kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Villámválasz: hányan veszíthetik el a munkájukat?

A szakértők szerint a válság miatt növekszik a munkanélküliség, ám az nem mindegy, hogy a dolgozóknak hány százaléka veszítheti el az állását. Az FN három illetékest kérdezett meg: egy foglalkoztatáspolitikai kutatót, egy szakszervezeti vezetőt és a munkaügyi minisztert.

A közszférában nincs napirenden további létszámcsökkentés, ezzel magyarázható a kormány optimista prognózisa, hogy jövőre csak 0,6 százalékos lesz a foglalkoztatottak számának csökkenése. Az Állami Számvevőszék szerint viszont a munkanélküliek száma 2009-ben akár 2-2,5 százalékponttal is nőhet a pénzügyi válság miatt. Ez 80-100 ezer újabb munkanélkülit jelentene.

Adler Judit, a GKI kutatásvezetője
A munkanélküliségi ráta 8,2-8,3 százalék körüli lesz jövőre, 25 ezer fővel fog növekedni az állástalanok száma. Az előzetes tervek szerint a közszférában nem lesznek elbocsátások, ám a csökkenő gyerekszám miatt az oktatás területéről igen.

A termelő ágazatok megsínylik a válságot, az építőipar, a szállítmányozás, a gyártás, illetve a turizmus, szolgáltatás területéről sok leépítés várható – ez megdobja a jövő évi számokat. Mivel az összes szektort többé-kevésbé érinteni fogja a recesszió, így a munkanélküliségi ráta biztosan emelkedni fog.

Pataki Péter, az MSZOSZ elnöke

Nem tudunk prognózist mondani a jövő évre. Félelmek vannak, de konkrét adatok nincsenek, hogy milyen mértékben fog emelkedni a munkanélküliek száma.

Tavaly is volt több olyan mértékű csoportos leépítés, mint az idén, ezért a recesszió hatására elbocsátottak számát nem tudjuk megmondani. Vannak, akik harmincezerre és vannak, akik kétszázötvenezerre teszik a számokat, ezek egyikének sincs alapja. A becslések helyett arra kell törekednünk, hogy kitaláljuk azokat a lépéseket, amelyekkel csökkenthető lesz a válság hatása a munkaerőpiacra, és rögtön reagálhassunk a történésekre.

Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter

Nem vagyok jós. Mivel nincsenek adatok, ezért nem lehet megmondani, hogy mekkora lesz jövőre a munkanélküliségi ráta. A minisztérium nem készít becslést, de nyomon követjük az eseményeket.

Nagy a bizonytalanság, hiszen előfordul, hogy a cégek bejelentenek négyezer fős csoportos létszámleépítést, és ebből végül csak ezer embert bocsátanak el. A hisztériakeltés ellen kell tennünk, és információkat kell gyűjteni, hogy terveket készíthessünk.
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Munka a szabadság alatt? - A dolgozók több mint 75%-a válaszol a munkahelyi e-mailekre, amikor szabadságon van

A felmérésben megkérdezettek több mint fele készül fel előre a munkahelyi feladatok átadására és átvételére. Teljes cikk

Bérpapírjaikkal vonultak a minisztérium elé a felsőoktatási dolgozók

Hankó Balázs államtitkár végül fogadta a szakszervezeti képviselőket. Teljes cikk

Felmérés: Emiatt félnek az állásinterjúktól a dolgozók leginkább

A tíz leginkább szorongást okozó helyzet közül nyolc munkahelyi környezethez kapcsolódik. Teljes cikk