Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Út a munkához: folytatják, de még nem tudják hogyan

Herczog László hozzátette: ha szükséges, átdolgozzák a program feltételeit, elsősorban az érintettek tapasztalatai alapján, amelyhez Szűcs Erika miniszteri biztos polgármesterekkel folytatott egyeztetései, lakossági fórumokon szerzett információi szolgáltatnak "muníciót". A jövő évi költségvetés számol az Út a munkához program folytatásával, de konkrét összegről még nem döntöttek.

Szűcs Erika szemléletváltást sürgetett, annak elfogadását, hogy szociális ellátást nemcsak "direkt pénzben" lehet teljesíteni, hanem aktivitás keretében végzett tevékenység ellenértékeként is, amire a program irányul. A szociális és munkaügyi miniszter elmondta: a legfrissebb adatok szerint 86.234-en vettek részt közcélú foglalkoztatásban júliusban.

A miniszter közölte: rendelkezésre állási támogatást 159.632 személy kapott, az erre kifizetett összeg júliusban 3,583 milliárd forint volt . Júliusban rendszeres szociális segélyt 33.123-an kaptak, a hónap során erre a célra 419 millió forintot fizettek ki, egész évben ilyen célra 24,65 milliárd forintot biztosít a kormányzat - tette hozzá.

A tárcavezető kifejtette: júliusban az államkincstár 6,846 milliárd forint támogatást utalt át az önkormányzatoknak az Út a munkához program keretében, az idén az első hét hónapban összesen erre a célra 23,504 milliárd forintot fizetett ki az államkincstár a helyhatóságoknak.

A miniszter elmondta: az önkormányzatok visszajelzése szerint a közfoglalkoztatás szervezése folyamatos, a foglalkoztatás átlagos időtartama 5,4 hónap, napi átlagos ideje hét óra.

Herczog László ismertette: az Észak-magyarországi és Észak-alföldi régiókban a legnagyobb a rendszeres szociális segélyre jogosultak száma, régiónként mintegy 5-6 ezer személy, rendelkezésre állási támogatást ezekben a régiókban hozzávetőleg 45 ezren kapnak. Hozzáfűzte: a közfoglalkoztatásban az Észak-magyarországi és Észak-alföldi régiókban vesznek részt a legtöbben, régiónként 19-22 ezer személy, legkevesebben a Nyugat-dunántúli és a Közép-magyarországi régióban állnak közfoglalkoztatásban.

A miniszter elmondta: májusban több régióban elindult a 35 év alatti általános iskolai végzetséggel nem rendelkezők képzése. Július végéig mintegy 2.000 személy kezdte meg az általános iskolai végzettség megszerzésére irányuló, illetve bizonyos szakmákhoz szükséges alapvető tudás megszerzését, közülük 432-en sikeresen befejezték az oktatást, 200 személy félbehagyta a képzést.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter