Villámválasz: hányan veszíthetik el a munkájukat?"/>
Megjelent: 12 éve

Villámválasz: hányan veszíthetik el a munkájukat?

A szakértők szerint a válság miatt növekszik a munkanélküliség, ám az nem mindegy, hogy a dolgozóknak hány százaléka veszítheti el az állását. Az FN három illetékest kérdezett meg: egy foglalkoztatáspolitikai kutatót, egy szakszervezeti vezetőt és a munkaügyi minisztert.

A közszférában nincs napirenden további létszámcsökkentés, ezzel magyarázható a kormány optimista prognózisa, hogy jövőre csak 0,6 százalékos lesz a foglalkoztatottak számának csökkenése. Az Állami Számvevőszék szerint viszont a munkanélküliek száma 2009-ben akár 2-2,5 százalékponttal is nőhet a pénzügyi válság miatt. Ez 80-100 ezer újabb munkanélkülit jelentene.

Adler Judit, a GKI kutatásvezetője
A munkanélküliségi ráta 8,2-8,3 százalék körüli lesz jövőre, 25 ezer fővel fog növekedni az állástalanok száma. Az előzetes tervek szerint a közszférában nem lesznek elbocsátások, ám a csökkenő gyerekszám miatt az oktatás területéről igen.

A termelő ágazatok megsínylik a válságot, az építőipar, a szállítmányozás, a gyártás, illetve a turizmus, szolgáltatás területéről sok leépítés várható – ez megdobja a jövő évi számokat. Mivel az összes szektort többé-kevésbé érinteni fogja a recesszió, így a munkanélküliségi ráta biztosan emelkedni fog.

Pataki Péter, az MSZOSZ elnöke

Nem tudunk prognózist mondani a jövő évre. Félelmek vannak, de konkrét adatok nincsenek, hogy milyen mértékben fog emelkedni a munkanélküliek száma.

Tavaly is volt több olyan mértékű csoportos leépítés, mint az idén, ezért a recesszió hatására elbocsátottak számát nem tudjuk megmondani. Vannak, akik harmincezerre és vannak, akik kétszázötvenezerre teszik a számokat, ezek egyikének sincs alapja. A becslések helyett arra kell törekednünk, hogy kitaláljuk azokat a lépéseket, amelyekkel csökkenthető lesz a válság hatása a munkaerőpiacra, és rögtön reagálhassunk a történésekre.

Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter

Nem vagyok jós. Mivel nincsenek adatok, ezért nem lehet megmondani, hogy mekkora lesz jövőre a munkanélküliségi ráta. A minisztérium nem készít becslést, de nyomon követjük az eseményeket.

Nagy a bizonytalanság, hiszen előfordul, hogy a cégek bejelentenek négyezer fős csoportos létszámleépítést, és ebből végül csak ezer embert bocsátanak el. A hisztériakeltés ellen kell tennünk, és információkat kell gyűjteni, hogy terveket készíthessünk.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter