöki szakaszervezeti megmozdulás incidensek nélkül ért véget.

A román kormány hétfőn hirdette meg a posta privatizációját: az állam 51 százalékos többségi részvénycsomagot bocsát áruba. Az ajánlatokat április 11-én bontják fel, amikor várhatóan kiválasztják azokat a pályázókat, akik részt vehetnek egy második privatizációs szakaszban.

  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter