Megjelent: 15 éve

Verseny, egyensúly és párbeszéd a munkapiacon

images

images

A hazai munkaerőpiac helyzetéről, a kormányzat foglalkoztatáspolitikai törekvéseiről tartott előadást Csizmár Gábor szakminiszter a Corvinus egyetemen. A zömmel másoddiplomás hallgatóság figyelmét felhívta arra az összefüggésre, amelyet egyes kutatók a gazdasági növekedés, a foglalkoztatás bővülése és a reálbér emelkedése között feltártak. Eszerint a reálbérek a társadalmi össztermék és a foglalkoztatás növekményének a különbözetével emelhetők. Az idei országos bérajánlás kialakítása során figyelembe vették mindhárom tényezőt, de az elmúlt években előfordult, hogy nem sikerült fenntartani a kívánatos egyensúlyt.

Munkaerő-piaci folyamatokról szólva a miniszter kiemelte: a gazdaság gyors átalakulásából fakadó feszültségeket növeli a fekete és szürke foglalkoztatás, a helyenként elavult szabályozás, valamint a tényleges igényekre nem figyelő felsőfokú képzés. A diplomások elhelyezkedési esélyei ugyan jók, de egyre inkább megfigyelhető, hogy felülről kiszorító hatást gyakorolnak az alacsonyabb képzettségűekre. Gondot okoz továbbá, hogy a gazdaság növekedése nem jár együtt a foglalkoztatás bővülésével, a nagy beruházások hatása "nem jön át" a munkaerőpiacon. Az Európai Unióhoz való csatlakozás növelte a versenyt a munkapiacon, ami máris kézzelfogható a szlovák határ mentén, és még erősebb lehet 2007. után Románia csatlakozásával.

A foglalkoztatás és a munkaügy számos területét érintő és bemutató előadásban Csizmár Gábor hangsúlyozta: a magyar munkaerő képzett, versenyképes, ami megalapozza a foglalkoztatás további bővítését. Ez a folyamat nem valósulhat meg szociális párbeszéd nélkül. A foglalkoztatáspolitikai eszköztár és intézményrendszer kialakult, de több területen korszerűsítésre szorul. Hallgatók kérdéseire válaszolva megerősítette: több energiát kell fordítani a munkaerő-piaci igények megismerésére, előrejelzésére. A felnőttképzésnek a valós igényekre kell épülni, s ezen a téren is meg kell teremteni a gyors reagálás feltételeit.

Kapcsolódó anyag:

Csizmár Gábor: A magyarországi munkaerőpiac helyzete, kormányzati szándékok és eszközök a foglalkoztatás bővítésére (PPT, 550 kB)
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter