Megjelent: 2 hónapja

Veszélyes helyzeteket okozhat, ha tovább nő a tűzoltók létszámhiánya

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke szerint lassan kevés lesz a tűzoltó egy riasztásnál.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete honlapján hétfőn megjelent egy közlemény „A be nem tartott ígéret egyenlő a hazugsággal” címmel. A bejegyzésben Vidó Attila alelnök felidézi, hogy a rendvédelmi szféra számos ígéretet kapott az elmúlt években, melyek pozitív változást hoznak majd. Vidó kiemeli, hogy egy kezdő vonulós tűzoltó bruttó 180 ezer forintot keres, és hogy a létszámhiány óriási túlterheltséget okoz. A bejegyzés végén az alelnök kiemeli: a BM 2020-as első félévi jogalkotási munkatervében szó sincs illetményemelésről, ahogy az Országgyűlés honlapján található folyamatban lévő törvényjavaslatokban sem.

A helyszínre vonuló tűzoltók legalább húsz, de több helyen már a harminc százaléka hiányzik, és ha jövőre sem javít a kormány az állomány tagjainak helyzetén, a létszám már a kritikus szint alá kerül, ami veszélyes helyzeteket, vezénylési nehézségeket eredményezhet - mondta a Népszavának a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke a helyzet kapcsán. Salamon Lajos szerint a kormány statisztikai trükköket használ, hogy leplezzék a tűzoltók létszámhiányának nagyságát. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete öt évre elosztott 50 százalékos, ezen belül jövőre 30 százalékos béremelésről tárgyalna a kormánnyal, mert a béremelés nélkül az eddiginél is kevesebben csatlakoznának az állományhoz, és lassan a szabadságokat sem lehet kiadni. A hiányzó dolgozókat helyettesítő tűzoltók gyorsan kiégnek a 24/48 órás beosztás miatt.

Salamon Lajos kiemelte, hogy a szakszervezet egy pontosan kidolgozott életpályát adott át a Belügyminisztériumnak, ám elvárásaikból eddig semmi sem teljesült.

Népszava
fotó: pixabay
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter