Megjelent: 6 éve

Vietnam az új Kína

Többek között az olcsó kínai munkaerő miatt tudott versenyképes maradni a Samsung az okostelefonok piacán. De a költségek már Kínában is soknak bizonyultak, így a termelés nagy része Vietnamba költözik, írja a Portfolio. A döntéssel nincsenek egyedül, más nagyvállalatok is kacsintgatnak Vietnam, Kambodzsa, Mianmar és Indonézia felé.

Előrejelzések szerint 2017-re az okostelefonok átlagos eladási ára 337 dollárról 265 dollárra csökkenhet, márpedig ez pedig további költséglefaragásokat tesz szükségessé a gyártóknál. A Samsung máris lép: a tervek szerint februárban kezdődhet a gyártás a Samsung vietnami gyárában, ami a második gyár lesz az országban. 2015-ben működhet teljes kapacitással a 2 milliárd dollárnyi beruházásból épülő gyár.

A Samsung jelenleg 13 gyárral és 7 kutatóközponttal rendelkezik Kínában, több mint 45 ezer alkalmazottja van, ami globális munkaerejének 19 százalékát teszi ki.

Nem a Samsung az egyetlen, amelyik hasonló döntést az elmúlt időszakban, a Nokia és az Intel is igyekszik kihasználni az olcsóbb vietnami munkaerő előnyeit, sőt, amerikai cégek sorozata gondolta át outsourcing-politikáját.

Mára a kínai munkaerő sok vállalat számára túl drága lett, az ottani munkásoknak háromszor annyit kell fizetni, mint a vietnamiaknak. A gyári munkások fizetése hatalmasat emelkedett Kínában, az elmúlt évtizedben közel négyszeresére nőtt, ezzel a környező országok relatíve sokkal olcsóbbá váltak.

A Tiffany ékszergyártó Kambodzsában épített gyémántcsiszoló gyárat, de az egyik japán technológiai cég is arra készül, hogy érintőkijelzőket és rezgő akkumulátorokat gyártson a mobiltelefonokhoz az országban.

Portfolio
  • 2019.10.18Office Fvck Up Day Az iroda költözés vagy átalakítás során elkövetett bakikról nem szoktunk beszélni, pedig ezekből a történetekből igazán sokat lehet tanulni. Éppen ezért 15 olyan előadót hívunk a nagyszínpadra, akik őszintén mesélnek az elbaltázott projektekről. Részletek Jegyek
  • 2019.11.14Munkajog a HR gyakorlatában Munkajogi ismeretek érthetően, rendszerezve, remek oktató tolmácsolásában! A jogszabályi naprakész tudás mellett a saját kérdéseire is választ kap. Képzésünk munkáltatói és munkavállalói oldalról is hasznos ismereteket nyújt. Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter