Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

Visszaesett az amerikai munkatermelékenység növekedési üteme

Az előzetes adathoz képest nagyot esett az elmúlt év utolsó negyedében az amerikai munkatermelékenység növekedési üteme. A kedden közzétett felülvizsgált adat szerint 1,6 százalékos lett, éves szintre számolva, és az amerikai munkaügyi minisztérium szerint az egész éves termelékenység-növekedés is 1,6 százalékot ért el a mezőgazdasági szektoron kívül, 1997. óta a legalacsonyabb ütemben javult.

A termelékenység-növekedés lassulása a munkaköltségek gyorsuló növekedésére utal az Egyesült Államokban. Ez pedig jelzés az inflációs ütem emelkedésére is - jegyzik meg a jelentések. A minisztérium úgy számolja, hogy éves szinten a munkaköltségek 6,6 százalékos növekedése következett be a tavalyi év utolsó negyedében. A Fed szerint átmeneti jelenségről van szó, egyelőre hibás lenne belőle arra következtetni, hogy Amerika elveszítgeti a termelékenység terén elfoglalt kedvező helyét.

A szakértők is arra számítottak, hogy a tavalyi utolsó negyedévi, mezőgazdasági ágazaton kívüli amerikai munkatermelékenység növekedésre vonatkozó felülvizsgált adat elmarad majd az előzetesen közölttől.

A Dow Jones Newswires által megkérdezett 22 szakértő véleményének az átlaga szerint a munkatermelékenység éves szintű felülvizsgált negyedik negyedéves növekedési adata 1,5 százalékos növekedésről szólt volna az előzetesként közölt 3,0 százalékkal szemben.

Follow hrportal_hu on Twitter